• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 7 °C

Davutoğlu’na Hamas ricası

Davutoğlu’na Hamas ricası
Gazze’yi kontrol eden Hamas, El Fetih’in 6. kongresi için delegelerin Batı Şeria’ya geçmesine izin vermiyor. Abbas, sorunun aşılabilmesi için Davutoğlu’ndan devreye girmesini istediği bildiriliyor.

Gazze’yi kontrol eden Hamas, El Fetih’in 6. kongresi için delegelerin Batı Şeria’ya geçmesine izin vermiyor. Batı Şeria’daki Mahmud Abbas yönetiminin sorunun aşılabilmesi için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan devreye girmesini istediği bildiriliyor.

El Fetih’in uzun yılların ardından ilk kez Filistin topraklarında düzenleyeceği 6. kongresine günler kala, Hamas’ın, Gazze Şeridi’ndeki El Fetih delegelerinin kongreye katılmasını engellemesiyle ilgili sorun giderilemedi.

Gazze’yi denetimi altında tutan Hamas ile Batı Şeria’daki Filistin yönetimi arasında pazarlıklar sürerken Filistin gazetelerinden El Kuds’e göre, Filistin yönetimi, Hamaslıları ikna etmesi için Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan bizzat devreye girmesi talebinde bulundu.

Hamas üyeleri serbest bırakılsın

Gazze’deki Hamas liderlerinden Mahmud Zahar ise El Fetihlilerin Batı Şeria’ya geçebilmelerinin, Filistin yönetimi tarafından gözaltına alınan Hamas mensuplarının serbest bırakılmasına bağlı olduğunu söyledi.

Filistin yönetimi ise gözaltında tutulan Hamaslılardan serbest bırakılacaklarla ilgili 200 kişilik bir liste hazırladı. Filistin yönetimi Başkanlık Genel Sekreteri Tayyib Abdülrahim, Filistin televizyonuna yaptığı açıklamada, “Hamas, El Fetihli liderlerin Beytüllahim’e geçmelerine izin verdiği takdirde bu listedekilerin serbest bırakılacağı” sözünü verdi. Ancak her iki taraf da önce diğer tarafın sözünü tutmasını bekliyor.

Arabuluculuk talebi

El Fetih’in 20 yıl aradan sonra toplanacak 6. kongresi için kayıtlı olan 1550 dolayında delegenin yaklaşık 400’ü Gazze Şeridi’ndeki El Fetihlilerden oluşuyor. Buradaki Merkez Komite ve Devrim Komisyonu üyelerinin yaklaşık yarısı daha önce Batı Şeria’ya geçmesine rağmen kalan 200’ü için Hamas’ın izni bekleniyor.

Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da konuyu yakından takip ediyor. Filistin yönetimi kaynaklarına göre, Suriye, Mısır, Türkiye, Rusya ve diğer ülkelerin aracılığıyla Hamas’ın gerek Şam’daki yönetimi ve gerekse Gazze’deki liderler ikna edilmeye çalışılıyor.

El Kuds gazetesi, “Filistin yönetimi, Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve aynı zamanda Ortadoğu Özel Temsilcisi Aleksandır Saltanov’dan bu konuda arabulucu olmalarını özellikle istedi” diye yazdı. Abbas’ın, İsrailli yöneticilerle de görüşüp kongreye Tunus, Yemen, Cezayir, Suriye veya diğer ülkelerdeki kongre katılımcılarının sorunsuz gelebilmesi için izin aldığı ifade ediliyor. Ancak yurtdışındaki bazı El Fetihlilerin, buna pek güvenle bakmadığı ve tutuklanma kaygısı taşıdığı belirtiliyor.

Öte yandan El Fetih’in önde gelen isimlerinden Merkez Komitesi üyesi Muhammed Gneym’in (Ebu Mahir), kongre için Tunus’tan Batı Şeria’ya gelmesi bekleniyor. Gneym’i, Ramallah’taki Mukata başkanlık karargâhında, Mahmud Abbas, El Fetih’in diğer liderleriyle birlikte karşılayacak. Ebu Mahir, Oslo anlaşmasının imzalanmasının ardından, Faruk Kaddumi gibi anlaşmaya karşı çıkan ve yurtdışında kalmayı yeğleyen El Fetih liderlerinden biri.

İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD’ın arkasında bulunduğu öne sürülen Debka haber sitesine göre ise Başbakan Binyamin Netanyahu, Abbas’ın talebi üzerine Gneym’e izin verdi. Debka, Abbas’ın, Gneym’i El Fetih’in başına getirmek istediğini de öne sürdü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89