• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 15 °C

Demirtaş: 4. Yargı Paketi kısmen dertlere derman olur

Demirtaş: 4. Yargı Paketi kısmen dertlere derman olur
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, mevcut çözüm sürecinde Hükümet-Kandil-İmralı arasında daha çok kolaylaştırıcı olduklarını söyledi.

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, mevcut çözüm sürecinde Hükümet-Kandil-İmralı arasında daha çok kolaylaştırıcı olduklarını söyleyerek, " Bu aşama eğer tamamlanıp ikinci aşama dediğimiz anayasal ve yasal sürece geçilirse, o dönemlerde yasal ve anayasal reformlar yapmak gerekecek. Biz o dönemin muhatabıyız" dedi.

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Kandil'in müzakere sürecine ilişkin kaygılarından Akil İnsanlar Komisyonu'na, Anayasa taslağından HDK'ye kadar sürece ilişkin Etkin Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

Demirtaş, Akil İnsanlar Komisyonu ve TBMM'de kurulması planlanan komisyonların sürece ilişkin yasal güvenceyi sağlayıp sağlamadığı yönündeki bir soruya, "Sürecin başında ifade ettiğimiz; bir kanunla yasal güvence sağlanması şeklindeki bir mekanizmayı tam karşılamıyor. Ama Akil İnsanlar Komisyonu ve parlamentoda oluşturulan komisyon sürece meşruiyet kazandırılması ve parlamentonun da içinde olduğu bir şekilde yürüyeceği bir mekanizmaya dönüşmesi açısından olumludur. Her iki mekanizma da -Meclis Komisyonu ve Akil İnsanlar Komisyonu- müzakere sürecinin Oslo deneyiminde olduğu gibi kapalı kapılar ardında yürümeyeceği, sadece Oslo ve İmralı'da heyetler arası bir görüşmenin ötesine geçtiğinin ve geçeceğinin somut gelişmeleridir. Buradan bakınca her iki komisyonu da önemsiyoruz. Niteliği, içeriği, görev tanımı, yaptıkları, içinde bulunan isimler; bütün bunlar tartışmalı konular. Elbette bizim de eleştirilerimiz var. Eleştirilmesi gereken hususlar var. Ama bu iki konuda adım atılmış olması, sürecin önünün açılması açısından önemli" dedi.

4. Yargı Paketi için "kısmen dertlere derman olur" diyen Demirtaş, "Bunlar aşama aşama ilerleyecek süreç ve konular olarak ele alınmalıdır. Terörle Mücadele Kanunu'nun bütünen kalkmasını hedeflemek lazım. Ama ondan önce atılması gereken küçük adımlar ve ilerlemeler var. Ki, 4. Yargı Paketi, son haliyle bizi çok memnun etmese de bazı kısmi iyileştirmeler söz konusu olacak" diye konuştu.

BDP Eş Başkanı Demirtaş, "Anayasa taslağını Meclis'e sundunuz. İkinci resmi dil ve bölge meclisleri önerisi var. Bunlar olmazsa olmazınız mı bu müzakere sürecinde?" sorusuna ise "Hayır. Mücadele sürecinde olmazsa olmazımızdır. Bunları AKP'den beklemiyoruz, AKP'den istemiyoruz. 'Bunları mücadele ile kazanacağız' diyoruz. Halkımıza taahhüdümüzdür bu, mücadelemizin gerekçesidir. 'Halkımız kendi diliyle anavatanında özgürce yaşayacak, kendini yönetecek' sözünü verdik. Dolayısıyla bu müzakere buna yol açar mı bu sonucu doğurur mu, bilemeyiz. Doğurursa iyi olur, doğurmazsa mücadele gerekçemizdir zaten. Anayasada koyduğumuz öneriler bizim halkımıza sunduğumuz taahhütlerin formüle edilmiş halidir" yanıtını verdi.

Demirtaş, "BDP bu müzakere sürecinde kendini nerede görüyor? Arabulucu musunuz, kolaylaştırıcı mısınız, taraf mısınız?" sorusunu yanıtlarken, 3 aşamalı çözüm sürecinde BDP'nin rolünün farklı olacağına dikkat çekti, "Birinci aşama, ateşkes ve geri çekilme aşaması olarak tanımlanırsa, bu aşamada biz daha çok taraflar arasında kolaylaştırıcı olduk" dedi.

Demirtaş şöyle konuştu: "Hükümet-Kandil-İmralı arasında daha çok kolaylaştırıcı olduk. Karşılıklı olarak meselenin birbirini incitmeyecek şekilde anlaşılması, güven sorunlarının çözülmesi konularında yardımcı olduk. Bu aşama eğer tamamlanıp ikinci aşama dediğimiz anayasal ve yasal sürece geçilirse, o dönemlerde yasal ve anayasal reformlar yapmak gerekecek. Biz o dönemin muhatabıyız. Parti olarak, blok olarak ikinci aşamanın muhatabıyız. Bu da tamamlanırsa, 3. aşama tümüyle normalleşme aşamasıdır ki, o aşamada hem taraflar arasında güven oluşturma hem de muhatap olarak rolümüzü oynayacağız. Her aşamada yapacağımız iş sürecin karakterine göre değişecek."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89