• BIST 9524.59
  • Altın 2490.344
  • Dolar 32.5138
  • Euro 34.7207
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 11 °C

Demirtaş ve Müslim ortak basın toplantısı düzenledi

Demirtaş ve Müslim ortak basın toplantısı düzenledi
Berlin'de devam Rojava (Batı Kürdistan) konulu uluslararası konferansta Salih Müslüm ve Selahattin Demirtaş ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de devam Rojava (Batı Kürdistan) konulu uluslararası konferansta PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş basın toplantısı düzenledi. Kürt sorunun çözüm sürecinin üç aşamalı olduğunu belirten Demirtaş "Üç aşamalı sürecin ilk aşamasının hazırlık devresindeyiz. Bunun için de Öcalan'ın geri çekilmesi için çağrı yapmasını bekliyoruz" dedi.

Berlin Eyalet Meclisi'nin konferans düzenlenen konferans sunum ve tartışmalarla devam ediyor. "Geleceğin Suriyesi’nde Kürt sorununun Çözümü için diyaloga, demokrasiye ve barışa bir katkı" başlığıyla gerçekleşen konferansın öğlen arasında PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye, Suriye muhalefeti ve Esat rejimiyle ilişkilere yönelik sorulara maruz kalan Müslüm "Batılı güçlerle ilişkilerimiz var. Fakat galiba şansızlığımızdır; biz daha görüşmelere başlamadan bize karşı anti-propagandalar başlıyor. Bunun başında da Türkiye geliyor. Bizim PKK'ye bağlı olduğumuzu ve rejim yanlısı olduğumuzu iddia ediyorlar. Bu yüzden gittiğimiz her yerde kendimizi anlatıyoruz" dedi.

'TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELERİMİZ YOK'

Suriye'deki iç savaşın Arap Birliği'nin kararıyla arttığına dikkat çeken Müslüm "Saldırılar, Esat rejiminin yüzüdür. Rejim daha önce özgürlük ve demokrasiden söz ediyordu, şimdi ki kavga ise bir rejim savaştır. Bir yandan gitmek istemeyen rejim var, diğer yandan ise buna karşı direnen rejim var. Biz kendimizi iki güce karşı savunuyoruz; hem muhaliflere ve hem de rejime karşı" diye konuştu.

"Türkiye ile herhangi bir görüşmeniz var mı?" şeklinde soruya yanıt veren Müslüm "Böyle bir şey söz konusu değil. Davutoğlu bazen medya yoluyla mesaj gönderiyor, biz de buna yine medya üzerinden yanıt veriyoruz" dedi. Muhaliflerin Kürtleri bir halk olarak kabul etmek istemediğine dikkat çeken PYD lideri devamla şöyle konuştu:

"Arap muhalefeti Kürtlerin haklarının anayasada yer almasından yana değiller. Demokrasinin savunulması gerekiyor. Bu yüzden demokrasiyi savunacak kimse yoksa o zaman demokrasi daha tohumken yok edecek birçok güç ortaya çıkar. Bunu koruyacak olanlar da halktır. Bunun için de bütün halkı örgütlemişiz. Silahlarımız da halkımızdandır. İstesek de kimse silah vermiyor."

DEMİRTAŞ: SÜREÇ ÜÇ AŞAMALI

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki çözüm sürecine dair sorulara maruz kaldı. Sürecin üç aşamalı olduğuna dikkat çeken Demirtaş "İlk aşamanın hazırlık sürecindeyiz. Yani ilk sürecin başlaması için hazırlıkları yapıyoruz. Bu hazırlık yeterli düzeyde organize edilirse Öcalan'ın geri çekilmesi için çağrı yapmasını bekliyoruz. Aşamalar şöyle; geri çekilme; anayasal reform ve silahların bırakılarak normalleşme süreci."

ŞU ANDA ÇİFT TARAFLI ATEŞKES YAŞANIYOR

Şu anda iki taraflı ateşkes yaşandığını belirten BDP lideri "Sürecin en büyük sorunu güven sorunudur. Tarihi kökleri olan güvensizlikler var. Bunları aşmak kolay olmuyor. En azından sağlam pratik adımlarla çözüme gitmeye çalışıyoruz. Güvensizlikleri sözle değil, pratikte atımların atılmasını istiyoruz" dedi.

Bu üç süreçle de Kürt sorunu tamamen çözülmeyeceğini savunan Demirtaş "AKP hükümetiyle barış yapılacağına inanıyor musunuz?" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi: "Bu hükümetle çözüm olacağına inanıyoruz. Çünkü çözüm dostla değil, kavga edilenle olur. Meyveler olgunlaştığında toplanması daha sonra işe yaramaz. Makul bir hızla süreç ilerliyor, bu kararlılık olduğu sürece de bir tehlike görülmüyor."

'ALMANYA KÜRT POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMELİ'

Demirtaş Almanya'daki temaslarına ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Son iki günde 10'dan fazla görüşmeler yaptık. Dışişleri bakanlığının yanı sıra çok sayıda görüşme yaptık. Almanya'nın yeni bir Kürt politikasına ihtiyacı var. Kürt halkı kimseye düşmanlık yapmadan kendi özgürlüğünü ve özgünlüğünü elde etmek istiyor. Bütün büyük devletlerin de bu yüzyılda Kürt ve Kürdistan ile nasıl bir stratejiyle ilişkilerinin olacağı şimdiden belirlemeli." (Perwer Yaş - Anf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89