• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 11 °C

'Diyarbakır Cezaevi müze olsun' kampanyası

'Diyarbakır Cezaevi müze olsun' kampanyası
İHD Diyarbakır Şubesi yöneticileri ve Leyla Zana'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Diyarbakır Cezaevi'nin İnsan Hakları Müzesi ve Anıtı olması için cezaevi önünde eylem yaptı.

İHD Diyarbakır Şubesi yöneticileri, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, DEP eski Milletvekili Leyla Zana'nın aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Diyarbakır Cezaevi'nin İnsan Hakları Müzesi ve Anıtı olması için cezaevi önünde eylem yaptı.

İHD Diyarbakır Şubesi, kamuoyu tarafından 5 Nolu Cezaevi olarak bilinen Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin İnsan Hakları Müzesi ve Anıtı olması için başlattığı imza kampanyasına ilişkin cezaevinin önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Cezaevi'nde kaldığı dönemde işkence görmüş olan mağdur ve yakınlarının da destek verdiği açıklamaya, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, DEP eski Milletvekili Leyla Zana, Tes-İş, Eğitim Sen, DTP, yazar Fehim Işık Tevkurd sözcüsü Sabahattin Korkmaz, Ali Öncü ve çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Başlatılan imza kampanyası hakkında bilgi veren İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, 3 günlük süre içinde 387 imza topladıklarını ifade etti. Ardından imza metnini okuyan Erbey, Diyarbakır Cezaevi'nin okul yapılması girişiminin, Kürt toplumunun belleğini ortadan kaldırmak ve insanların geçmişiyle yüzleşmesinin önüne geçmek olduğunu ifade etti.

İNSAN HAKLARI MÜZESİ VE ANITI OLSUN

Cezaevinin okul yerine İnsan Hakları Müzesi ve Anıtı olmasını isteyen Erbey, "Çünkü, 12 Eylül'ün izlerini taşıyan bu cezaevinde tutuklulara her türlü kirli işkence ve gayri insani muamele uygulandı. İnsanlık tarihinin en ağır işkencelerine bu cezaevi tanıklık etmiştir" dedi. Diyarbakır Cezaevi'nin insanlık ailesinin acı hatıralarla dolu bir mirası olarak korunması gerektiğini belirten Erbey, "Burada bulunan mazgallar, duvarlar, demir kapılar, gözetleme kuleleri, görüşme odaları, volta alanları aynen korunmalı, insan hakları bilincinin artırıldığı bir komplekse dönüştürülmelidir. Bu odalarda işkence görenler yaşadıklarını yazıp bu duvarlara asmalı, bu mekanlarda fotoğraf sergileri, geçmişiyle yüzleşme toplantıları, belgesel ve film gösterimleri yapılmalıdır" dedi. Erbey, "AKP hükümetinin Kürt açılımına dair öncelikli adımı 5 Nolu Cezaevi'nin yıkılması değil, Türkiye cezaevlerinde ağır kanser hastası olan 18 tutuklu ve hükümlünün derhal serbest bırakılması olmalıdır" dedi.

TARİH DOĞRU YAZILMALI

Bir dönem Diyarbakır Cezaevi'nde kalmış DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak da, Diyarbakır Cezaevi'nin müze olarak kullanılmasının sadece mağdurların yaşadıklarını hatırlamaları için değil, orada yapılan yanlışların da hatırlanması ve bir daha yapılmaması için önemli olduğunu ifade etti. Kışanak, şunları söyledi::

"Tarih öyle bir şeydir ki eğer doğru yazarsanız, doğru hatırlanmasını sağlarsanız ders çıkartırsanız sizi aydınlık bir geleceğe taşır, ama tarihi yalan, inkar ve gerçeği yok etme üzerine kurarsanız geleceği karartan bir gelişme olarak kalır. Buranın müze olmasını istiyoruz. Burada yaşanılanları yapanlar da bunu her gördükçe yaptıklarından utanç duysunlar ve bir daha insanlık suçu işlemesinler. Eğer biz bu ülkede yaşananlarla yüzleşmeyi başaramazsak kendimizi aydınlık bir geleceğe de taşıyamayız. Herkes Kürt sorununun bu aşamaya gelmesindeki önemini biliyor. O halde bu yanlıştan dönülmenin de zamanı gelmiştir. Bu insanlık suçunun sanıklarını sadece toplum vicdanında mahkum etmek yetmez onları yargı karşısına da çıkarmak gerekiyor."

Kışanak'ın ardından şair Hicri İzgören Diyarbakır Cezaevi üzerine yazdığı bir şiirinin okuduktan sonra açıklama sona erdi. Bu arada İHD'nin başlattığı imza kampanyasında şu ana kadar çok sayıda aydın, yazar, sanatçı ve siyasetçinin de aralarında bulunduğu 387 kişi imza attı. Kampanyadan sonra toplanan imzalar, Başbakan Tayip Erdoğan, Adalet Bakanı'na ve Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'e gönderilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89