• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 4 °C

Demirtaş: BDP'den Köşk için Erdoğan'a oy gitmez

Demirtaş: BDP'den Köşk için Erdoğan'a oy gitmez
Demirtaş: Öcalan şunu söylüyor: 'Başbakan hâlâ sokağın sesini dinlemiyor. Oysa ülkenin batısı da doğusu da özgürlük istiyor. Başbakan bunu anlamıyor' diyor.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “BDP’den Erdoğan’ın istediği biçimde bir başkanlık sistemine de Cumhurbaşkanlığı adaylığına da destek gitmez. Kürtlerin genelinden de ciddi bir oy alacağını düşünmüyorum. Çünkü bizim parti tabanımızdaki ruh halini biliyorum. Erdoğan’ın ‘hayırlı’ bir cumhurbaşkanı olmayacağını biliyorlar” dedi. 

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer’e konuşan Demirtaş, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında konuştu.

BDP’den Erdoğan’a köşk için oy yok 

Bir yıldan az bir süre içinde Türkiye iki önemli seçimi yaşayacak. Yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri. 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta açıklayacağını duyurduğu yeni reform paketi hem hükümetin seçimlere yönelik stratejisi, hem de bizzat Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı hedefine yönelik planları açısından önemli. Bu paketin Erdoğan’ın Köşk’e çıkışı için gerekli “yüzde 50 artı 1” oyu bulmaya yönelik toplumsal uzlaşı arayışının parçası olduğunu düşünenlerin sayısı hiç de az değil. 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile hafta içinde yaptığımız sohbet sırasında AKP-BDP ilişkileri ve Erdoğan’ın Köşk hesaplarını da ele alma fırsatı bulduk. 

‘Demokrasi gelenekleri yok ki’ 

Erdoğan ve AKP, Kürt sorununun çözümü amacıyla Abdullah Öcalan da dahil ve PKK’nin üst yönetimi ile müzakerelere oturmuş durumda. “Çözüm süreci” adı verilen bu süreç acaba aynı tabana hitap eden BDP’nin Erdoğan’ın “Köşk” hesaplarına destek vermesini sağlar mı? 

Demirtaş, hem bu soruya ham da AKP’nin “demokratikleşme paketi” dediği hazırlığa nasıl baktıklarını şu sözlerle ortaya koydu: 

“Biz AKP’yi iyi tanıyoruz. Demokratikleşme konusunda bizleri olumlu anlamda şaşırtacak hiçbir şey yapma kapasitesine sahip değiller. Bugüne kadar hangi adımı attılarsa da zorlana zorlana attılar. Halk ve taban zorladı. Bugün de, çıkacak paketin güçlü bir demokrasi geleneğinden yansıyan bir anlayışın ürünü olmayacağını bilmek için kâhin olmaya gerek yok. Zaten hazırlıklarından da bu belli oldu”. 

Öcalan’da şikâyetçi

Demirtaş’ın aktarımına göre, Abdullah Öcalan’ın da Erdoğan’ın “demokrasi” anlayışı konusunda itirazları var:

“Öcalan şunu söylüyor: ‘Başbakan hâlâ sokağın sesini dinlemiyor. Oysa ülkenin batısı da doğusu da özgürlük istiyor. Başbakan bunu anlamıyor’ diyor. Bu çerçevede çözüm ve demokratikleşmeye katkı verebilecek her çevreyle ilişki kurulmasından yana”. 

Kürtlerden Erdoğan’a oy yok 

Erdoğan’ın hem “sistem” (başkanlık mı, yarı başkanlık mı yoksa mevcut sistemin korunması mı) hem de “Çankaya” hesapları açısından ağırlığını “Kürt” kökenli yurttaşların oluşturduğu BDP seçmeninin nasıl davranacağı çok önemli.

“BDP ve Kürtler Erdoğan’ı destekleyecek mi?” sorusuna Demirtaş’ın yanıtı şöyle oldu:

“Hayır BDP’den Erdoğan’ın istediği biçimde bir başkanlık sistemine de Cumhurbaşkanlığı adaylığına da destek gitmez. Kürtlerin genelinden de ciddi bir oy alacağını düşünmüyorum. Çünkü bizim parti tabanımızdaki ruh halini biliyorum. Erdoğan’ın ‘hayırlı’ bir cumhurbaşkanı olmayacağını biliyorlar.” 

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89