• BIST 9789.49
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Demirtaş: İkinci görüşme 15-20 gün içinde olmalı

Demirtaş: İkinci görüşme 15-20 gün içinde olmalı
Selahattin Demirtaş, yeni bir müzakerenin başlatılmasının kolay olmadığını belirterek, şu andaki durumu “müzakere girişimi” olarak tanımladı.

 BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan ile ikinci bir görüşmenin 15-20 gün içinde mutlaka olması gerektiğini belirterek, “İkinci heyette kimler olacağını biz seçmeliyiz. İçinde eşbaşkanlar olmalı” dedi. Demirtaş, Oslo'nun da yeniden ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

ÖCALAN ÖRGÜTÜYLE TEMAS KURABİLMELİ

“Usul olarak bu ön şartlar yerine gelmeden, tartışmanın başlaması imkansız. Öcalan da esasa geçmemiş” diyen Demirtaş, şunları ekledi: “Daha önce esasa girilmiş, sonuca yaklaşılmış bir sürecin devamı bu. Yani birbirlerini biliyorlar. Heyet ile Öcalan arasındaki usul çoktan çözülmüştür. Ama uygulamaya geçmesi başka bir şey. O müzakerelerle olur. Öcalan örgütüyle temas kurabilmeli. Başka türlü yürütülemeyeceğinin farkındalardır. Yarın İmralı kapatılır mı, başka bir şey mi olur?”

Silah kimdeyse onlarla da görüşülmesi gerektiğinin altını çizen Demirtaş, “KCK da süreçte mutlaka olmalı” dedi.

MÜZAKERE KOŞULLARI DENGESİZ

“KCK ile görüşme başlamış olabilir mi?” sorusuna ise “Görüşme başlamış olabilir, bilmiyorum” yanıtını veren Demirtaş, İmralı ile ikinci görüşme ne zaman yapılacağı konusunda da şunları kaydetti: “15-20 gün içinde mutlaka olmalı. Gidenler bir tartışma, müzakere heyeti değil. İkinci heyette kimler olacağını biz seçmeliyiz. İçinde eşbaşkanlar olmalı.”

Müzakere koşullarının “dengesiz” olduğunu ifade eden Demirtaş, “Karşı heyetin yüzlerce danışmanı var, müzakere ettiğin kişinin televizyonu bile yok. Orantısız bir durum” eleştirisinde bulundu.

Öcalan’ın televizyonu olmadığını ama yanındaki mahkumların ne olduğunu Öcalan’a anlattığını söyleyen Demirtaş, “Öcalan kim ne söylüyor iyi biliyor. Öcalan iyi müzakerecidir. Nabzı o da ölçmek isteyecektir. Örgüt, halk nasıl bakıyor, hükümetin ekseni nedir görmek isteyecektir” şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NUN ÇIKIŞI CESURDU

Çözümün CHP ile birlikte daha iyi ve kolay olacağını sözlerine ekleyen Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “AKP’ye bir kredi daha verdikleri” yönündeki açıklamasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘senin krediye ihtiyacın var’ yanıtını şöyle değerlendirdi: “Süreci bilerek mi bilmeden mi böyle bir çıkış yaptığını bilmiyorum ancak Kılıçdaroğlu’nun çıkışı cesur bir çıkıştır. Çok cesur denebilir. Başbakan’ın verdiği cevap aynı değerde değil.”

Hükümetin bu süreçte oy, hatta seçim kaybetmeyi göze alması gerektiğinin altını çizen Demirtaş, İmralı’ya giden vekilleri Ahmet Türk ve Ayla Akat isimlerinin nasıl belirlendiği konusunda “İmralı, hükümet ve bizim aramızdaki ortaklaşmaydı. İsimleri siyaset kanalı bize ileti” dedi.

İkinci heyetin nasıl belirleneceğine ilişkin ise “Biz belirleriz” diyen Demirtaş, “Bir kadın, bir erkek olmasını tercih ederiz, böyle bir hassasiyetimiz vardır. İki kadın, iki erkek de olabilir” diye ekledi.

OSLO YENİDEN EV SAHİPLİĞİNE HAZIR

Norveç Büyükelçisi’nin ziyaretini de değerlendiren Demirtaş, “Benimle görüşmek istemiş. Sonuçta ilk Oslo görüşmelerinin evsahibiydiler. Tarafların görüşlerini dinlemek istemişlerdir. Tabii anlamaya çalışıyorlar ne olup bittiğini. Bize de geldiler. Hükümetle de görüşeceklerdir. Yeniden ev sahipliği yapmaya kapalı değiller” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89