• BIST 9909.34
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Diyarbakır Cuma’ları başladı

Diyarbakır Cuma’ları başladı
Diyarbakır Konukevi önündeki geniş meydanda toplanan BDP’li kalabalık bir grup, oturma eylemi yaptıktan sonra birlikte Cuma namazı kıldı.

Diyarbakır Cuma’ları başladı Diyarbakır Konukevi önündeki geniş meydanda toplanan BDP’li kalabalık bir grup, oturma eylemi yaptıktan sonra birlikte Cuma namazı kıldı.

BDP ve DTK’nın Diyarbakır Konukevi’nde başlattığı sivil itaatsizlik eylemine ikinci gününde ara verildi. Önceki gün başlayan eylem Konukevi önünde kurulan çadırın Diyarbakır Valiliği tarafından kaldırılması ve alana girmenin yasaklanmasından dolayı gergin başladı. Konukevi’nin etrafında yoğun önlem alan polis, adeta kuş uçurtmadı. Alana BDP ve DTK eşbaşkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları ile STK temsilcileri dışında kimse alınmadı.

foto460.jpg

Alana giremeyen Diyarbakırlılar, Konukevi güzergahı olan Koşuyolu Parkı ile Ofis semti tarafında toplanarak gün boyunca sloganlar attı, şarkılar söyleyerek halaylar çekti. Tartışma ve görüşmeler ancak 21:30’a doğru çözüme bağlandı. Konukevi etrafında bekleyen kalabalık, BDP’liler tarafından Koşuyolu Parkı’ndaki “Demokratik Çözüm Çadırı”na yönlendirildi. BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise sabaha kadar oturma eylemine devam etti. Gecenin ençok sohbet edilen konusu Baydemir’in polis panzerine çıkması olayıydı.

Eylem yerinde namaz kıldılar

Dün sabah Diyarbakırlılar yine Konukevi’ne girmek istedi. Ancak yeniden polis barikatıyla karşılaştı. Yapılan görüşmeler bu sefer sonuç verdi ve etrafta bekleyen kitle alana girdi. Erkekler cuma namazını kılmak için camiye gitmedi. Alanda battaniyeler, halılar serildi. Çok sayıda kişi sivil imam öncülüğünde ve Kürtçe hutbe ile hem eyleme destek verdi hem de namazını kıldı.

Diyarbakırlılar kaygılı

İki gündür takip ettiğimiz Kürtlerin “sivil itaatsizlik” eylemine katılanlar, BDP ve DTK’nın anadilde eğitim, siyasi tutsakların bırakılması, siyasi ve askeri operasyonların durdurulması ile seçim barajının yüzde düşürülmesi taleplerinin makul talepler olduğunda hemfikir. Vahit Fırat, iki gündür eylem yerinde. “Dil, eğitim, kimlik ve kültürel haklarımızı istiyoruz” diyor. Oğlunun askerde olduğunu belirten Mehmet Emin Ay ise, operasyon ve çatışmalara dikkat çekerek, kaygısını dile getiriyor: “Gitmesini istemezdim ancak artık gitmek zorundaydı. Bu sorun ve çatışma çıkma ihtimalinin olduğu bir dönemde insan hep kaygılı olacak.”

Mehmet Emin Ay’ın kaygısını birçok kişi yaşıyor Diyarbakır’da. Eleştirilerin odağında ise hükümet var. Volkan Güneşli 28 yaşında. Evli ve iki çocuk babası. Asgari ücretle geçiniyor. Gençlerin içinde bulunduğu öfkeyi tek cümleyle ifade ediyor: “Şu an taş atıyorlar, ama sorun çözülmezse bu taş yerini silaha bırakacak.”

Sırada toplu mezar yürüyüşü

Hükümeti eleştirenlerin başında ise BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş geliyor. Talepler kabul edilinceye kadar meydanlarda olacaklarını vurgulayan Demirtaş, “Anadilde eğitim, seçim barajı, siyasi tutsakların bırakılması ve operasyonların durdurulmasının polisle ne alakası var? Mesele güvenlik ve asayiş meselesi değil. Bu demokratik direnişimizden geri tek bir adım atmayacağız. Pazartesi günü toplu mezarlara dikkat çekmek için Batman’dan Siirt’teki Newala Kasaba’ya yürüyeceğiz. 4 Nisan’da ise Amara’ya gideceğiz” diyor.

Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89