• BIST 9339.59
  • Altın 4314.218
  • Dolar 39.5216
  • Euro 45.4449
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 19 °C

Davutoğlu: Kürt kardeşlerimizi kullanmak isteyenler olabilir!

Davutoğlu: Kürt kardeşlerimizi kullanmak isteyenler olabilir!
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Abdullah Öcalan ile BDP heyeti arasında İmralı'da yapılan görüşmenin tutanakları olduğu iddia edilen konuşmaların basına sızmasının süreç için ne anlam ifade ettiği konusunda, ayrıntılara değil büyük resme bakılması taraftarı olduğunu söyledi. 

"Tarihi ve kritik bir süreç yaşandığını" söyleyen Davutoğlu şunları kaydetti:

Bu bölgede tarih boyunca birlikte yaşayan insanlar, son yüzyıl içerisinde birbirlerinden koparıldılar, uzaklaştılar. Sınırların dağıldığı, coğrafyanın parçalandığı, ekonomik alanların ayrıştığı bu dağılmada, Türkiye merkez ülkeydi. Bunlar yetmiyormuş gibi, ülkemizde bir başka ayrışmanın tohumları atılmaya başlandı...

Şu anki sancı, o tarihi doğayı yeniden yakalama sancısı. Bizim hem içimizi hem de dışımızı toparlamamız gerekiyor. Tabi ki ilk önce kendi derdimize deva olmamız lazım.Büyük düşünmek gerekiyor. Ben akademisyenken, bu kadar büyük bir ülkenin kışın komünizm yazın da bölüneceğiz korkusuyla yaşadığını görürdüm. Şimdi kendi derdimizi çözmenin vaktidir. Bu gecikirse dışarıdaki travmaların bizi olumsuz etkilemesi ve tam tersinin gerçekleşmesi olası. 

"TARİHİ BİR SÜREÇ" 

Birileri bu coğrafyadaki hareketlilik içinde Türkiye'nin aşırı güçlendiğini düşünüp engellemeye çalışabilir. Hem ülkemizdeki hem de diğer ülkelerdeki tarihdaşlarımızı, Kürt kardeşlerimizi kullanmak isteyenler olabilir. Bu açıdan bakıldığında çözüm sürecini tarihi bir süreç olarak görüyorum. Herkesin de buna uygun davranması gerektiğni düşünüyorum. 

"HERKES SOĞUKKANLI OLMALI" 

Süreç içinde yeni durumlar ortaya çıkabilir. Burada sadece siyasiler değil; MİT, ilgili birimler, adaya giden taraflar yani herkesin; çocuk ve torunlarımızı, bölgenin geleceğini düşünerek, samimi ve soğukkanlı bir tavır içinde olması lazım. 

Olayın önemine bakıldığında sızmaya takılmamak mı gerekir? 

'Takılmamak gerekir' biraz hafif kalır. Bunları esas almayız, yolumuza devam ederiz ama Oslo sürecinde ve Habur gelişlerinde yaşananlara bakıldığında, tribünlere dönük yapılabilecek her türlü faalieyet sürece zarar verir. 

Sızmanın bir provokasyon olduğunu söyleyenler ne kadar haklı? 

Sürecin başında, Paris'teki infazları düşününce, biz parantezi kapatmaya çalışırken, birileri 'bu parantez sürekli açık olsun' diye düşünüyor olabilir. Yaraların açık kalmasını isteyenler olabilir. 

Ayrıca bir sektörden bahsediyoruz. 30 yılda kariyer oluşturan; hiyerarşi, itibar, para getiren bir sektör. Siyasi boyutunu düşünmeden rant sağlayan geniş bir kesim oluşuyor. Bunlar da yaraların açık kalmasını isteyebilir. 

Bütün bunları alt alta topladığınızda, bu tür süreçleri provoke etmek isteyenler olacaktır. Bu an, bir milleti millet yapan ortak aklın devreye girmesi gereken andır. 

"NEREDE DURUYORUM DEMENİN TAM VAKTİ"

Günlük tartışmalardan kurtulup; tarihe, mekana, zamana; bulunduğumuz coğrafyaya yukarıdan bakıp, 'nerede duruyorum demenin' tam vakti. Ben sürece böyle bakıyorum. Şimdi tartıştığımız küçük şeyler, resmin bütününde aynı önemde değil. Daha önce Kürtçe yayın yapan televizyonu hatırlayın, 'çatışmalar doğacak' diyenler vardı ama hiçbir şey olmadı... Biz zor olan bir şeyi yapmaya çalışmıyoruz, bu işi beceremezsek, kolay olan bir şeyi yapamamanın acısını çekeceğiz. 

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • mehmet çelik05 Mart 2013 Salı 11:29kullanılmak

      Davutoğlu kürt kardeşlerinin kullanılabileceğini söylüyor.Nasıl olsa kendileri çok akıllı ya. Şimdiden eskaza yol kazası olursa kılıf hazırlıyor kendince.Kürde hala üsten bakıyor küçük görüyor kullanılmaya müsait bir halk olarak görüyor.Sanki Kürde bu kadar zülmü başkaları yapmış gibi.ne mutlu türküm diyene yi kürdün sırtına dağına taşına evine başkası yazmış gibi. kürdün varlığını kendine kurban edenin kendisi olduğunu dahi hatırlamıyor.Bizden önce diyip geçmeye çalışıyor. hele habur örneği tam felaket. yarın barış sağlandığında kürtler oturup ağlasınlarmı Sn bakan.

      Yanıtla (0) (0)
    • slav05 Mart 2013 Salı 12:47Kurmanco

      ya kardesim Kurdler insani haklarini almak istiyor en masumu bile size cok geliyorsa yaziklar olsun bu ulkeyi siz boluyorsunuz ozaman.

      Yanıtla (0) (0)
    • Medya terazi05 Mart 2013 Salı 14:37sihirli kelimeler

      Kürt kardeşlerim ;Kelimelerini dile getirenlerde adeta ürküyoruz.Tam on asırdan beridir iyice çürümüş çürütülmüş içide boşaltılmış iki sihirli kelime..Bu sihirli içi boşaltılmış iki kelime gibi,Kürdlerin fitri haqlarının da içini bu sayede boşaltılar
      Kusura kalın kürdleri artık hiç kimse kullanamaz Kullanma kelimesi kendi başına bile bir haqarettir zaten

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89