• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 5 °C

'Çözüm sürecinde üçüncü bir göz gerekli'

'Çözüm sürecinde üçüncü bir göz gerekli'
Yardımcı Doç. Dr. Erdem Yörük, çözüm sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için üçüncü bir tarafın olması gerektiğini belirterek, izleme komisyonunun gerekli olduğunu kaydetti.

Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük, PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından önerilen “izleme komisyonu” ve genel olarak sürece ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, komisyonların oluşturulması ve Öcalan’ın özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasının önemi üzerinde durdu.

Sürecin yasallaşmasının müzakerelerin farklı muhataplarla yürütülebilmesi için önemli olduğuna vurgu yapan Yörük, Kürtlerin iradesinin Türkiye’nin demokratikleşmesinden yana olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda hükümette AKP var ve çeşitli gelgitlere rağmen süreç rayında gidiyor gibi bir izlenim elde ediyoruz. Bu süreç AKP ile başlamış olabilir ama barış sürecini başlatan AKP’nin iradesi değil, Kürt halkının iradesi. Dolayısıyla bu Kürt hareketi için de taktiksel değil, stratejik bir bakış açısı. Kürt hareketi, barışı ve Türkiye’nin demokratikleşmesini istiyor. AKP olur, başka bir parti olur, koalisyon olur, kim olursa olsun. Kürt hareketi barış sürecini ilerletmek istiyor. Bu yüzden bunun yasallaşması önemli bir şey” şeklinde konuştu. Yörük, AKP’nin, içinde olduğu siyasi rekabetten de kaynaklı olarak Kürt sorunu gibi hassas bir konuda gündelik çıkarlarını düşündüğünü, kısa vadeli hesaplarını uzun vadeli stratejik mücadelenin önüne koyduğunu ve bu noktada da atması gereken adımları zorlaştırdığını da ifade etti.

Dünyadaki barış süreci görüşmelerinin de benzer süreçlerden geçtiğini ve çeşitli heyetlerin kurularak sürecin takip edildiğine işaret eden Yörük, “Çözüm sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için izleme komisyonu gibi bir heyetin olması, olmazsa olmaz şartların başında geliyor. Çünkü bu görüşmeler gündelik siyasi tartışmaların çok daha ötesinde” dedi.

‘ÖCALAN, KAMUOYU İLE TEMAS KURMALI’

“Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü kısıtlayan engeller kaldırılmalı, çünkü bu en ufak bir pazarlık mekanizmasının koşuludur. Özgür olmayan bir insan özgürce müzakere edemez” diyen Yörük, bu nedenle Öcalan’ın özelikle Türkiye kamuoyu ile temasının gerektiğini dile getirdi. Hükümetin Öcalan’ın özgürlüğünden çekinmemesi gerektiği belirten Yörük, barışı, barış sürecini Türkiye’ye, Türklere anlatabilecek en önemli insanın yine Öcalan olduğunun altını çizdi. Yörük, barışın tam anlamıyla sağlanması ve ülkenin demokratikleşmesi için atılan bütün adımların toplumun tüm kesimlerince karşılık bulacağına dikkat çekti. (evrensel)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89