• BIST 9645.02
  • Altın 2417.034
  • Dolar 32.5755
  • Euro 34.8372
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 4 °C

Danıştay'dan tepki çeken karar

Danıştay'dan tepki çeken karar
Danıştay 8. Dairesi’nin, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) başörtülü olarak girilemeyeceğine ilişkin karar aldı.

Danıştay 8. Dairesi, 2010 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Girişi Sınavı (ALES) sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Karar tepkiyle karşılandı...

Danıştay 8. Dairesi’nin, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) başörtülü olarak girilemeyeceğine ilişkin karar aldı. Danıştay’ın, YÖK ve ÖSYM tarafından hazırlanan hükümlerin “kılavuzda neden olmadığından” hareketle iptal kararı vermesi şaşkınlıkla karşılandı. YÖK, ALES 2010 sınav kılavuzunda yer alan “Bilgi Formu’ndaki bilgilerle adayın fotoğrafı elektronik ortama aktarılacak. Fotoğraf, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalı” düzenlemesine 2011 sınav kılavuzunda yer vermedi. Danıştay da, 2011 ALES kılavuzunda yer almayan bu düzenleme üzerine iptal kararı verdi.

ALES’de de önlem var

YÖK ve ÖSYM, yaptığı savunmada “ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda alınacak önlemlerin ALES’de de uygulanacağını, güvenliğin başın kapatılarak dahi aşılmasının mümkün olmadığını, adayların arandığını, kimliğin sınava giriş ve belgeler kontrol edilerek yapıldığından adayın başının açık veya kapalı olmasının zorunluluk arz etmediğini” sıraladı.

Güvenliği sağlayamazsın

Danıştay, YÖK’ün savunmasına rağmen sınav güvenliğinin sağlanamayacağını belirterek iptal kararı verdi. Kararda “Dava konusu kılavuzda başı açık fotoğraf çektirme ve sınava başı açık gelinmesini zorunlu kılan düzenlemelere yer verilmemesi nedeniyle başvuruda bulunan adayların gerek fotoğraf çektirirken, gerek sınava girerken yanında bulunduracağı fotoğrafta başlarının çeşitli nesnelerle kapatılmasına ve sınava bu şekilde girmesine olanak sağlanacağından teşhiste güçlük oluşacağı, sınav güvenliği açısından da olumsuz sonuç doğuracağından bu sonuca ulaşılmıştır” denildi.

HÜKÜMETTEN SERT TEPKİ: HUKUKSUZ VE KANUNSUZ

AK Partili Bekir Bozdağ, iptal kara nnı değerlendirirken, "Yetkisi yok. Hem hukuksuz hem kanunsuz bir karar. Kahkahalarla gülüyorum. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kendilerini yasama organının yerine koyup haksız karar vermişler" dedi. MHP'li Mehmet Şandır da, sorunun çözümü için Anayasa değişikliği istedi. Karara YÖK de itiraz edecek. Danıştay'ın en çok tartışılan kararlarından biri geçen yıl verilmişti. Meslek liseleri ve imam hatiplere getirilen katsayı adaletsizliğini gidermek adına YÖK'ün yaptığı dü-ı zenleme aynı daire Itarafından iptal edilmişti. Danıştay, 2006'da da öğretmen Aytaç Kılınç'm okula gi-diş-gelişinde bile başörtüsü takmasını yasaklamıştı.

ÖSS’de şimdilik sorun yok

Başörtüsü iptali, üniversiteye giriş sınavlarına başörtülü girilebilmesini şimdilik etkilemiyor. Eğitim-İş Sendikası, ÖSS için de iptal başvurusu yaptı. Danıştay aynı kararı verirse, başörtülüler sınava giremeyecek.

‘Alınan karar yargının utanç abidesidir’

Danıştay’ı rövanşist duygularla hareket etmekle suçlayan Eğitim-Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “ALES bir ilkokul sınavı değil. Üniversiteyi bitirmiş insanların girdiği sınav. İnsanların başörtülü, başı açık ayırımına tabii tutulması eşitlik ilkesine aykırı” dedi. Danıştay’ın ‘Türk milleti adına ’ değil Türk milletine rağmen karar verdiğini vurgulayan Gündoğdu, bunun yargının utanç abidesi olduğunu kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89