• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 8 °C

'Demokratikleşme Paketi büyük hayal kırıklığı'

'Demokratikleşme Paketi büyük hayal kırıklığı'
'Demokratikleşme Paketi'ni RS FM’e değerlendiren Ruşen Çakır, paketin olumlu düzenlemeler içerdiği gibi büyük hayal kırıklıkları yarattığını söyledi.

Demokratikleşme Paketi”ni RS FM’e değerlendiren Vatan Gazetesi Yazarı Ruşen Çakır, paketin olumlu düzenlemeler içerdiği gibi büyük hayal kırıklıkları yarattığını söyledi.

Ruşen Çakır, özellikle Kürtlerin ve Alevilerin beklentilerinin karşılanmayıp, sadece başörtüsü yasağının kaldırılmasının bazı kesimleri tedirgin ettiğine vurgu yaptı. 

İşte Ruşen Çakır’ın “Demokratikleşme Paketi” yorumu:

Ruşen Çakır: Paketin içerisinde olumlu anlamda düzenlemeler var ama çok büyük de hayal kırıklıkları var. Özellikle Alevilerle ilgili sembolik bile sayılamayacak olan Nevşehir’deki üniversitenin adının Hacı Bektaş Veli üniversitesine dönüştürülmesi dışında hiçbir şey yok. 

“KÜRT HAREKETİNİN BEKLENTİSİ YERİNE GELMEDİ”

Kürt hareketinin en büyük beklentisi, Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılacak düzenlemeyle özellikle KCK tutuklularının büyük bir bölümünün serbest kalmasıydı. Bu konuda hiçbir şey yapılmadı. Yapılacağına dair bir işaret de verilmedi. Alevilerle ilgili yeni bir paket beklentisi hala sürüyor ama KCK konusunda, Terörle Mücadele Kanunu konusunda böyle bir laf da edilmiyor. 

“ÖZEL OKULLARDA ANADİLDE EĞİTİM ÖNEMLİ GELİŞME”

Anadilde eğitim meselesinde özel okullarda eğitimin kapısı açıldı. Bu yine de önemli bir gelişme ama esas beklentinin devlet okullarında ana dilde eğitim olduğu biliniyor. Er ya da geç bu olacak ama hükümet bunda acele etmiyor. 

“BAŞBAKAN KENDİLERİNE UYGUN SEÇİM SİSTEMİNİ TERCİH EDER”

Paketin içerisinde seçimle ilgili bir takım öneriler var. 3 seçenek sunuldu. Bunun açıkçası beni çok fazla heyecanlandırdığını söyleyemem. Başbakan Erdoğan “tartışalım” diyor ama sonuçta kendisine en uygun seçim sistemini tercih edeceğini herhalde tahmin edebiliyoruz. Alfabedeki yasakların kaldırılması, bazı yerleşim birimlerinin eski isimlerinin iadesi gibi önemli düzenlemeler var. 

“PAKETİN EN ÖNEMLİ ADIMI BAŞÖRTÜTÜ SERBESTİSİ”

Paketin en önemli adımı kamudaki başörtü yasağının kalkması. Bu çok önemli bir gelişme, geç kalmış bir gelişme ancak Alevilerin beklentilerine herhangi bir cevap vermeyip Kürt hareketinin beklentilerinin önemli bir kısmını karşılamayıp, kamuda başörtüsü düzenlemesinin bu kadar güçlü bir şekilde çıkması, insanların bazılarında tedirginlik yarattı. Böyle de düşünmek lazım. 

“KİMSE TATMİN OLMADI”

Başbakan da zaten paketi açıklamadan önce yaptığı konuşmada paketin yeterli olmayacağını söylemişti. Paketin yeterli olmadığını gördük. Sonra da kendisi değişik defalarda yaptığı konuşmalarda ve hükümetin sözcüleri sürekli olarak bunun bir süreç olduğunu, adım adım olacağını, her şeyi bir anda karşılamanın mümkün olmadığını söylediler. Kendileri de kabul ediyor ki bu yetmiyor. Tekrar “yetmez ama evet” sloganını gündeme sokmaya çalışanlar oldu. Ama mesela Cengiz Çandar çok açık ve net bir şekilde artık bu sloganın “yettiğini” söyledi. Böyle bir tartışma var. Sonuçta kimsenin tam olarak tatmin olduğu söylenemez. 

“HÜKÜMET PAKETİ ‘DEVRİMMİŞ’ GİBİ GÖSTERMEYİ BAŞARDI”

Hükümet medyayı büyük ölçüde kontrol etmiş olduğu için bunu bir devrimmiş gibi göstermeyi başardı. Öyle bir imaj yaratmaya çalıştılar ama bu ne kadar etkili oldu açıkçası çok emin değilim.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89