• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Demirtaş: 38 milletvekili çıkarırız!

Demirtaş: 38 milletvekili çıkarırız!
Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Güneydoğu’da güçsüz adaylara yer verdiğini belirtti.

 BDP Genel Başkanlığı’ndan Hakkari bağımsız adaylığı nedeniyle istifa eden Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Güneydoğu’da güçsüz adaylara yer verdiğini belirterek, “Çünkü burada kendisi açısından rekabet yok artık, bize teslim olmuş durumda” dedi.

Demirtaş, milletvekili adaylarıyla ilgili değerlendirmesini Milliyet Ankara Haber Müdürü Serpil Çevikcan’a anlattı. Demirtaş’a göre, “BDP’nin destekleğidiği bağımsız adaylar dışında seçilecek tüm milletvekilleri AKP’nin olacak. Bu nedenle Başbakan Erdoğan, oyu artırma üzerine değil, seçilecek milletvekillerinden daha çok seçimden sonraki anayasa tartışmalarında veya Meclis pratiğinde kendisine itiraz etmeyecek kişilerden seçim yapmış. O yüzden güçsüz isimlerden seçmiş.” 

Serpil Çevikcan’ın bugün (13 Nisan 2011) yayımlanan “Demirtaş: Başbakan bize teslim oldu” başlıklı yazısının tam metni şöyle:

Demirtaş: Başbakan bize teslim oldu

AK Parti’nin aday listeleri, Meclis grubundaki büyük tırpana karşın, 2007 seçimlerindeki oranda, geniş yelpazeden çarpıcı isimleri barındırmadığı için, analizler “Başbakan sahile ve doğuya yüklendi” ifadesiyle özetleniyor.

İktidar partisinin sahilden neden oy almakta zorlandığı malum. Doğu ve Güneydoğu’daki sıkıntının nedenleri ise daha keskin. Görünen o ki, “BDP’nin Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu” adı altında yarışacak bağımsız adayları Meclis’e ciddi bir aritmetikle taşınacak.

Adaylar neyi işaret ediyor?

AK Parti’nin ön sıralardaki adaylarına bakalım. Diyarbakır’da Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu bölgenin tanıdığı adaylar. Seçim bağımsızlar ile Ak parti arasında geçecek. Van’da AK Parti-bağımsız dengesinin 4-4 kurulabileceği kaydediliyor. AK Parti adaylarından en güçlü olanı işadamı Burhan Kayatürk. Bölgede sevilen bir isim.

Mardin’den BDP’nin güçlü adaylarla temsil edilmesi, CHP’nin petrolcü Reşit Kılıç’ı listeye koyması, Ak Parti açısından eksi puan olarak görülüyor. AK Parti’nin listesinde ilk sırada eski Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler var. Ardahan 1. sıra Orhan Atalay’ın. Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tefsir profesörü. Batman 1. sırada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yer alıyor. Bingöl’deki ilk isim Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz. 

Hakkari’de Zeydan aşiretinin önde gelen ismi Mehmet Necip Zeydan aday. Muş 1. sırada Ankara Vali Yardımcıyken istifa eden Faruk Işık’ı, Siirt 1. sırada milletvekili Afif Demirkıran’ı görüyoruz. Şanlıurfa’da ilk sırada Devlet Bakanı Faruk Çelik, Şırnak’ta ise Doğu ve Güneydoğu Platformu Dönem Başkanı Mehmet Emin Dindar var.

Genel hatlarıyla bu tablo AK Parti’nin bölgedeki kritik bazı illerde ilk sıralara bakan, vekil ve bürokratlar yerleştirerek vaatlerle bir seçim kamyanyası yürüteceğini gösteriyor. Adaylar arasındaki eski kamu görevlisi ağırlığı ise bölge açısından bir handikapa işaret ediyor. Aday profili, Başbakan Erdoğan’ın, seçim sonrasındaki süreçte, Kürt meselesinde merkezden ve kendi ağırlığını daha çok hissettirerek yol alacağını gösteriyor. 

BDP’nin listesi sağlam 

BDP destekli bağımsızlar ise yola zaten parti amblemiyle değil Kürt kimliği ile çıkıyor. Mersin’den Ertuğrul Kürkçü’yü, İstanbul’dan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’i, Diyarbakır’dan KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ve yazar Altan Tan’ı aday gösteren BDP yönetimi, sol bolktan, sosyalist kesimden, şiddete karşı duruşuyla tanınan isimlerden sağlam bir liste oluşturdu. Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana, Hatip Dicle gibi adı parti kimliğini aşan isimler de 12’den vuracakları yerlere yerleştirildi. Bir bakıma, AK Parti yelpazeyi daraltmış görünürken, BDP olabildiğince açtı. 

Güçsüz isimler seçmiş 

Bu manzaraya baktıktan sonra dün BDP Genel Başkanlığı’ndan Hakkari bağımsız adaylığı nedeniyle istifa eden Selahattin Demirtaş ile konuştum. AK Parti listesinden çok memnun görünüyordu. Analizi dikkat çekiciydi: 

“Ben bölgenin bütün AKP adaylarını inceledim. Başbakan şöyle bir yol izlemiş: Burada biz bağımsızlarla aday gösterdiğimiz için ne kadar oy alırsak alalım kazanacağımız maksimum aday sayısı belli. Geri kalanların tamamı AKP’nindir. Dolayısıyla Başbakan, oyu artırma üzerine değil, seçilecek milletvekillerinden daha çok seçimden sonraki anayasa tartışmalarında veya Meclis pratiğinde kendisine itiraz etmeyecek kişilerden seçim yapmış. O yüzden güçsüz isimlerden seçmiş. Çünkü burada kendisi açısından rekabet yok artık, bize teslim olmuş durumda. Bizim artık bölgede gösterdiğimiz her yerde milletvekili çıkaracağımızı biliyor. Ama batıda öyle davranmamış, orada biraz daha rekabetçi bir yöntem yürütmüş. Batıda oyu esas almış.” 

38 milletvekili çıkarırız 

Demirtaş’a, “Bu durumda sizin milletvekili sayısı hedefiniz nedir” diye sordum. Yanıtı şöyle oldu:“Biz önceki gün 35 diyorduk, listeleri gördükten sonra 38 milletvekili çıkarırız diyoruz. İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Antep’i dahil ederek bu rakamı söylüyorum. Bölgede de 32 çıkarabiliriz. AKP, artık Kürtlere mesaj vermekten vazgeçti. Aday profili bunu da gösteriyor. Giderek milliyetçi bir çizgiye savrulacaktır. Gösterdiği Kürt adaylar demokrat kimliğe de sahip değil. Daha çok muhafazar, bürokrat, Başbakan’ın iki dudağının arasına bakacak kişiler. Siyasal temsil gücü olmayan, bölgenin sorunlarını diye getiremeyecek adaylardan tercihte bulunduğuna göre, Kürtlerle ilgili bir projesi artık kalmamıştır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89