• BIST 9703.81
  • Altın 2495.5
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.8524
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 7 °C

Demirtaş: Bizim ziyaretimiz İmralı'da varılan mutabakatın gereğidir

Demirtaş: Bizim ziyaretimiz İmralı'da varılan mutabakatın gereğidir
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gündem Müzakere Özel programında sürece yönelik açıklamalarda bulundu.

Gündem Müzakere Özel programına konuk olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı'da yapılan görüşmelere ilişkin değerlendirmesinde, karşılıklı müzakerelerin başlaması için iki taraflı bir iradenin var olduğunu, milletvekilleri Ayla Akat ve Ahmet Türk'ün İmralı ziyaretiyle oluşan siyasi ortamın Paris cinayetleri sonrasında zehirlendiğini söyledi.

Suriye Kürdistanı'ndaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Demirtaş, oradaki gelişmelerden rahatsız olan bazı Kürt çevreler olduğunu ve Suriye Kürtleri üzerinden BDP'yi vurmak istediklerini belirtti.

"Bazı konuların İmralı'daki görüşmelerde tartışıldığı anlaşılıyor"

İmralı'daki görüşmelerin "diyaloğu aştığını" ifade eden Demirtaş, "Bazı konuların İmralı'da görüşmelerde tartışıldığı anlaşılıyor. Sayın Ahmet Türk'ün ve sayın Ayla Akat'ın da oraya gidişiyle birlikte aslında görüşmelerin başladığı ve bu görüşmelerin müzakereye dönüştürülmek istendiği, onların aracılığıyla dış dünyaya duyrulmuş oldu" dedi.

Ahmet Türk'ün Paris'te öldürülen üç Kürt kadın siyasetçinin cenaze töreninde yaptığı açıklamaya da destek veren Demirtaş, "Türk'ün yaptığı açıklama bizim ortak görüşümüz ve düşüncemizdir... Kandil bombalanırken barış süreci olmaz... Sayın Türk adaya bundan dolayı gidemeyecekse, BDP'de de gidebilecek tek bir milletvekili yoktur" dedi.

"Paris'teki olay sonrası siyasi atmosfer zehirlendi"

Adaya bazı vekillerin tekrar gitmesi konusunda Demirtaş, "Geçen hafta aslında böyle bir gelişme olabilirdi. Fakat Paris'te yaşanan o vahşi infazdan sonra hem bu fiilî olarak imkânsız hale geldi, hem de siyasi atmosfer zehirlendi... Paris olayı sonrası yaşanan durumlar, açıklamalar, hükümetin yaklaşımı, bütün bunlar, İmralı'daki görüşme trafiğini yavaşlatmıştır. Öyle sanıyorum ki sayın Öcalan bütün bu gelişmeler sonrasında durumu tekrar gözden geçirme ihtiyacı duymuştur. Muhtemelen devlet heyetleri bir iki defa daha İmralı'ya gitmek durumunda kalmıştır" dedi.

"Önümüzdeki günlerde adaya gidilebilir"

Adaya gitme konusunda hazır olduklarını hükümete bildirdiklerini söyleyen Demirtaş, "Ben önümüzdeki günlerde böyle bir gelişmenin olabileceğini tahmin edebiliyorum. Bir hafta, 10 gün çerisinde veya bir kaç gün içerisinde, bilemiyorum... Sadece tahminimi ifade ediyorum, böyle bir gelişme olabilir" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürt liderlerin de sürece sağlayacağı katkılar olduğunu belirten Demirtaş, "Bir mekanizma kurulacaksa, başka ülkelerde olacağına, Kürt sorunu Güney Kürdistan'ın başkentinde neden tartışılmasın?" dedi.

"Ayman'ın açıklamaları 'CHP sosyal demokrat' diyenleri şok etmeli"

Milletvekili Birgül Ayman Güler'in açıklamalarını da değerlendiren Demirtaş, şöyle dedi: "90 yıllık resmi ideolojinin ve resmi ideolojinin gereği olan bütün uygulamaların en yalın şekliyle Meclis kürsüsünden bir kez daha ifade edilmesi dışında başka birşey yapmadı aslında bu milletvekili. Bu bizi çok şaşırtmamalı, çok şok etmemeli. 'CHP sosyal demokrat' diyenleri şok etmeli."

"Rojava'daki gelişmelerden rahatsız olan Kürtler de var"

BDP'nin Suriye Kürdistanı'ndaki gelişmelere kayıtsız kaldığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Demirtaş şunları söyledi: "Rojava'daki gelişmelerden rahatsız olan Kürtler de var, yok değil. Rojava'da siyasi iradenin, halkın ortaya koyduğu direnişin, duruşun rahatsız ettiği Kürt çevreler de var... Bütün bunlar, Rojava'daki gelişmeler kendi istedikleri, arzu ettikleri çerçevede, biraz AKP'nin dümen suyuna uygun gitmediği için ısrarla hem Rojava halkını sahipsiz göstermeye çalışıyorlar hem de Rojava'da yaşananlar üzerinden partimizi tabanımızla karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89