• BIST 9464.73
  • Altın 2488.762
  • Dolar 32.5953
  • Euro 34.7965
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 8 °C

Demirtaş: Bize bedel ödetmek isteyen varsa mezarlarımıza bakabilir

Demirtaş: Bize bedel ödetmek isteyen varsa mezarlarımıza bakabilir
Selahattin Demirtaş, HDK toplantısı için geldiği İstanbul Cezayir toplantı salonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hükümetin çözüm sürecinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini belirten BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Bu herhangi bir pazarlık soncu ortaya çıkmış bir beklenti değil. Başbakan olarak Türkiye toplumuna söz verdiniz, artık silahlar sussun, siyaset konuşsun dediniz. Şimdi bunun gereğini yapmak zorundasınız" diye konuştu.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDK toplantısı için geldiği İstanbul Cezayir toplantı salonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Basın toplantısından sonra çözüm sürecine ilişkin sorulara yanıt veren Demirtaş, başından beri çözüm sürecinin tıkanma ihtimalini ortadan kaldırmaya dönük bir dil ve pratik politika izlediklerini söyledi. Bugün gelinen aşamanın umut vaat eden bir nokta olmadığını söyleyen Demirtaş, özellikle devletin sürece yaklaşımının umutları azalttığını belirtti.

Demirtaş, devletin adım atmama ihtimaline de hazırlıklı olduklarını, bu sürece AKP hükümetine değil halka güvenerek başladıklarını söyledi, AKP'nin tutumunun şaşırtıcı olmadığını dile getirdi. Riskler olsa da müzakere ve diyalogda ısrarcı olduklarını kaydeden Demirtaş, "Öbür ihtimal savaştır, ölümdür, kandır. Herhalde hiçbirimiz böylesine bir vebali üstlenemez" dedi.

Hükümetin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğinin altını çizen Demirtaş, şöyle konuştu: "Bu herhangi bir pazarlık soncu ortaya çıkmış bir beklenti değil. Başbakan olarak Türkiye toplumuna söz verdiniz, artık silahlar sussun, siyaset konuşsun dediniz. Şimdi bunun gereğini yapmak zorundasınız. PKK silahlı güçlerini sizin kara kaşınız, kara gözünüz için çekmedi, siyaset konuşsun diye sınırın dışına çekti. Ama hala ev baskınları yapıp insanları tutukluyorsunuz. Fikirler nasıl konuşacak? Taksim'de insanlar fikirlerini söylüyor, partilerin bayrağına paçavra diyorsunuz. İnsanlar fikirlerini nasıl açıklayacak? Anadilde eğitim ana sütü gibi helaldir, olmaz diyorsunuz."

Bu sürecin halkı aldatma üzerine bir süreç olmadığını söyleyen Demirtaş, "Biz bir pazarlık gibi çiğ yaklaşmadık ama saf da yaklaşmadık. Hükümet kısa dönemde gereğini yapmalıdır" dedi.

'GERİLLA ÖCALAN'IN ÇAĞRISI ÜZERİNE ÇEKİLDİ'

Demirtaş, gerillaların Başbakan'ın değil Öcalan'ın çağrısı üzerine çekildiğini belirterek, ancak Öcalan'ın hala cezaevinde tutulduğunu ve bir doktor heyetinin gitmesine, gitmesine izin verilmediğini kaydetti.

Demirtaş, "Siz bu insandan çözüm için başka adımlar atmasını bekliyorsunuz. Süreç bu şekilde artık ilerleyemez. Şimdi top AKP'nin sahasındadır. Ya adım atar ya da başından beri mücadele süreci olduğunu belirtmiştik BDP olarak, biz üzerimize düşeni yaparız" diye konuştu.

'AKP KARAKOL YAPMAKTAN VAZGEÇSİN'

PKK güçlerinin yol kesme eylemleriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Demirtaş, "Bunlar sürece zarar veriyor deniliyorsa önce hükümet bu tür durumların ortaya çıkmaması için gereğini yapsın. PKK meseleye ciddi yaklaşıp gerçekten geri çekilme sürecini sağlıklı bir şekilde yürütüyorsa barışın gerçekleşeceğine dair topluma güçlü bir inanç yaymalı, karakol yapmaktan, HES yapmaktan vazgeçmelidir. Müzakere devam ediyor ama kalıcı barışa evrilmesi için herkesin ciddi yaklaşmasını bekliyoruz" dedi.

Demirtaş, Lice'de gerilla cenazelerinin bir mezarlıkta toplanmasına ilişkin gelen eleştirilere de yanıt verdi. Demirtaş şöyle konuştu: "Dağda taşta öldürdüğünüz gerillaları açıkta bırakıyorsunuz. Şimdi aileler bu cenazeleri topluyor, dinine uygun olarak defnediyor. Ben böyle bir hassasiyeti tanımıyorum. Doğru bir iş yapmışlardır. Kim buna hangi gerekçeyle karşı çıkıyor, cenazelerden mi mezardan mı korkuyorsunuz? Dağınık yerde olan cenazeler toplanır, bir mezarlığa defnedilir. Bedeli neyse ödemeye hazırız. Bedel ödetmek isteyen varsa mezarlarımıza bakabilir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89