• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 5 °C

Diyarbakır’da ‘Kürt açılımı’ nasıl karşılandı?

Diyarbakır’da ‘Kürt açılımı’ nasıl karşılandı?
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ‘Kürt açılımı’ ile ilgili yaptığı açıklamaları Diyarbakır'da temkinli karşılandı. Mesajların olumlu olduğu ancak altının doldurulması gerektiği görüşü ortaya çıktı.

SÜRECE TARAFLAR DAHİL EDİLMELİ

DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, Bakan Atalay'ın mesajlarının olumlu olduğunu ancak sürece tarafların dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Anlı, "Diyalogdan bahsetmesi çok önemliydi. Ama çözüm serecinde taraflar dahil edilmelidir. Çözüm konusunda güçlü bir irade oluşturulmalıdır. Çözüm sürecine MHP ve CHP dahil bütün partiler dahil edilmelidir. Üslup konusunda herkesin dikkat etmesi gerekir. Bakanın bu konudaki uyarılarına katılıyorum. Sorunun çözümü konusunda parti olarak hep umutluyduk ama bu açaklamalardan sonra umutlarımız arttı" dedi.

MUTABAKAT SAĞLNAMLI

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Sezgin Tanrıkulu devlet kurumları arasında çözüm konusunda mutabakatın sağlanması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi: "Sorunun çözümünde üslup çok önemlidir. Üslup ve yöntemi doğru seçmezseniz başarılı bir sonuç elde edemezsiniz. Devlet kurumları arasında çözüm konusunda mutabakat sağlanmalıdır. Bunu sayın Cumhurbaşkanı, hükümet sağlamalıdır. Siyasi partilerin sorunu gerçekçi yaklaşması gerekir. Muhalefetin bunları siyasi iç malzeme olarak kullanmaması gerekir."

ALTININ DOLDURULMASI LAZIM

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ise Atalay'ın açıklamalarının altının doldurulması ve sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınmasını istedi. ‘’Muhalefet, sivil toplumun sorunun çözüm sürecine katılımı sağlanmalıdır’’ diyen Erbey şöyle dedi: ‘’Geçmişe takılıp kalınmamalı yönündeki açıklamalarına katılıyorum. Ancak geçmişte yaşananlar ile ilgili muhasebe yapılmalıdır. Çözüm konusunda bu açıklamalarla umutlarımız arttı ama başta da söylediğim için altının doldurulması gerekir. Üslup ve yöntem konusunda dikkat edilmelidir."

İSPANYA İNGİLTERE ÖRNEKLERİ ÖNEMLİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu ise Atalay'ın Bakanın İspanya ve İngiltere örneği vermesinin önemli olduğunu ifade etti.

Ensarioğlu, ‘’Mutabakat sağlandığını söylemesi, çözüme yönelik bütün kesimlerin bu çözüm sürecine dahil edilmesini söylemesini önemli buluyorum. Sadece Bakan Atalay'ın bir gazetecinin sorusu üzerine söylediği DTP ve terör ile ilgili sözlerine katılmıyorum. Siz eğer Kürt sorununu çözerseniz, ortada terör diye bir şey kalmaz. Yani şimdiden bunlar terörist demiyor diye çözüm sürecinin dışında bırakmak doğru değildir. Bundan sonra biz bu sürecin takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.

ANF

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89