• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 7 °C

Devlet yürüsün diye durdular

Devlet yürüsün diye durdular
KCK, hükümetin söz verdiği adımları atmaması nedeniyle geri çekilmeyi durdurdu. Örgüt, ateşkesi sürdürerek demokrasi paketini bekleme kararı aldı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, hükümetin demokratikleşme alanında gereken adımları atmadığını belirterek, 8 Mayıs’ta geri çekilmeye başlayan gerillanın durdurulduğunu açıkladı. Açıklamada, çözüme fırsat verilmesi için ateşkesin devam edeceği kaydedildi.

Abdullah Öcalan ile devlet yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda PKK’nin silahlı güçlerinin geri çekilmesine karar verilmişti. Öcalan, Diyarbakır’daki 21 Mart mitingine yolladığı mektupta silahlı mücadele döneminin kapandığını ilan etmişti. Aradan geçen sekiz ayda PKK sık sık hükümetin söz verdiği adımları atmadığını söyledi. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık hükümete gerekli adımların atılması için 1 Eylül’e kadar süre verdiklerini söyledi.

SÜRE DOLUNCA...

1 Eylül geçtiği halde beklenen demokratikleşme paketi açıklanmadı. Bayık, 1 Eylül’den birkaç gün sonra “Geri çekilmeyi durduruyoruz. Operasyon olursa meşru savunma temelinde karşılık veririz” dedi. Umut yaratan çözüm sürecinin sekteye uğraması anlamına geldiği için şok etkisi yaratan bu sözler üzerine konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Bayık’ın açıklaması KCK adına yapılmadı” dedi.

“Süreç bitti mi bitmedi mi” tartışmasına neden olan bu sözlerden sonra dün KCK’dan “Geri çekilmeyi durdurduk” açıklaması geldi. KCK üzerine düşeni yaptığı halde devlet ve hükümetin bu adımlara karşılık vermediği, örgütün attığı adımların hiçbir siyasal karşılığı yokmuş gibi davranıldığı belirtildi. KCK açıklamasında özetle şöyle dendi:

“Önder Apo’nun çabaları Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü konusunda çok önemli bir zemin sunmuştur. Önder Apo çatışmasızlığı sağlaYarak, esir askerleri serbest bıraktırarak ve gerilla güçlerinin sınır dışına çekilmesi iradesini ortaya koyarak çözüm zemini ve fırsatı sunmuştur. Çatışmasızlık içinde geçen dokuz ayda, demokratikleşme konusunda hiçbir adım atılmamıştır. Demokratik siyasetin önünün açılması açısından tüm KCK tutuklularının serbest bırakılıp, terörle mücadele yasasının ortadan kaldırılması bile gerçekleşmemiştir. Bunlara rağmen, AKP hükümetini ve Türk devletini demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü yönünde adım atmaya çağırıyoruz. Türk devletine ve AKP hükümetine, önder Apo’nun 2013 Newrozu’nda sunduğu çözüm projesi ve tarihî fırsatı doğru değerlendirmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Gerillanın çekilişi durdurulurken, ateşkes konumu korunacaktır. Ateşkes konumunda kalınması, AKP’ye önder Apo’nun projesi doğrultusunda adım atmasına fırsat vermek anlamına gelmektedir.”

“KCK açıklamasının sorumlusu hükümet”

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, hükümetin demokratikleşme adımlarını atmakta gecikmesinin KCK’nin geri çekilmeyi durdurmasına neden olduğunu belirtti. “Bu süreç göz göre göre geldi” diyen Kışanak, ateşkesin devam etmesinin süreç açısından bir fırsat olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) yerel seçimlere katılım stratejisinin açıklanacağı toplantıya katılan Kışanak, basın mensuplarının “KCK’nin aldığı kararın taktiksel olup, olmadığı” yönündeki sorusuna karşılık şunları dile getirdi: “Kararı ve süreci taktik olarak yorumlamak yerine, hükümeti adım atma konusunda teşvik etmeye dönük çaba içerisinde olmak gerekir.”

Kışanak, KCK’nin “Ateşkesin devam edeceği” yönündeki açıklamasının, sürecin ilerleyebilmesi için hâlâ imkan tanıdığını belirterek şöyle dedi: “Düşünce ve ifade özgürlüğü, Terörle Mücadele Yasası, Siyasi Partiler Yasası gibi demokratik hayatı sınırlayan düzenlemelerde değişiklik taleplerimizi defalarca sıraladık ama bunlar hiç umursanmadı. Ateşkesin devam etmesi bir fırsattır. Olumlulukları konuşmalıyız. Sürecin kendiliğinden ilerleyeceğini düşünmek bizi saf yerine koymaktır.” (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89