• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Demirtaş'ın dikkat çeken yokluğu

Demirtaş'ın dikkat çeken yokluğu
Siyasi partiler, seçimlerin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ikinci grup toplantılarını yaptı, Barış ve Demokrasi Partisi hariç...

Eş Başkan Selahattin Demirtaş, grup toplantısına başkanlık etmediği için BDP iki haftadır, Meclis’teki toplantısını Halkların Demokratik Partisi’ne devretti.

Demirtaş'ın dikkat çeken yokluğu

Bu tablo, BDP’de bir süre sonra yaşanacak değişikliklerin habercisi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile birleşme hazırlıkları yapan parti, hem bu katılım sürecini hem de eşbaşkanlık koltuğuna kimin oturacağını tartışıyor.

Eşbaşkan Demirtaş, yerel seçimlerden önce koltuğu bırakmak istediği mesajını vermişti. O tarihten bu yana üç önemli toplantıda yer almaması dikkat çekti. Diyarbakır’da düzenlenen Abdullah Öcalan'ın da mektubunun okunduğu Nevruz kutlamalarında, daha önceden basına verilen programda yer aldığı halde konuşmasını yapmak için sahneye çıkmadı. Kutlamalara kısa bir süreliğine katılıp alandan ayrıldı.

Seçimlerin ardından ise Ankara’da parti içi toplantılara katıldığı halde, grup toplantılarını yapmadı. Meclis içtüzügü gereğince resmi olarak grup başkanı sıfatı taşıyan Demirtaş toplantıya başkanlık etmediği için BDP grup toplantısı yapılmadı, yerine birleşme hazırlıkları yapılan HDP’nin Eş Başkanları konuştu.

Resmi açıklama: Henüz karar alınmadı

BDP hafta sonu yaptığı iki toplantıda bu konuyu ve birleşmeyi tartıştı. Milletvekilleri de Demirtaş da karar alma süreci tamamlanana kadar basına konuşmama kararı aldı. Israrla sorulan sorulara verilen tek yanıt: “Tartışmalar devam ediyor, henüz karar alınmadı.”

BDP kaynaklarından alınan bilgiye göre Selahattin Demirtaş önümüzdeki günlerde seçimlerin yenileneceği Ağrı ve Güroymak’a, bir de seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla olaylar çıkan Ceylanpınar’a gidecek.

Demirtaş ve Sakık BDP’de kalacak

Eşbaşkanlık koltuğuna kimin oturacağını tartışan BDP’de milletvekillerinin HDP’ye katılımı konusunda da son karar verilmedi. Haftasonu İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapılması beklenen görüşme sonrasında bu kararın netleşebileceği belirtiliyor.

HDP’nin seçimlerden başarıyla çıkmadığı, projenin bu sonuçla rafa kalktığı yönünde parti içinden eleştiriler var, buna rağmen katılım konusunda karar kesinleşirse BDP grubunda bulunan 21 milletvekilinden ikisi hariç 19 kişi Mayıs ayına kadar HDP’ye geçecek. Genel Başkan sıfatıyla partiyi kongreye götüreceği için Selahattin Demirtaş ve Ağrı’da Haziran’da yapılacak seçimlerde yeniden yarışacak olan Sırrı Sakık BDP'de kalacak.

HDP ile birleşme gündeminden sonra, sıra partinin Cumhurbaşkanı adayı konusuna gelecek. BDP kaynaklarından öğrendiğine göre, HDP’nin Cumhurbaşkanlığı yarışında bir kadın aday çıkarması üzerinde duruluyor. Seçimlerin ikinci turunda izlenecek strateji ise daha uzun tartışmalar sonrasında, daha farklı dengeler gözetilerek belirlenecek. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 16
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89