• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 22 °C

Demirtaş: Müzakere için sıra hükümette

Demirtaş: Müzakere için sıra hükümette
Siyasetin en sıcak gündemi olan İmralı görüşmelerinin ardından merakla beklenen BDP Grup toplantısı bugün yapıldı.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren KADEP eski Genel Başkanı ve milletvekili Şerafettin Elçi için baş sağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Elçi'nin mücadelesinin kendileri için bir miras olduğunu belirten Demirtaş, "2013'te onun özleyip de göremediği çözümü gerçekleştirmek onun anısına bağlılığın en önemli göstergesi olacaktır. Halkımız onu asla unutmayacak" dedi. 

Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe'nin gözaltında dövülerek katledişinin 17. yıl dönümüne de değinen Demirtaş, Göktepe cinayetinin sıradan bir cinayet olmadığını vurguladı. "Metin Göktepe özgür basının bir emekçisi olarak devrimcilerin cenazesini izlemek isterken aleni bir şekilde katledilmiştir. Maalesef aradan geçen 17 yıla rağmen iktidar zihniyetinin basına yönelik tavrında bir değişiklik olmadı. Metin Göktepe katledilen ne ilk ne de son gazetecidir" dedi. Demirtaş, özgür basının, Türkiye'nin demokrasi güçlerine karşı ambargosuna karşı ezilenlerin sesinin dünyaya duyurulmasında önemli bir ol oynadığını da belirtti. Demirtaş daha sonra İmralı görüşmelerine değindi. 



Demirtaş şunları kaydetti:
 

"30 yıldır kan ve gözyaşıyla süren bir sorunu konuşuyoruz. İmralı süreci dediğimiz şey bugün ortaya çıkmış değildir. Herkesin serinkanlı bir şekilde tartışması ve varsa çözüm umutlarını büyütmesi, diyalogla onurlu bir barışın nasıl geliştirileceğini tartışması gerekmektedir. Bizim niyetimiz de budur. 

Hep diyoruz; Kürt sorununda çözüm barışla, müzakereyle, diyalogla gelir. Bu slogan bugün hayat bulabilir mi? Eğer hükümetin de bu bakış açısıyla meseleye yaklaştığına inanırsak bundan mutlu oluruz ama yakın zamanın pratiklerine de bakmak lazım. 

GÖRÜŞMELER ÖNEMLİDİR 

İmralı'da resmi bir heyetin 14 yıl sonra Öcalan'la görüşmesi, bu görüşmelerin aleniyet kazanması, kısmen şeffaflık kazanması, kamuoyuyla paylaşılması önemlidir. Aslında çok gecikmiştir ama önemlidir. Yapacağımız bütün değerlendirme ve tahlillerin dışında bu kıymetlidir. Biz yıllardır bunun için bedeller ödedik ama kalıcı barışı getireceğine inandığımız bu adımları dile getirmekten bıkmadık. Yeri geldi coplandık, taşlandık, tutuklandık ama doğru bildiğimizi söyledik. Bu yüzden bu kazanımı önemsiyoruz. 

'TOPLUM İSTEMİYOR' YALANI ORTAYA ÇIKTI 

Bu ülkede bir halkın önderi 14 yıldır bir Ada'da tutuluyor. Adına Sayın diyenler dövülüyor, posterini açan analar dayak yiyor. Tüm bunlara rağmen halk bıkmadı ve iradesinde ısrar etti. En nihayetinde aklın yolunun bir olduğu anlaşıldı. Her türlü tahrike, ırkçı hezeyana karşı Türkiye'nin barışı ancak bu adımla başlayabilirdi. Bu aşamanın sağ salim geçilmesi, kamuoyunun mutluluğu aslında AKP'nin geç kaldığının göstergesidir. "Toplum diyalogu istemiyor" yalanını gözler önüne sermiştir. 

İkinci önemli gelişme 2 milletvekilimizin 14 yıl aradan sonra ilk defa siyasetçi kimliğiyle adaya gitmesine destek verilmesidir. Bu da çok önemlidir. Siyasi bir konu ancak siyasetçilerin devreye girmesiyle çözüm bulabilir. Bu açıdan da arkadaşlarımızın adaya gidişinin desteklenmesine büyük değer biçiyoruz. 

SÜREÇ AKP-BDP ORTAKLAŞMASININ SONUCU DEĞİLDİR 

Ancak şunu belirtmemiz lazım. Bu girişim bir AKP-BDP ortaklaşmasının sonucu değildir. Bu, bizim hükümetle birlikte planladığımız bir süreç değildir. AKP'nin İmralı'da Sayın Öcalan'la başlattığı bir süreçtir. Partimiz ve Bloğumuz bu süreçten 2 arkadaşımızın Ada'ya gidişiyle doğrudan haberdar oldu. 

TARAFIMIZA İLETİLMİŞ BİR ÇÖZÜM PROJESİ YOK 

Yine İmralı'daki görüşmede tarafımıza, halka ya da KCK'ye iletilmiş bir yol haritası, takvimlendirilmiş bir çözüm projesi yoktur. Bunu net olarak söylemeliyiz ve tartışmaların da bu yönlü sürmesi gerekir. Ama gördüğümüz şudur, görüşmeyi yapan heyette de Öcalan'da da karar iradesi vardır. Taraflarda bunun olgunlaştığını tespit etmeliyiz. 

BAŞLATILMIŞ BİR MÜZAKERE SÜRECİNDEN SÖZ EDİLEMEZ 

Yine bütün tespitler ışığında şu söylenmeli ki, başlatılmış bir müzakere söz konusu değildir. Bunun çabaları vardır. Müzakere aşamasına geçilmesi hükümetin tavrına, pratiğine bağlı. Çünkü taraflardan biri sorumluluğunu yerine getirmiştir. Sıra hükümettedir. Müzakereye başlatmak istiyorsa bütün bu mekanizmanın tamamlanması gerek. Her şeyden önce muhataplardan biri olan KCK'nin BDP'nin DTK'nin sürece dahil edilmesi gerek. Bunlar tamamlanır, hükümet buna müzakere süreci der ve siyasi irade koyarsa, Kürt sorununda müzakereyle sonuç aşamasına gelindiği belirtilebilir. 

KÜRT HALKININ SÜTTEN AĞZI YANDI 

Hükümetten 1 hafta 10 gündür yapılan açıklamalar, hükümetin meseleye ele alış biçimi değerlendirildiğinde AKP'nin ya niyetini, ya ciddiyetini ya da bu işi becerip beceremeyeceğini sorgulamak lazım. Çünkü gelinen aşama ile hükümetin yaklaşımı arasında ciddi bir ciddiyet farkı vardır. Ve sütten ağzı yanmış olan Kürt halkında bu güvensizlik yaratmaktadır. 

CİDDİYETSİZ YAKLAŞIM CİDDİ SORUNU ÇÖZEMEZ 

AKP bu sorunun çözülmesini istiyorsa bunu önce diline yansıtmalı. Hele ki askeri operasyonlar, tutuklamalar, hakaretler devam edecekse, entegre proje filan denecekse kimse birbirini yormasın, kimse hükümetin ciddi bir projesi varmış gibi düşünmesin. Böyle ciddiyetsiz bir yaklaşımla böylesi ciddi bir soruna çözüm getirilemez. 

İMRALI'DA DİYEMEDİĞİNİ HALKA SÖYLEME 

'Yendik, bitirdik, sıra teslim almaya geldi' gibi açıklamaları kimseye anlatamazsınız. Zaten İmralı'ya giden heyetiniz de böyle demiyor. Orada böyle diyemiyorsanız dışarıda dademeyin. Bunun üzerine kurulan bir süreç baştan itibaren sakıncalı olur. Zaten yendiysen neyin müzakeresini yapıyorsun? Teslim al silahları bitsin. Yok tersiyse ortaya siyasi irade koy. Yenme, ezme, tasfiye üzerine barış olmaz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89