• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Diyarbakır Valisi ve polis hakkında suç duyurusu

Diyarbakır Valisi ve polis hakkında suç duyurusu
Şahin Öner'in ölümüne ilişkin Diyarbakır Baro Başkanlığı ve İHD Diyarbakır Şubesi, baro binasında ortak açıklama yaptı.

Diyarbakır'da 10 Şubat akşamı PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 14'üncü yıl dönümü olan 15 Şubat nedeniyle yapılan eylem sırasında akrep tipi polis aracının ezmesi sonucu yaşamını yitiren Şahin Öner'in ölümüne ilişkin Diyarbakır Baro Başkanlığı ve İHD Diyarbakır Şubesi, baro binasında ortak açıklama yaptı. Açıklamaya Şahin Öner'in ölümüne tanıklık etmiş ve isimlerinin verilmesini istemeyen 2 tanık ile yaklaşık 20 yakın avukat ve Şahin Öner'in babası Mehmet Şirin Öner katıldı. Ortak yazılı açıklamayı okuyan Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi, olaya ilişkin bulgu ve belgelerin ortaya çıkmasını bekledikten sonra açıklama yaptıklarını söyleyerek, "Ancak Diyarbakır Valiliğinin daha ortada bir otopsi raporu veya herhangi bir şey yokken olayı bir terörist faaliyet olarak sunması öyle ya da böyle yansıtması Türk Ceza Kanunun 183. maddesine göre suçluyu kayırma ve 177. maddesine göre yargıyı etkilemeye teşebbüs suçunu ihlal eder niteliktedir" dedi.

43590

Bu nedenle Valilik açıklaması hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getiren Elçi, "Yapılan otopsi raporunda ulaşılan bulgular Öner'in ölümüne bir bombanın elinde patladığı yönündeki Valiliğin açıklamasını doğrulamamaktadır. Ancak soruşturmanın 'terörle mücadelenin 10. maddesine göre savcılık tarafından yürütülüyor olması, soruşturmanın valiliğin açıklamasını esas alarak yürütüldüğünü göstermektedir. Gerek bu durum gerekse de soruşturmanın bizzat emniyet görevlileri tarafından yürütülmesi yaşam hakkının ihlalini oluşturan maddi gerçeğin ortaya çıkmasında kaygı yaratmaktadır" diye konuştu.

'POLİSLER HAKKINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMÜYOR'

Özgür Arda, Şerzan Kurt, Aydın Erdem ve Nurhak Çartay'ın ölümüne dair polislerin yaptığı savunmalara değinen Elçi, polislerin "Ateş açarken ayağım kaydı" şeklindeki savunmalarının esas alınarak dava açılmadığını hatırlattı. "Adli ve idari bürokrasinin bu olaylara kayıtsız caydırıcı olmayan bu tutumu benzeri olaylarda sorumluların cezalandıramamasını geliştiriyor" diyen Elçi, faillerin ortaya çıkarılması için ellerinden geleni yapacaklarını duyurdu. Elçi, "Bu olayın da Aydın Erdem, İbrahim Halil Oruç, Nurhak Çartay ve Özgür Arda'nın öldürülme olaylarında olduğu gibi bütün suçluların soruşturulmamasından kaygı duymaktayız. Şahin Öner'in olayı soruşturulursa geçmişte yaşanan hak ihlalleri ve yaşam hakkı ihlali olaylarının aydınlatılmasına da katkısı olacaktır" diye konuştu.

'OĞLUMU KARAKOL YERİNE HASTANEYE GÖTÜRSELERDİ YAŞARDI'

Elçi'nin ardından konuşan Mehmet Şirin Öner ise, oğluna zırhlı aracın çarptığını ve 20 metre sürüklendiğini belirterek, "Eğer oğlumu direk hastaneye götürseydiler oğlum yaşacaktı" diye konuştu. Açıklamanın ardından, Öner, olayın görgü tanıkları ve baro avukatlarından oluşan bir heyet sorumlular ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere Diyarbakır Adliyesi'ne geçerek savcılığa dilekçeleri verdi.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89