• BIST 9814.75
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Dicle Üniversitesi'nde derslere ara verildi

Dicle Üniversitesi'nde derslere ara verildi
Dicle Üniversitesi'nde son üç gündür yaşanan olaylar sonrasında, Üniversite yönetimi derslere geçici bir süre ara verdi.

Dicle Üniversitesi'nde üç gündür devam olaylar nedeni okul tatil edildi. Okul yönetimi Çarşamba-Perşembe ve Cuma günü (3 gün) eğitime ara verildiğini duyurdu.

Üniversite yönetiminin bu kararının ardından, Üniversitenin giriş ve çıkışlarında polisler görevlendirildi.

Özgür-Der: Yaşanan olaylarda 7 öğrenci yaralanmış

Dicle Üniversitesi'nde yaşanan olaylar üzerine Üniversiteye Mazlum-Der yöneticileri ile birlikte giden Özgür Der Diyarbakır Şube Başkanı Av. Serdar Bülent Yılmaz, olayların kaygı verici bir boyuta ulaştığını belirterek, yaptıkları incelemede 2'si BDP'li, 5'i de Mustazaf-Der'li olmak üzere 7 öğrencinin yaralandığını söyledi.

Polis fakülteleri kuşattı

Evrensel gazetesinin Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Aslanoğlu'nun belirttiğine göre, polisin kuşattığı fakülte binaları içinde de çok sayıda yaralı öğrenci var. Polis, bina içindeki öğrencileri gözaltına almaya çalışıyor.

BDP Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş ile Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk da üniversitede.

Demirtaş ve Tuğluk'a, BDP ve Emek Partisi ile çeşitli sendika temsilcilerinin bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi heyeti ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi eşlik ediyor.

Tuğluk, dün üniversiteden ayrılırken polis bir grup öğrenciye müdahale etmiş ve milletvekilinin kafasına şişe isabet etmişti.

44701

DTK'dan yapılan açıklamada, "polisin provokasyonu bahane ederek gençlere saldırdığı" öne sürülerek, Tuğluk ve BDP'li milletvekili Mülkiye Birtane'nin saldırıya uğradığı belirtildi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise öğrencilere çağrı yaparak, ''Soğukkanlı olun. Özellikle Kürt gençlerin birbirlerine düşmesi, çatışması, en başta Kürt halkına, onun mücadelesine ve sürece zarar verir'' diye konuştu.

DTK'den Dicle Üniversitesi'ndeki olaylara ilişkin açıklama

"Gençliğe olan öfkesini her fırsatta gösteren polis bu provokasyonu bahane ederek gençlere yoğun bir şekilde saldırmıştır. Halkımızın önemli bir özgürlük dinamiği olan gençlerle dayanışma ve olayların büyümesini engellemek amacıyla üniversiteye giden Eş Başkanımız Sayın Aysel Tuğluk ve Koordinasyon Kurulu üyemiz BDP Milletvekili Sayın Mülkiye Birtane de polisin saldırısına maruz kalmış, Eşbaşkanımız yaralanmıştır. Üniversite çıkışında da Eşbaşkanımızın arabasının önü kim olduğu ve kimlerle bağlantılı oldukları karanlık olan bir grup tarafından kesilmeye çalışılmıştır. Kimsenin halkımızın sağduyusunu ölçme hakkı yoktur. Bu tür saldırıların ne yurtsever gençliği ne de gençlikle bir bütün olan kongremizi ve halkımızı yıldırmayacağı açıktır."

 "Polisin Fakültelere dahi girmesine izin veren bu zihniyetin özgür düşüncenin gelişmesine yardım etmesi düşünülemez"

"Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın tarihi Newroz’da ilan ettiği ve tüm halkımızın etrafında kenetlendiği bu yeni mücadele döneminin başlangıcında gelişen bu tip saldırıların altında yatan gerçekliğin süreci hazmetmemekle ilgili olduğu açıktır" denilen açıklamada, "Kürt halkı ulusal birlik ruhu ile barış, demokratik siyaset yöntemleriyle demokratik kurtuluşa yönelirken bu tür provakatif girişimlerin bu özgürlük yürüyüşünü tıpkı 90’lı yıllarda olduğu gibi olumsuz etkilemeyeceğini de belirtmek gerekir"

 "Hiç kimsenin halkımızı geri tartışmalara, yapay gündemlere çekmeye ve provokasyonlar yapma hakkı olmadığı gibi Kongremiz bu tür tutumlara karşı gereken demokratik duyarlılığı sergileyecektir. DTK olarak tüm ulusal ve toplumsal kesimleri hassas davranmaya, gereken sorumluluk bilinciyle hareket etmeye ve bir kez daha ulusal birlik etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz."

Hüda Par'dan Dicle Üniversitesi'ndeki olaylara ilişkin açıklama

"Bugün (8 Nisan) Dicle Üniversitesi kampüs alanı içerisinde Bilge Gençlik Kulübü tarafından organize edilen “Özgürlük ve Kurtuluş Rehberi, Tevhid Öğretmeni Hz. Muhammed (sav)” konulu konferansın afişini ve el broşürlerini dağıtan Bilge Gençlik Kulübü üyesi öğrencilere PKK’li bir grup öğrenci tarafından saldırıda bulunulmuştur.

PKK’li grup üniversitede kendilerinden habersiz hiçbir etkinliğin düzenlenemeyeceğini, üniversitede yapılacak etkinlikler için rektörlükten değil kendilerinden izin alınması gerektiğini söyleyerek afiş ve broşürleri yırtıp bunları dağıtan öğrencileri darp etmişlerdir.

Üniversite ortamı; özgür düşüncenin hakim olması gerektiği, fikirlerin özgürce tartışılıp ifade edildiği ve fikirsel mücadelenin verildiği alanlardır. Farklı düşüncelere tahammülsüzlüğün bir göstergesi olan etkinlik yaptırmamak, afiş asıp broşür dağıtanlara saldırmak kabul edilemez davranışlardır. Bu tip tahammülsüz davranışlar içinde bulunan kişileri farklı düşüncelere saygı göstermeye, provokatif eylemlerde bulunmamaya ve tarafları sağduyulu davranmaya davet ediyoruz.

HÜDA PAR olarak ülkede çatışma isteyen derin yapıların amacına hizmet edecek çatışma ortamından uzak durulmasını ve herkesin sorumluluk bilinci ile hareket etmesini özellikle tavsiye ediyoruz."

  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89