• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 4 °C

Dersim'in planlayıcısı CHP özür dilemeli

Dersim'in planlayıcısı CHP özür dilemeli
Yaşar Kaya, Dersim katliamı ile ilgili Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulunarak, arşivlerin açılmasını ve devletin özür dilemesini istedi.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Kaya, Dersim katliamı ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak, arşivlerin açılmasını ve devletin özür dilemesini istedi.

'Dersim'in Çığlığını Duyun, Siyaseten İstismar Etmeyin' başlığı ile yazılı açıklamada bulunan Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Kaya, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan'dan Dersim katliamının aydınlatılmasını ve devletin özür dilemesini beklediklerini söyledi. Dersim'de yapılan katliamın planlayıcısı ve uygulayıcısı olarak CHP'yi adres gösteren ve Dersim halkından özür dilemesi gerektiğini dile getiren Kaya, Onur Öymen'i kafatasçılıkla suçlayarak partiden ihraç edilmesi gerektiğini de açıkladı.

Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye Cumhuriyeti'ni yöneten ve yönetmeye talip kimselerdeki bu tarihi sorumluluktan uzak açıklamaları üzülerek takip ediyoruz. Sayın Başbakan'ın tabiri ile 50 bin masum insan katledildi." İkinci Dünya Savaşı'nın gölgesinde Anadolu'da yaşanan büyük bir insanlık trajedisi olduğunu belirten Kaya, "Bu durum karşısında Kılıçdaroğlu 'Ben o tarihte doğmamıştım' derken iktidar partisi ise 'Biz o tarihte kurulmamıştık' demektedir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun o tarihte doğmamış olması, AK Parti'nin o tarihte kurulmamış olması Dersim'de on binlerce masum insanın uçaklarla bombalanarak, gazlarla zehirlenerek, süngülenerek ya da kurşuna dizilerek katledilmeleri karşısındaki sorumluluklarını ortadan kaldırabilir mi?" diye sordu.

DERSİM KONUSUNDA SOMUT ADIMLAR ATILSIN

Başbakan Erdoğan'ın Dersim sorununu dile getirmesinin ardından bu sorun ile ilgili gerekli somut adımları atmakta geciktiğini hatırlatan Kaya, "Sayın Erdoğan, devlette süreklilik vardır, Dersim Tertelesi'nde (Zazaca'da yağma ile karışık katliam) Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, Başbakan ise İsmet İnönü ve Celal Bayar'dı, bugün devletin yöneticileri ise sayın Cumhurbaşkanı Gül ve sizsiniz. Devletin yaptığı haksızlıkların giderilmesi görevi bugün sizin sorumluluğunuzdadır. Biz 1937-1938'de katledilenlerin çocukları, torunları, akranları olarak sayın Erdoğan'ın samimiyetine inanmak istiyor ve somut adımlar atmasını bekliyoruz. Sayın Başbakan Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu olarak daha size defalarca çağrıda bulunduk, taleplerimizi bir dosya olarak size sunduk, ancak bu güne kadar miting meydanlarında söylediğiniz sözlerden ileri hiçbir adım atmadınız." açıklamasını yaptı.

KILIÇDAROĞLU'NUN AKRABALARI 1938'DE SÜNGÜLENEREK ÖLDÜRÜLDÜ

Açıklamasında 1938 Dersim harekatı ile ilgili Başbakan'dan arşivlerin açılmasını isteyen Kılıçdaroğlu'nun tutumunu olumlu bulan Kaya, Kılıçdaroğlu'nun süngülenen akrabalarının Dersim katliamının en büyük kanıtı olduğunu söyledi, Kaya sözlerine şöyle devam etti:

"Sayın Kılıçdaroğlu arşivlerin açılmasını istemeniz olumlu bir gelişmedir. Bu talebinizin ve Dersim hakikatlerinin açığa çıkarılmasının takipçisi olmanızı bekliyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu devletin arşivleri hala gizli, ancak gerçekleri küflü raflarda aramayın, bunun için Nazimiye'ye bir seyahat yapmanız ve canlı tanıklarla görüşmenizi öneririz. Federasyonumuzca yürütülen, 'Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi' çerçevesinde yapılan söyleşilerde sizin 40 akrabanızın Düzgün Baba eteklerinde nasıl süngülenerek öldürüldüklerini anlatan tanık anlatımları arşivlerimizde mevcut, arzu ederseniz size iletebiliriz."

CHP ve BDP'den bazı milletvekillerinin verdiği soru önergelerinin yetersizliğine de değinen Kaya, "Başta CHP olmak üzere AK Parti ve BDP, Dersim 1937-38 de yaşanan vahşetin bütün boyutları ile açığa çıkarılması için TBMM'de Dersim Hakikatleri Araştırma Komisyon'nun kurulması teklifini vermeleridir." dedi. Kaya, açıklamasının sonunda konuyla ilgili yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

1- Dersim halkı 73 yıldır devletten bir özür bekliyor. 4 Mayıs'ı resmen Dersim'in acılarını paylaşma günü ilan edin. Tarihle yüzleşmek devletleri ve toplumları küçük düşürmez, aksine saygınlık kazandırır. Türkiye ancak kendi tarihi ile yüzleşerek medeni ülkeler arasındaki yerini alabilir.

2- 15 Kasım 1937 tarihinde Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edilen Dersim'in önderlerinden Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerini aradan geçen 73 yıl sonra açıklayın.

3- 1938 tarihinde evlatlık verilen, çocuk esirgeme yurtlarına verilen ya da dönemin yetkililerince kendi üzerlerine kaydedilen Dersimli yetim çocukların tam listesini açıklayın. Aradan 72 yıl geçmesine rağmen, yüzlerce insanımız kendi akrabalarını aramaktadırlar, hayatlarının son dönemini yaşayan bu mağdurların acılarını dindirin.

4- Dersim'i yok etmenin bir parçası olarak planlanan Munzur, Harçik ve Peri Vadileri'ndeki baraj inşaatlarını durdurun, Dersim halkının çığlığına kulak verin.

5- 'Dersim 1937-38 Katliamını Araştırma ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu' kurun.

6- Dersim'de yapılan katliamın planlayıcısı ve uygulayıcısı hiç kuşku yok ki CHP'dir. CHP katliamdaki rolünü kabul etmeli ve Dersim halkından resmen özür dilemelidir, Onur Öymen gibi kafatasçıları partiden ihraç etmelidir. Parti ve devlet politikaları ile cesurca yüzleşmelidir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89