• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

'Çözüm olmadan silah bırakılmaz'

'Çözüm olmadan silah bırakılmaz'
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC’ın anlaşma olana kadar silah bırakması gerekmediğine dikkat çekti.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, halk olası barış anlaşmasına ilişkin referandumda karar verinceye kadar FARC’ın silahlarını muhafaza edebileceğini söyledi. Santos, “Kimse FARC’ın bundan önce silah bırakmasını bekleyemez” dedi. 

Gerillanın silah bırakması şart değil

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya halkının olası barış anlaşmasına ilişkin referandumda kararını verinceye kadar FARC’ın silahlarını muhafaza edebileceğini söyledi.

Türkiye’de hükümet ve destek kıtaları, PKK ile yürütülen müzakerelerde, anlaşma olmadan silah bırakmaya kadar varan dayatmalarda bulunurken benzer bir süreç içinde olan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC gerillaları ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. FARC ile 2012 sonlarından bu yana sürdürülen barış görüşmelerine ilişkin bir radyoya açıklamada bulunan Santos, gerçekçi bir açıklamayla Kolombiya halkının olası barışa ilişkin referandumda kararını verinceye kadar FARC’ın silahlarını muhafaza edebileceğini söyledi. Santos, “Kimse FARC’ın bundan önce silah bırakmasını bekleyemez” dedi.

FARC ile barış görüşmelerine karşı çıkan “Barış düşmanları”na da tepki gösteren Devlet Başkanı Santos, 50 yıllık çatışmaya son verecek bir anlaşmaya karşı çıkanların “Süreci öcü göstererek ülkede korku yaratmaya çalıştıklarını” söyledi. Santos geçtiğimiz ay FARC ile varılacak bir antlaşmayı referanduma götüreceğini açıklamıştı. Santos, referandumun ise mart ayındaki genel seçimler ya da mayıs ayında yapılacak başkanlık seçimleri ile birlikte yapılmasından yana. Ancak FARC referandum istemiyor.

Anayasa değişikliği istiyor

Referandumu seçim oyunu olarak gören FARC buna karşı çıkıyor. FARC olası anlaşma çerçevesinde devlet yapısı ile anayasada köklü reformların yapılmasını hedeflerken, Santos yönetimi köklü değişimlere gerek olmadığını savunuyor. Santos, açıklamalarının devamında anlaşma sağlandığında, bu anlaşmanın hayata geçmesini içeren üçüncü aşamaya girmiş olacaklarını söyledi. Santos, bu durumda hemen ateşkesin söz konusu olacağını belirterek, “Bu üzerinde anlaştığımızdır” dedi.

Ana başlıklar

Kolombiya ile FARC arasında sürdürülen 6 temel başlıktan oluşan barış müzakerelerinde şimdiye kadar resmi olarak birinci başlık olan toprak reformu konusunda anlaşma sağlandı. Ancak geçtiğimiz ay barış görüşmelerini sürdüren heyetler adına yapılan ortak açıklamada “önemli ilerleme sağlandı” denilerek, siyasi haklar başlığı üzerinde de anlaşmanın sağlandığı belirtilmişti. Söz konusu madde gerilla hareketi ile diğer siyaset dışı bırakılan kesimlerin yeniden ülkedeki siyasal yaşama katılımını içeriyor. 

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında 50 yıldan fazladır süren çatışmalarda yüzbinlerce kişi katledildi, milyonlarca kişi yerlerinden edildi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89