• BIST 9645.02
  • Altın 2406.222
  • Dolar 32.5865
  • Euro 34.7883
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Der Spiegel: Erdoğan Kobanê'yi dünyaya karşı kullanıyor

Der Spiegel: Erdoğan Kobanê'yi dünyaya karşı kullanıyor
Almanya'nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel yeni sayısında Kobanê direnişini ve DAİŞ çetelerinin saldırılarını kapağına taşıdı.

Her hafta 6 milyon civarındaki okuru olan Der Spiegel sadece Almanya'nın değil Avrupa'nın da en köklü ve dinamik yayın organlarından birisi. 70 yıla yakın tarihinde birçok skandalı, gizli belgeyi ortaya çıkaran, liderlerin istifasını tetikleyen dergi etkili kapaklarıyla okuyucusunun karşısına çıkıyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "Erdoğan Devleti" kapağıyla çıkan ve Erdoğan'ın çıkışından yükselişine önemli virajlarının anlatarak dikkat çeken Der Spiegel, bu sefer Erdoğan DAİŞ politikasını ve Kobanê direnişini kapağına taşıdı. “Allah’ın Allahsız Ordusu” ile DAİŞ çetelerinin anlatan Der Spiegel Erdoğan'ın Kobanê savaşına ilişkin politikasına ciddi eleştireler yöneltti.

ERDOĞAN'IN İKİ YÜZLÜ ROJAVA POLİTİKASI!

1. Ayını dolduran DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yönelik saldırılarının ayrıntılı anlatıldığı haber dosyada Kobanêlilerin şu sözlerine yer verildi: "DAİŞ bizlere karşı kitlesel katliam uygulanacak, hepimizi öldürecekler. Türkiye bölgeye yardımları bloke etmekte." Sınırda bekleyenlerin DAİŞ için ‘Bunlar Allah’ın Allahsız askerleri” ifadesini kullanan dergi, Kobanê'nin düşmesi halinde Türk hükümeti ve PKK arasındaki çözüm sürecinin sabote olacağına dikkat çekti.

Türkiye’nin Kobanê ve Rojava’ya yönelik iki yüzlü bir politika izlendiğini yazılan haberde Ankara'nın hedefinde Rojava'da oluşturulan özerk yönetimin olduğu anlatıldı. Son günlerde 1990’lı yılları hatırlatan görüntülerin yaşandığını belirtilen haber-dosyada Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kobanê'ye ilişkin izlediği stratejiye ilişkin ise şu yorum yapıldı:

“Başbakanlığı sırasında Kürtlere yönelik birçok politika yürüten Erdoğan PKK ile barış süreci başlatmak isteyen ilk başbakan olarak tarihe geçti. Fakat Kobanê saldırısında sonra başlayan olaylar süreci tehlikeye soktu. Türk hükümeti ve ordusu ise DAİŞ'e karşı ikili bir strateji uyguladı. Suriye’de hem Esad’ı devirmek ve hem de Kürtleri şah-mat tehdidi altında tutmak için isyancı gruplar desteklendi.

Erdoğan Kobanê'ye yardım etmesi için aslında birçok neden var, o bunun tam tersini yapıyor. Türk Cumhurbaşkanı hem Kürtlere hem de dünyaya şantaj yapmak için Kobanê’yi kullanıyor ve Kobanê'de yaşanacak bir katliamı göze alıyor. Ankara hükümetine göre Kobanê'deki savaş Kürtleri zayıflatacak ve artık seslerini çıkartamaz hale gelecekler."

TÜRKİYE'NİN DAİŞ'E VERDİĞİ DESTEK!

Türkiye'nin DAİŞ'e karşı direnen Kobanê'ye yardımı engellediği ve ABD’yi ise savaşa çekmeye çalıştığını yazan dergi "Erdoğan Kürtlerin vahşice katledilmesini göze aldı" yorumunu yaptı. AKP hükümetinin DAİŞ'e verdiği desteğin artık alenen görüldüğünü yazan Alman haber dergisi Der Spiegel bunların delillerini ise şöyle sıraladı:

"Eylül ayı başında Irak’ta öldürülen bazı IŞİD'liler üzerinde MKE yapımı mühimmat ele geçirilmesi üzerine ABD yönetimi Türkiye'ye çok kızdı. 22 Eylül’de IŞİD’cilere yönelik Suriye'de yapılan bir hava saldırısında bir İnsan Hakları ve Hürriyeti, İnsani Yardım Vakfı (İHH) üyesi öldü. 4 Ekim'de ise PC 4180 uçuş koduyla Hatay'a inen Pegasus havayollarına ait bir uçak Suudi ve Özbekler’den oluşan 9 IŞİD'li taşıyordu, onlar hiç bir kontrole takılmadan otobüse binip gittiler."

"KOBANÊ'DE KADINLAR EN ÖNDE SAVAŞIYOR"

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin bu stratejisini gördüğü belirtilen haberde "Merkel bu durumu 'Bir NATO partneri önceliklerini bilip ona göre tavrını seçmelidir' diyerek eleştirdi” yorumu yapıldı. Kobonê'deki direnişte YPJ'li kadın savaşçıların en ön cephede çatıştığını da yazan dergi Kobanê'de direniş cephesinde yer alan bir YJP'linin şu sözlerine yer verdi: “Bir kadın 'şehrimizi sonuna kadar savunacağız, sonunda ölüm bile olsa' diye haykırıyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89