• BIST 9974.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 20 °C

Demirtaş: Suriyeli Kürtlerin kararlarına saygı duyulmalı

Demirtaş: Suriyeli Kürtlerin kararlarına saygı duyulmalı
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriye’deki gelişmeleri Diyarbakır’da gazetecilere değerlendirdi.

Suriyeli Kürtlerin, kendi yaşadıkları bölgelerde yönetimi ele geçirmelerini değerlendiren BDP’li Demirtaş, net konuştu: “Kürtler kimsenin hakkına el koymuyor orada. Kendi hakkı olan ve yüzyıllardır yaşadığı topraklarda kendisine ait olanı geri alıyorlar. Buna yönelik bir dış müdahale, Şam’dan bir müdahale gayrı meşru olur. Dışardan bir müdahale işgal olur.”

Demirtaş, Suriye’de Şam Yönetimi ile muhalifler arasında yaşanan çatışmaların şehirlerine yansımamasını isteyen Kürtlerin; Kobani, Amude, Efrin, Terbaspi, Ayn El Arap ve Derik kentlerinde yönetimi ele geçirdiğini hatırlattı.

KARARLARINA SAYGI DUYULMALI

Demirtaş, Suriyeli Kürtlerin ve örgütlerinin aldıkları kararlara en başta Türkiye olmak üzere herkesin saygı göstermesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, “Orada, bir işgal söz konusu değil. Halk kendi öz yönetimiyle kendi idaresini oluşturmaya çalışıyor. Buna yönelik bir dış müdahale işgal olur” ifadelerini kullandı.

‘BEKLENEN GELİŞMELER’

Suriye’de yaşanan gelişmelerin önemli olduğunu ifade eden Demirtaş, yaşanan olayların aslında bölgedeki bütün ülkelerin iç siyasetini yakından ilgilendirdiğini, özellikle de Suriye’de yaşayan Kürtleri ilgilendirdiğini ifade etti.

“Suriye Kürdistan’ında yaşanan gelişmeler beklenen şeylerdi” diyen Demirtaş, Suriye’deki Kürt halkının uzun süredir kendi siyasal birliğini sağlama yönündeki gelişmeleri yakın dönemde sonuç aldığını ve gelişmelerle birlikte şu an kritik bir süreç olduğunu ifade etti. Bölge devletleri ve uluslararası güçlerin henüz konu ile ilgili bir şey yapmadığına dikkat çeken Demirtaş, Türkiye’de de konunun ilk günlerde görmezden gelindiğini; ancak yavaş yavaş Türkiye’nin de gündemine girdiğini kaydetti.

‘KAZANIMLARIN SAHİPLENİLMESİ GEREK’

Suriyeli Kürtlerin elde ettiği kazanımların kalıcı hale gelmesi için bütün Kürtlerin duyarlı olması gerektiğini ifade eden Demirtaş, “O kazanımları sahiplenmesi lazım. Olası çatışmalardan da umut ediyorum ki Suriye’deki Kürdistanlılar uzak duracaktır. Fakat oradaki kazanımlara dönük herhangi bir saldırıya karşı hiçbir Kürt herhalde sessiz kalmayacaktır” dedi.

‘GENEL GİDİŞAT İYİ DEĞİL’

Suriye’deki çatışmalar nedeniyle genel gidişatın iyi olmadığını belirten Demirtaş, “Umut ediyorum ki Suriye’de sorunlar yakın zamanda çözülür” temennisinde bulundu.

‘TÜRKİYE AÇISINDAN BEKLENMEDİK BİR DURUM’

Suriye’deki Kürtlerin elde ettiği kazanımların, Türkiye dış politikası açısından beklenmedik olduğunu belirten Demirtaş, şunları söyledi: “Orada bir Özerk Kürdistan veya kendi statüsüyle kendini yönetme hakkını elde etmiş bir Kürdistan şu anda Türk dış politikası tarafından desteklenen bir durum değil. Bunu en azından yakın geçmişte yapılan açıklamalardan biliyoruz. Zaten Türkiye’nin Suriye konusunda en büyük hassasiyeti en büyük kaygısı da orada Kürtlerin hak ve özgürlük elde etmemeleri kaygılarıydı. Şimdi bu kaygıları Türk dış politikası eminim ki bir şekilde politikaya dönüştürecektir. Ama bizim BDP olarak hükümetle yaptığımız bütün görüşmelerde yaptığımız bütün çağrılarda telkinimiz şudur; Türkiye’deki Kürtlerle de iyi ilişkiler geliştirmek Türkiye’nin yararınadır.”

‘BU BİR İŞGAL DEĞİL’

“Oradaki kazanımlara yönelik bir Türkiye çıkışı veya Türkiye’nin bir engelleme girişimi doğru bir tutum olmaz” diyen Demirtaş, bölgedeki gelişmeleri iyice incelendikten sonra diğer devletlerin de politikalarını belirleyecekleri kanaatini dile getirdi. Suriyeli Kürtlerin kazanımlarına, “Bütün dünya ülkelerinin karşı çıkacağını düşünmemek lazım” diyen Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Sonuçta Kürtler kimsenin hakkına el koymuyor orada. Kendi hakkı olan ve yüzyıllardır yaşadığı topraklarda kendisine ait olanı geri alıyorlar, böyle düşünmek lazım. Buna yönelik bir dış müdahale, Şam’dan bir müdahale gayrı meşru olur. Dışardan bir müdahale işgal olur. Çünkü orada halk başka bir yeri işgal etmiyor, kendi topraklarında kendi yaşama hakkını, kendini yönetme hakkını inşa etmeye çalışıyor. Herkesin saygı göstermesi lazım.”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89