• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 4 °C

Diyarbakır'da 133 STK hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi

Diyarbakır'da 133 STK hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi
Diyarbakır'da 133 sivil toplum örgütü (STK) ortak bir açıklama yaparak hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

İHD Diyarbakır Şubesi’nin çağrısı üzerine Diyarbakır’teki 133 sivil toplum örgütü hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya gelerek kitlesel bir açıklama yaptı. Aralarında insan hakları kuruluşları, sendikalar, dernekler, meslek odaları, işveren oda ve derneklerinin bulunduğu sivil toplum örgütlerinin açıklamasına BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP eski İl Başkanı Fırat Anlı, BDP’li yöneticiler ve DTK üyeleri de katılarak destek verdi.

“Cezaevlerinden bir ağıt daha yükselmeden…” yazılı pankartın taşındığı açıklamada, ayrıca cezaevinde bugün kadar yaşamını yitiren hasta tutsakların isimlerinin yer aldığı dövizler açıldı.

133 sivil toplum örgütü adına konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, bugün önemli bir adım atarak Diyarbakır’te bulunan tüm sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiğini ve burada yapacakları açıklamanın ardından açıklamalarını bir mektup halinde Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu’na göndereceklerini söyledi.

4 AYDA 4 TUTSAK ÖLDÜ

Türkiye cezaevlerinde yaşanan en büyük sorunlardan birinin de hasta tutsakların içinde bulunduğu durum ve yetkili organların bu duruma karşı içinde bulundukları duyarsızlık olduğunu belirten Bilici, “Bu nedenle ağır hasta olan ve ölümün sınırında bulunan hasta mahpuslar bir bir ölüyor. İşte son 4 ay içerisinde ölen 4 hasta mahpusun künyesi; Şahabettin Yücel: Akciğer kanseri. Cezaevinde kalamayacağına dair raporu vardı. Tutuklu bulunduğu Ermenek Cezaevi’nden kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi'nde 8 Şubat tarihinde öldü. Hacı Nasır: Gırtlak kanseri. Cezaevinde kalamayacağına dair raporu vardı. Metris Cezaevi’nden kaldırıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 21 Mart tarihinde öldü.

İrfan Eskibağ: 41 yaşında. Bağırsak Kanseri. Cezaevinde kalamayacağına dair raporu vardı. 7 Mayıs tarihinde Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde öldü. Gürgün Kurt: 63 yaşında. Yüzde 50 felçli. Cezaevinde yaşamını idame ettiremeyeceğine dair raporu vardı. 20 Mayıs tarihinde Ahlat Cezaevinde öldü. Bu isimler sadece 2013 yılı içerisinde yaşamını yitiren hasta mahpuslara ait. Önceki yıllarda onlarca hasta mahpus aynı akıbete maruz kaldı. Mehmet Aras, Latif Bodur, Mahmut Karataş, Mahmut Çakan, Nurettin Soysal, Gülay Çetin bunlardan sadece birkaçı” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89