• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 5 °C

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu Hewler'e gidiyor

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu Hewler'e gidiyor
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Ortadoğu Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen MERI Forum 2015’e katılmak üzere Hewler'e gidiyor.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ile Rojava'da aktif rol almaları, Hewler-Ceyhan petrol boru hattına ek bir hattın açılması için görüşme yapması bekleniyor.

Sinirlioğlu'nun ziyareti, Federal Kürdistan’daki başkanlık seçimi sürecine de rast geliyor. Geçen yaz gerçekleşmesi beklenen seçimler başkanlık krizinden dolayı ileri bir tarihe atılmıştı. Ankara kulislerinden alınan bilgiye göre,  Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Federal Kürdistan’daki başkanlık krizinde Mesud Barzani'nin yanında görüntü verecek.

Yeni petrol boru hattı açılıyor

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, daha önce Hewler yönetimini, Bağdat'ın onayı olmadan Türkiye'ye petrol ihraç etmesi halinde, Bütçeden Federal Kürdistan'a verilen payı kesmekle uyarmıştı. Hewler-Ceyhan boru hattından petrol akışının devam etmesi üzerine Bağdat yönetimi, Federal Kürdistan ile yaptığı anlaşma uyarınca onayı olmadan uluslararası piyasalara petrol sevk ettiği gerekçesi ile Türkiye'yi Uluslararası Ticaret Odası'na (ICC) şikâyet etmişti. Türkiye hem uluslararası tahkimde elini güçlendirmek, hem de yeni boru hattının açılması için de görüşmeler gerçekleştirecek. Türkiye daha önce Hewler ile doğrudan petrol anlaşması yapmanın hukuki dayanağını Irak Anayasa Mahkemesi'nden Hewler yönetimin petrol satıp satmayacağı konusunda aldığı ‘evet’e dayandırmıştı. Türkiye’nin Sinirlioğlu'nun ziyareti sırasında bu karara dair belgeleri de alması bekleniyor.

IŞİD’e karşı mücadelede Hewler yönetimine destek

Almanya ve Hollanda Dışişleri ve Savunma bakanları Hewler’e giderek Federal Kürdistan yönetimine destek verdiklerini açıklamış, Almanya silah desteği ve Peşmerge eğitimine katkıda bulunmuştu. Sinirlioğlu’nun da Türkiye adına bu konuda Hewler yönetimine destek mesajları vermesi bekleniyor.

Rojava Kürdistanı'nda salt PYD’nin kontrolünde olmasını istemeyen Ankara'nın Federal Kürdistan’ın bölgeye göndereceği Peşmerge birlikleri gibi konularda daha aktif rol almasını isteyeceği konuşuluyor.

Çözüm sürecinde Barzani’den perspektif

Son olarak Türkiye’de 1 Kasım seçimlerinin hemen ardından yeniden gündeme gelen çözüm süreci ve Kürt sorunu konusunda Sinirlioğlu’nun Barzani’nin yaklaşımını da dinleyeceği belirtiliyor. 2013 yılından bu yana çözüm sürecine destek veren Barzani, sürecin tıkandığı dönemde sık sık Ankara ve Kürt hareketine müzakere masasına dönmeleri çağrıında bulunmuştu. (T24)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89