• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

Diyarbakır Cezaevi mağdurları hak arıyor

Diyarbakır Cezaevi mağdurları hak arıyor
Diyarbakır'da 1980 darbesinden sonra cezaevinde işkencelere maruz kalan yüzlerce kişi, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye'nin farklı yerlerinde ikamet eden işkence mağduru 303 kişi, Diyarbakır'da bir araya gelerek, 1980 darbesini gerçekleştiren cunta, dönemin Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde görevli er ve rütbeli asker ile çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan işkence mağdurları, ellerindeki dilekçelerle Diyarbakır Adliyesi'ne kadar yürüdükten sonra basın açıklaması yaptı. Mağdurlar adına açıklamayı okuyan Celalettin Can, tarihi bir adım atmanın bilinciyle Diyarbakır'da toplandıklarını söyledi. Can, 12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi'nde yaşananların devletin bir utancı olarak kayıtlara geçtiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, bu utançtan kurtulması için tüm faillerin kimliklerinin tespit edilerek cezalandırılması gerektiğini dile getiren Can, cezaevinde yaşananların münferit değil, belirli bir askeri sistem içerisinde tutuklu ve hükümlülerin aşağılanması, onurlarının kırılması, gayri insanî, zalimane ve kişiliksizleştirilmeye yönelik uygulama olduğunu kaydetti.

Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde bir insanlık suçu işlendiğini anlatan Can, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımının bunun için geçerli olmayacağını hatırlattı. Mağdur ve şikayetçi olarak ifadelerinin alınması çağrısında bulunan Can, şunları söyledi:

"Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi'nde 1980-84 arasında başta sıkıyönetim komutanı olmak üzere, görev yapan tüm askerler ve sivil cezaevi görevlilerinin, doktorların, erlerin, cezaevi idaresinde çalışanların tespit edilmesi ve insanlığa karşı suçlar kapsamında soruşturma açılmasını istiyoruz. Taleplerilerimiz dikkate alınarak ceza davası açılması için buradayız."

"CEZAEVİNİN EN KÜÇÜK İŞKENCE MAĞDURUYDUM"

İşkence görenler açıklamadan sonra söz alarak yaşadıklarını anlattı. Bunlardan biri de çocuk yaşta cezaevinde işkence gören Yıldız Aktaş oldu. Henüz 12 yaşındayken cezaevinde işkencelere maruz kaydığını anlatan Aktaş, "Bugün sağ ya da ölü kim olursa olsun, darbecilere, Kenan Evren'e sesleniyorum; benim hayallerimi, rüyalarımı geri ver. Bana o dönemde yapılanların hesabının sorulması için buradayım." diye konuştu.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da işkence mağdurlarının binlerce kişi olduğunu söyledi. Aktar, askeri cezaevinde işkence gördüğünü belirterek kendilerine başvuranlara yardımcı olacaklarını söyledi. Aktar, avukatların işkence mağdurlarından ücret almayacağını belirtti.

Konuşmaların ardından mağdurlar, yaşadıklarını ve gördüklerini içeren 15'er sayfalık ön dilekçeyle birlikte Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89