• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Demirtaş: Yeni Oslo süreci başlatılmalıdır!

Demirtaş: Yeni Oslo süreci başlatılmalıdır!
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti'den gelecek samimi müzakerelere hayır demeyeceklerini açıkladı.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmaları tarafından yanlış bilgilendirildiğini belirterek, “Cemaatten emir alan kadrolar ile iş yapıyorsunuz” tepkisinde bulundu. Erdoğan’ı BDP konusunda dilini değiştirmeye çağıran Demirtaş, “Başbakan önümüzdeki dönemi iyi okumalıdır. Artık Kürtler Ortadoğu'da büyük bir aktördür. Türkler ile eşit haklar ekseninde yaşaması gereken bir halktır" diye vurguladı.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündemdeki konulara ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın müzakere niyetinin olmadığını belirterek, bu niyetinin olması durumunda Kürt sorununda muhatapların başından beri müzakereden yana olduklarını vurguladı.

Demirtaş, "Başbakan, hem iç politikada hem de Ortadoğu politikasında hükümeti boğazına kadar batağa sokmuş durumdadır. Dolayısıyla şu anda Başbakan'ın ne barış yapmaya niyet ne cesareti ne de böyle bir arayışı var" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın dersi kaynatan çocuklar gibi sürekli gündem değiştirmeye çalıştığını vurgulayarak, Erdoğan'ın BDP ile ilgili söylediklerini eleştirdi. Demirtaş, "Başbakan Erdoğan'ın bizimle ilgili söyledikleri nezaketsizliğin ötesinde cehaletin göstergesidir. Burada BDP'den hangi karar almasını bekliyor" dedi.

‘KARAR ALMASI GEREKEN HÜKÜMETTİR’

Kürt sorununda karar alması gerekenin hükümet olduğunun altını çizen Demirtaş, "Ne kararı alacak asimilasyondan, katliamdan vazgeçtim. Kürtlerin haklarını ve özgürlüklerini tanımaya karar verdim diyecek. Bu kararı alması gereken onlardır. Bizim hükümetten daha kararlı siyasi irademiz var. Asıl muhataplık yaşayan biziz. Cemaat mi muhataptır, bizimle ara sıra konuşan hükümet mi? Yoksa ordu mu? Belli değil. Kendi içlerinde büyük bir çatışma yaşıyor" diye belirtti. Siyasi iradesi olmayan partinin AKP olduğunun vurgulayan Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın bir çözüm politikasının olmadığını sadece kürsülere veya meydanlara çıkıp konuşmakla yetindiğini söyledi.

‘KÜRT HALKI ARTIK ORTADOĞU’DA BİR İRADEDİR’

Demirtaş, kendilerinin hükümetten randevu talep etme durumunda olmadıklarını, kendilerinin çağrılarını yaptıklarını ve gelen çağrılara da olumlu yanıt verdiklerini vurgulayarak, "Eğer karşımızda ciddi ve samimi bir irade görürsek müzakere yürütürüz dedik. Ama bize, 'PKK'ye ve Öcalan'a düşmanlık yapacaksınız, sizi seçen tabana ihanet edeceksiniz' şeklinde bir dayatma ile gelecekseniz kusura bakmayın, bu gün Ankara'da yargılanan Kenan Evren de bunun için uğraştı, ama Kürt halkını birbirine düşüremedi. Kürt halkı artık Ortadoğu'da bir iradedir. AKP bunu artık net olarak anlamak durumundadır. Kürt halkı ile barışmak diye AKP'nin önemli bir görevi vardır. Suriye'deki Kürtlere düşman, Irak'taki, Türkiye'deki Kürtlere düşmanlık güdüyorlar. Kürtlere düşman olan AKP kaybedecektir" dedi. Demirtaş, AKP'nin dış politikada boğazına kadar battığını ve Kürtlerin hak kazanmaması için farklı ülkelere taviz veren bir konuma geldiğini vurguladı. "Başbakan bizi tehdit ederek bu sorunu çözemez" diyen Demirtaş, Kürt sorununun ciddi bir mesele olduğunu ve bu tarz yorumları kaldıramayacağını söyledi. Demirtaş, "AKP, BDP hakkında konuşurken daha ciddi konuşmalıdır" ifadesini kullanarak, müzakereye hazır olduklarını, ancak AKP Hükümeti'nde bunu görmediklerini söyledi.

‘CEMAATTEN EMİR ALAN KADROLARLA İŞ YAPIYORSUNUZ’

AKP'de tek adamlık olduğunun altını çizen Demirtaş, AKP Hükümeti'nin cemaatin sözünden çıkamayan bir parti olduğunu vurguladı. Demirtaş, "Cemaatten emir alan kadrolar ile iş yapıyorsunuz. Asıl sizi sorgulamak gerekiyor. Başbakan bizim sistemimizi anlamadığı için bunları söylüyor" dedi.

‘OSLO VE İMRALİ MÜZAKERELERİNİN BENZERLERİ BAŞLAMALI’

Kürt sorununda çözüm için geçmiş dönemde İmralı ve Oslo'da yapılan müzakerelerin benzerlerinin yeniden başlaması gerektiğine işaret eden Demirtaş, "Bu defa sürece BDP'nin ve onunla birlikte akil insanların da dahil edilmesi lazım. Oturup konuşulmadan mesele anlaşılmaz. Biz kendimize güveniyoruz, ondan dolayı müzakereler canlı olarak yayınlansın diyoruz. Herkes kimin ne olduğunu anlasın" dedi. Bu konuda adım atması gerekenin hükümet olduğunu söyleyen Demirtaş, hükümetin atması gereken adımı ise şöyle açıkladı: " 'Kürt sorununda yeni bir strateji benimsedik. Bu da diyalog ve çözüm stratejisidir' demek zorundalar. Hükümet, biz ülkemize barışı getireceğiz bu doğrultuda yeni bir karar aldık demelidir. Bu şekilde ancak çözüm olur. Karşımızda bize saldıran ve tutuklayan güç varsa biz buna karşı yalvaran olmayız. Direnen oluruz."

‘GENELKURMAY, ROBOSKİ’NİN ÜSTÜNÜ KAPATMAYA ÇALIŞIYOR’

Genelkurmay Başkanlığı'nın TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na sunduğu Uludere Raporu'nu eleştiren Demirtaş, "Komisyon bu raporu 32 gündür bekliyordu. Olayın üzerinden 100 gün geçti. 100 gün sonra gelen raporda, Genelkurmay Başkanlığı katliamın üstünü örtmeye çalıştı. Komisyon ve parlamento bu konuda ısrarcı olmalı. Orada büyük bir suç var, ancak bu suçlular korunuyor. Genelkurmay bunu açıkça yaparak, suç işledi. Başbakan Erdoğan da bunu ortaya çıkarmayarak başka bir suç işliyor" dedi. (anf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89