• BIST 9489.28
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 12 °C

Davutoğlu: Şemdinli'de ne olduğunu biliyorum ama söylemem!

Davutoğlu: Şemdinli'de ne olduğunu biliyorum ama söylemem!
Deniz Zeyrek Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu'nun verdiği iftar yemeğinde Suriye, Şemdinli ve PYD için verdiği mesajları paylaştı.

CNN Türk ekranında 360 Derece'yi hazırlayan Şirin Payzın, canlı yayında Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'i konuk etti. Suriye odaklı gündemi yorumlayan Deniz Zeyrek Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu'nun verdiği iftar yemeğindeki mesajları paylaştı.

Türk dışişleri politikasının Suriye ve Suriye Kürtlerine yaklaşımını değerlendiren Deniz Zeyrek, Ahmet Davutoğlu'nun konuya yaklaşımını özetledi. Hükümetin, ilk etapta verdiği sert tepkinin yumuşadığını kaydeden Zeyrek, Barzani'den beklentilerin ne olduğunu da anlattı.


Şirin Payzın ile 360° programının 31.07.2012 tarihli bölümüne Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek konuk oldu.

"Ahmet Davutoğlu, Esat sonrası Suriye'de demokratik bir meclis ve yönetim oluşursa buradan çıkacak kararları red etmeyiz diyor. Yani Kürtler kendi tercihleriyle özerklik ilanı yaparsa kabül etmeyiz ama Suriye'deki diğer unsurların ortak bir kararı olarak böyle bir durum oluşursa saygılı davranırız diyor özetle."

MUHALEFET KÜRTLERİN TALEPLERİNİ RED EDİNCE ESAD FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRDİ

"Suriye'deki muhalafet ile Kürtler arasında fikir ayrılıkları var. Kürtlerin kendi kimliklerinin tanınması yönündeki talepleri muhalefette kabül görmemişti. Esad da bu durumu görüp Kürtlere alan açmış ve muhalefeti ikiye bölmüştü. Bu süreçte Kürt bölgesindeki boşluğu iyi değerlendiren PYD de hızla örgütlendi ve güç topladı. Zaten daha sonra Erbil'de Barzani liderliğindeki bir toplantıyla bütün Kürt örgütleri PYD dahil ortak hareket etme kararı aldılar."

AHMET DAVUTOĞLU, BARZANİ'YE PYD İÇİN NE DİYECEK?

"Benim gördüğüm kadarıyla Ankara'nın hatta Davutoğlu'nun daha önce PYD ile bir diyaloğu olmuş. PYD'nin etrafındaki bazı Kürt liderlerin de Ankara ile teması olmuş. Yani Ankara'nın orayı tümüyle PYD'ye teslim etmek gibi durumu yok. Ben Barzani ile kırıp dökme yönünde bir ilişki kurulmayacağını düşünüyorum. Barzani'ye kırıp dökmeden mesaj verilecek. Suriye'deki Kürtlerle Barzani gibi Türkiye ile diyalog kurabilen, yaşam standartlarını yükseltme hayali kurabilen gruplara dönüştürme çabası verilecek. Barzani'ye 'Bunlar PKK'lıdır bunları cesaretlendirmeyin' gibi bir mesaj verileceğini düşünmüyorum. Bence Özal'ın 90'lı yıllardaki bakışıyla bölgeye yaklaşım gösterilecek kanaatindeyim."

DAVUTOĞLU: ŞEMDİNLİ'DE NE OLDUĞUNU BİLİYORUM AMA SÖYLEMEM!

Deniz Zeyrek, Şirin Payzın'ın sorusu izerine Şemdinli'deki şiddetli çatışmalar ve gündemdeki iddialar için Ahmet Davutoğlu'nun ne söylediğini aktardı. Zeyrek, Davutoğlu'nun "biliyorum ama söylemem" diyerek Şemdinli'deki sürecin kamuoyu ile paylaşılamayacağını dediğini anlattı.

"Biz bunu net sorduk ama 'biliyorum fakat anlatamam' dedi. Devletin üst düzeyinin iyi takip ettiği ama kamuoyu ile paylaşmadığını söyledi. Gerçekten bir kalkışma ve yoğun nüfuslu bir yeri ele geçirip Türk ordusunu savaşa çekmeyi amaçlıyor PKK. Çünkü böylece bir Halep manzarası yaratacak ve Sur,ye benzeri bir durum oluşturacak. Orada alan hakimeyeti için PKK'nın direnişi ve TSK'nın operasyonu sözkonusu. Bir şehir merkezi ele geçirme çabasını bu operasyonlar boşa çıkartıyor."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89