• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Diyarbakır Sivil Havaalanı nihayet

Diyarbakır Sivil Havaalanı nihayet
Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl Diyarbakır için açıkladığı projeler arasında yer alan sivil havaalanı projesi hayata geçiriliyor.

Uzun yıllardır girişimciler ile turizmciler başta olmak üzere çeşitli kesimlerin sıklıkla dile getirdiği ancak bir türlü çözülemeyen Diyarbakır'ın havaalanı sorunu, yapılan çalışmalar sayesinde çözülme aşamasına geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Diyarbakır ziyaretinde kent ile ilgili açıkladığı projeler arasında yer alan ''sivil havaalanı projesi'' Ulaştırma Bakanlığı'nca hızlı şekilde hayata geçiriliyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, yeni terminal binası için yapılacak ''apron ve taksiyolu'' işini 9 Şubat 2012'de ihale edecek.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır'ın bölgenin ticaret, kültür, turizm ve sağlık alanında merkezi olduğunu söyledi.

Mevcut havaalanına günde ortalama 30'un üzerinde uçağın inip kalktığını, apron ve terminal binasının yetersizliği nedeniyle uçak sefer sayısının artırılamadığını bildiren Toprak, Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl Diyarbakır ziyaretinde açıkladığı projeler arasında yer alan sivil havaalanın yapımı için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Apron 10 Uçak Kapasiteli Olacak

Toprak, geçen yıl Diyarbakır Havaalanını kullanan yolcu sayısının yaklaşık 1 milyon 400 bin kişi olduğunu, 2012 yılında bu sayının 1 milyon 700 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Yolcu sayısında her yıl yaklaşık yüzde 30'un üzerinde artış oluyor. Bu çok büyük bir oran. Bu artış karşısında, mevcut apron ve terminal binası, ihtiyacı karşılamıyor. Apron küçük olduğu için sadece iki uçak sığabiliyor, üçüncü bir uçak sığamıyor. Terminal binası da yetersiz kaldığı için burada yoğunluklu uçuşlar yapılamıyordu. Başbakan Erdoğan'ın sivil havaalanı yapımı ile ilgili açıklamasının ardından çalışmalar hemen başlatıldı.

Modern, kapasitesi büyük, körüklü iniş ve binişi sağlayacak terminal binasının yapımı için projelendirme yapıldı. Yeni havaalanına aynı aynda 10 uçağın park edilebileceği bir apron yapılacak. Bu apron ile uçağın pistten terminale gidiş güzergahı olan taksiyolu ihaleye çıkarıldı. Bunun ardından yeni terminal binası ihale edilecek. Bunların yapımının bir yıl içerisinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz.''

Yurt Dışı Seferleri Yapılacak

Vali Mustafa Toprak, yeni havaalanın Diyarbakır'a ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne büyük katkısı olacağına işaret ederek, özellikle bölgeye gelecek turist sayısında artış olacağını söyledi.

Son 10 yılda yapılan yatırımlar sayesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerin havaalanına kavuştuğunu, buna rağmen Diyarbakır'ın yolcu kapasitesinde her yıl büyük artış olduğuna dikkati çeken Toprak, şöyle dedi:

''Bölgedeki hemen hemen tüm illerde havaalanı yapıldı. Sadece Şırnak'ta yoktu, orada da havaalanı yapımına başlandı. Ancak bölgenin merkezi olması dolayısıyla Diyarbakır yolcu kapasitesi artıyor. Çünkü bölgedeki il ve ilçelerde yaşayan vatandaşların büyük kısmı seyahatlerinde Diyarbakır Havaalanını kullanıyor.

Bu nedenle yeni havaalanına günde 50'yi aşkın uçak inip, kalkacak. Uçak sefer sayısının artması, Diyarbakır'dan şu an uçak seferleri yapılmayan illere sefer düzenlenmesini ve yurt dışı seferlerinin yapılmasını sağlayacak. Bu sayede kente gelen yerli ve yabancı turist sayısı artacak. Yeni havaalanı Diyarbakır'a ve bölgeye daha fazla girişimcinin gelmesine vesile olacak. Kısacası büyük çok katkı sunacak.''

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89