• BIST 9431.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 7 °C

Demirtaş'tan Leyla Güven çağrısı

Demirtaş'tan Leyla Güven çağrısı
HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması başladı.

Savunmasına tutuklu HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemine değinerek başlayan Demirtaş, ‘Meclis’in sessizliğinin kabul edilemez’ olduğunu belirterek, “Parlamentodan bir heyet derhal cezaevine gönderilmeli” çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı dava, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye başlandı.

“Örgüt kurma ve yönetme”, “Örgüt propagandası” ve “Suç ve suçluyu övme” iddialarıyla hakkında 142 yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanan Demirtaş’ın sağlık sorunları gerekçesiyle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmayı, HDP’li vekillerin yanı sıra partililer ve Diyarbakır eski Baro Başkanı Ahmet Özmen takip ediyor.

Ayrıca davayı takip etmeye gelen yabancı heyetlerden İsveç Sosyal Demokrat Parti milletvekili Yılmaz Kerimo, EFA/Yeşiller Başkan Yardımcısı Lorena Lopez Lazcalle duruşmaya alınırken, Norveç Kızıl Parti Milletvekili Johan Petter Andresen, Danimarka Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Lars Aslan Rasmussen, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Milletvekili Søren Søndergaard ve İsveç Elçiliği’nden bir diplomat akreditasyon gerekçesiyle duruşmaya alınmadı.

Demirtaş’tan Adalet Bakanlığı’na çağrı

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya Demirtaş’ın savunmasıyla devam edildi.

Demirtaş, “Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması” talebiyle başlattığı açlık grevinin 77’nci günündeki tutuklu HDP Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in eylemine değinerek başladı.

“77 gündür açlık grevinde olan sayın Leyla Güven, parlamentonun bir üyesidir. Barış, demokrasi için bedenini ölüme yatırmıştır. TBMM acilen heyet oluşturup, Leyla Güven’in ziyaretine göndermelidir. Leyla Güven’in talebi meşrudur. İmralı Cezaevi’ndeki tecrit kaldırılmalıdır. Parlamentonun sessizliği kabul edilemez. Parlamentodan bir heyet derhal cezaevine gönderilmeli. Adalet Bakanı üst düzey bir yetkili cezaevine gönderilmeli, bu konuda sorumluluk almalı. Güven’in eylemi hukuki ve meşrudur. İmralı’da aile ve avukat görüşünün sağlanması talebi anayasal bir haktır. Güven bir politikacı olarak onurlu bir duruş sergiliyor. Güven’i ve cezaevlerinde açlık grevlerine girenleri selamlıyorum.”

Mahkemeye yönelik savunma yapmadığını söyleyen Demirtaş, “Çünkü mahkeme, başından beri politik bir tutum sergiledi. Aslında en doğrusu savunmamı kesmemdir. Fakat kamuoyuna karşı, halka karşı bir sorumluluğum var. İktidar, AKP Genel Başkanı başta olmak üzere halen beni suçlamaya devam ediyor. Benim yargılanmam medya üzerinde yapılıyor, kamuoyunda yapılıyor. İktidar yapıyor. Dolayısıyla benim de bunlara cevap vermem gerekiyor. Savunmamı bu çerçevede ele alıyorum artık” dedi.

Duruşma, Demirtaş’ın savunması ile devam ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89