• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 4 °C

Demirtaş'tan 'gizli diplomasi' iddiası

Demirtaş'tan 'gizli diplomasi' iddiası
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan ve AKP sözcülerinin kullandığı dilin çözüm dili olmadığını söyledi.

“Çözüm süreci gibi kutsal bir dava ortada olmasa AKP sözcülerini ve Başbakanı kepaze edecek güce sahibiz’’ diyen Demirtaş, boğazına kadar çocuk kanına bulaşmış Başbakan’ın ahlak ve vicdan dersi veremeyeceğini belirtti.

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, alıkonulan kaymakamlar için heyet gönderen AKP’nin çocukları ise istismar konusu yaptığına vurgu yaptı. Başbakanı’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken “anneleri nasıl kullanabilirim” hesabı yaptığına dikkat çeken Demirtaş, “Bu adam Başbakan ve Cumhurbaşkanı olmaya layık değil” dedi. Demirtaş, çocukların ailelerinin taleplerini KCK’ye ilettiklerini de söyledi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da Yenişehir Belediyesi’nin, Ergani yolu üzerinde yapımı tamamlanan yeni hizmet binasının açılış töreninde konuştu.

KCK’ye aktardık

Diyarbakır’da oturma eylemi yapan ailelere ilişkin yapılan haberlere dikkat çeken Demirtaş, çocukları dağa giden aileler oturma eylemine başlamadan önce yaşı küçük çocuklar için girişimler başlattıklarını ifade etti. Demirtaş, “Aileler kamuoyu oluşturmak için oturma eylemi yaptılar. Onlar randevu talep etmeden kendileri ile bizzat görüşme yaptım. Anneleri babaları tek tek dinledim. Şikayetlerini, önerilerini tek tek dinledim. Hepsini not aldım. O görüşmeyi yaptıktan bir gün sonra aldığım notları KCK yetkililerine ulaştırdım. Bizim bu konuda yapabileceğimiz acil olarak buydu” dedi.

Asıl muhatap Başbakan

Demirtaş hafta içinde yaptığı açıklamanın bilinçli bir şekilde çarpıtıldığına işaret ederek, şunları söyledi: “Bazı aileler bize aralarından birilerinin çıkıp televizyonda açıklama yaptıklarını ancak onları tanımadıklarını ve çocuklarının dağda olmayan kişiler olduklarını ifade ettiler. Aileleri, belediye ile karşı karşıya getirmek istiyorlar. Gelinen nokta bizi haklı çıkardı. Çocuğu dağa giden hiçbir aile için istihbarattan para alıyor demedim. Çocuğu dağda olmayıp o ailelerin arasına girenleri kastettim. Çocuğu dağa gitmiş hiçbir aile istihbarattan para alıyor demedim, demem de, bu bize yakışmaz. Asıl muhatabın Başbakan olduğunu ailelere söyledim. Daga gidişlerin önünü kesmek görevi BDP’nin değil, AKP’nindir. Dağdan iniş olamıyorsa da bunun sorumlusu BDP değil, AKP’dir. Türkiye’de onbinlerce ailenin bir gözü dağlarda, bir gözü Ankara’da çözüm sürecindedir.”

Malzeme yapacak kadar alçak değiliz

Başbakan Recep T. Erdoğan ve AKP sözcülerinin kullandığı dilin çözüm dili olmadığını ifade eden Demirtaş, “Çözüm süreci gibi, barış süreci gibi kutsal bir dava ortada olmasa AKP sözcülerini ve Başbakanı kepaze edecek güce sahibiz. Ama bizlerden çözüm bekleyen halk var. Biz AKP gibi ucuz tüccar değiliz, biz halk insanıyız. Orada oturan ailelerin acılarını siyasi malzeme yapacak kadar alçak değiliz. Malzeme yapanlar bunu düşünsün” dedi. 


Kaymakam’a gizli diplomasi

“Çözüm mü istiyorsunuz? Buyurun kalıcı çözümü birlikte bulalım. HDP gitsin getirsin demekle olmaz” diyen Demirtaş, “Kaymakam götürüldüğünde, asker-polis götürüldüğünde Başbakan ne yapıyordu? Bir hatırlasın. Çıkıp meydanlarda bize hakaret mi ediyordu yoksa alttan heyet gönderip, gizli diplomasi ile kurtarmaya mı çalışıyordu. Bu kez bunu niye yapmadı?” diye sordu.

Bize ahlak dersi veremez

Demirtaş, “Niye kaymakamın, polisin, askerin analarına ‘gidin orada oturun’ demedi? Bu olayda da aynısını yapabilirdi. Başbakan’ın derdi bir grup anneden nasıl siyasi rant elde edebilirim, derdi budur” dedi ve şöyle devam etti:

“İsteseydi bu dönemde de heyetini gönderip, diplomasi ilişkilerini devreye koyup sorunu hal edebilirdi. Ama Başbakan bunu yapmadı. Çünkü derdi o çocukları kurtarmak değil. Derdi cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken anneleri nasıl kullanabilirimdir. Başbakanın çocukları sevdiği yok. Çocukları sevseydi, Roboskî’de çocukları katleden Genelkurmay Başkanı’na teşekkür etmez, Berkin Elvan’ın annesini yuhalatamazdı. Başbakan bize ahlak ve vicdan dersi veremez. Boğazına kadar çocuk kanına bulaşmış bu adamlardan mı biz ahlak dersi alacağız?”

Alet olmayın

“Biz elimizden geleni yapıyoruz” diyen Demirtaş, belediye önünde eylem yapan annelere de şöyle seslendi:

“Sizler de bizlere yardımcı olun. İstihbaratın oyunlarına alet olmayın. AKP ve yalaka medyasının da oyunlarına gelmeyin. Biz evlatlarınızız. Bu ucuz tüccarların oyunlarına kendinizi asla alet etmeyin.”

Senden zalimleri gördük

Lice’de alıkonulan İlhan Çalışkan ve inşaat mühendisinin serbest bırakılması için çağrıda bulunan Demirtaş, “Uzman çavuşun eşi beni aradı. Buradan çağrıda bulunuyorum, tedavi gören çocuğu var, bir an önce serbest bırakılmalıdır. Yine bir mühendis var, kısa sürede bırakılmaları için çağrıda bulunuyorum. Başbakan zannediyor ki, parmağını kaldırsa kendisinden korkarlar. Biz senden daha zalimlerini gördük. Korku imparatorluğu kurduğunu zannediyorsun. Halk sana Norşin’de Ağrı’da gereken cevabı verdi. Sen hakaret etmeye devam et. AKP’nin yalaka medyasına sesleniyorum. Bu konuşmalarımı da yayınlasın” diye konuştu.

Aday olmaya layık değil

Başbakan Erdoğan’ın mağdur edebiyatı yaptığını, bazı BDP’lilerin çocuklarının ABD’de okuduğunu iddia ettiğini hatırlatan Demirtaş, “Başbakan bir dönem başörtüsü mağduriyeti yapıyordu. Şimdi de bizim çocuklarımızı ABD’de okuttuğumuzu belirterek bu yalan üzerinde mağduriyet yapıyor. Hangi siyasi lider çocuğunu Amerika’da okuttuysa o onursuzdur, tamam mı? Bu adam Başbakan ve Cumhurbaşkanı olmaya layık değil. Onun aklında sadece 4 şey var. O da paradan başka bir şey değildir. Bu anlayış halkımızın başına bela olamayacak. Ailelerimiz de bizim baş tacımızdır. Kendilerini kullandırmasınlar. El ele versinler. Asker anneleri de onlarla el ele versinler. Çözüm süreci için çaba göstersinler. Belediyelerin önünde sonuç alamazlar. Muhatap belediyeler değildir. Siyasiler bunu çözmek zorundadır” dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89