• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Demirtaş Şengal’e özel statü istedi

Demirtaş Şengal’e özel statü istedi
Demirtaş, dört ülkenin topraklarına bölünmüş olan Kürt halklarının kendi öz savunma gücü için ordulaşmaya gitmesinin tartışılması gerektiğini söyledi.

IŞİD saldırıları sonucu topraklarını bırakarak kaçan Ezidi’lerin durumuna dikkat çekmek üzere Diyarbakır’da DTK Binası’nda bir basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş uluslararası toplumu Ezidiler’in dramı karşısında sessiz kalmakla suçladı.

Coğrafyanın kadim halkları olarak zorlu günlerden geçtiklerini ve Ortadoğu’nun kan gölüne döndüğünü belirten Demirtaş uluslararası toplumun sessizliğini ‘çirkin’ olarak nitelendirdi.

“Şengal petrol kuyuları ile dolu olsaydı bütün dünyada kıyamet kopardı. Ancak Şengal bir inanç merkezi. 25 bin Ezidi göç etti. Çağrımız petrole tapanlara değil insanlığını yitirmeyenleredir. Tüm Kürdistan halklarına da çağrı yapıyoruz. Ulusal birlik sadece siyasi birlik değil. Gerekirse bu barbarlığa karşı ortak ordulaşmaya bile gidilmesi tartışılmalıdır. Ortadoğu’daki toplulukların kendi öz savunma birliklerini oluşturmaları tarihsel bir zorunluluktur.”

‘Hükümet adım atmalı’

Tüm imkânlarıyla Şengal halkının yanında durduklarını ve başlattıkları kampanyalarla Ezidi’lerin barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşıladıklarını da anlatan Demirtaş, hükümete de çağrı yaptı:

“Yardım için verilecek bir ayakkabının bir ekmeğin karşılığı vardır. Tüm duyarlı halklardan destek olmalarını bekliyoruz. Burada hükümete de düşen şeyler var. Vergimizin yüzde 99’unu merkezi hükümet alıyorsa buradaki duruma destek vermek durumundadır. Zaho ve Duhok’taki kamplar için de söz vermişlerdi. Bu görev Dışişleri Bakanlığı’na düşüyor. Buradan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da çağrı yapıyoruz, Türkiye’nin mülteci meselesine uluslararası hukuk çerçevesinde eğilmesi gerekiyor.”

Şengal’e özel statü

Federal Kürdistan Yönetimi’nin Şengal’e özel bir statü vermesi gerektiğini de savunan Selahattin Demirtaş, Ezidi’lerin kendi savunma güçlerinin olması gerektiğini söyledi. Demirtaş Eylül ayı sonunda Amerika’ya giderek uluslararası platformlarda meseleyi gündeme getirmeyi planladıklarını, ayrıca Avrupa ülkelerine ve Süleymaniye, Erbil ve Kandil’e de gitmeyi planladıklarını belirtti.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş, Hükümetin Ezidilere adil davranmadığını belirtip şunları söylemişti:

"Suriye'de ilk iç savaş çıktığı günlerde Hükümet mültecileri almak konusunda çok hevesliydi. Mülteciler üzerinden Suriye politikası şekillendirilecekti. Neredeyse Türkiye'ye gelsinler diye turlar düzenlenecekti. Milyonlarca insan Türkiye'ye geldi, hepsi perişan oldu, Esad devrilmedi. İnsanlık dışı koşullarda yaşıyorlar. Şimdi Türkiye Ezidileri istemiyor, biz de belediyelerimizin kısıtlı imkânlarıyla, gönüllü destekle bir yere kadar yürütebiliyoruz. Gelen kişilerin dinine, mezhebine bakılmadan politik olarak değerlerine bakılıyor. Ezidiler, şimdi Türkiye için politik olarak para etmiyor. Hükümet bu konuda ayrımcılık yapıyor, bu da büyük haksızlık tabi." (Al Jazeera Türk)

  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89