• BIST 9798.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Deniz Feneri ile AK Parti'nin ilişkisi yok

Deniz Feneri  ile AK Parti'nin ilişkisi yok
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, AK Parti ile Deniz Feneri e.V'nin ilişkisini ortaya koyabilecek bir belgeye rastlamadı.

AK Parti'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından, bu kez AK Parti'yi aklayan bir haber geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, AK Parti ile Deniz Feneri e.V'nin ilişkisini ortaya koyabilecek bir belgeye rastlamadı.

AK Parti ile Deniz Feneri Almanya arasında ilişki kurulamadı

Almanya'da başlatılan Deniz Feneri e.V davasıyla ilgili Türkiye'de başlatılan soruşturma sürerken, laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle hakkında açılan kapatma davasında Hazine yardımında kesinti cezası alan AK Parti'ye, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan iyi haber geldi. Deniz Feneri e.V.'ye ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istediği dosyaların incelemesini tamamlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dernekle AK Parti'nin ilişkisini ortaya koyabilecek bir belgeye rastlamadı. Böylece AK Parti'nin yurtdışındanmaddi yardım aldığı iddialarına ilişkin soruşturma tamamlandı. Dosya rafa kaldırıldı.

12 KLASÖR 2.5 AYDA İNCELENDİ

29 Mayıs tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na özel bir kurye ile gönderilen ve 12 klasörden oluşan dosyanın incelenmesi 2.5 ay sürdü. Dosyada Deniz Feneri e.V 'nin Mali Müdürü Firdevsi Ermiş ile Mehmet Gürhan arasındaki bir para alışverişine ilişkin paranın teslimyerinin “Başbakanlık” olduğunun not düşüldüğü bir makbuz özel olarak incelendi. Fakat bu makbuz da AK Parti ile dernek arasında bir ilişki kurulması için yeterli delil sayılmadı. Öte yandan dosyanın adli boyutu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından halen inceleniyor.

KAPATMA GEREKÇESİ

Anayasa'nın 69.maddesine göre, siyasi partilerin yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan ve Türk uyrukluğunda olmayanlardan maddi yardım alması temelli kapatılma gerekçesi sayılıyor. Almanya'da açılan Deniz Feneri Derneği davasında derneğin 3 yöneticisi dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanmıştı. Mehmet Gürhan 5 yıl 10 ay,Mehmet Taşkan 2 yıl 9 ay ve Firdevsi Ermiş 1 yıl 10 ay ceza almıştı. Almanyamahkemeleri Deniz Feneri'nin 5 yılda, 20 binden fazla kişiden 41milyon Euro bağış topladığını bu bağışlardan 17milyon Euro'nun Türkiye'ye gönderildiğini tespit etmişti. Türkiye'ye gönderilen bu paranın 8 milyonunun Türkiye Deniz Feneri'ne gittiği, geri kalanının ise başka yerlerde kullanıldığı iddiaları ortaya atılmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89