• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 11 °C

Clinton'un ziyareti Putin'i kızdırdı

Clinton'un ziyareti Putin'i kızdırdı
Tiflis'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un sözleri Rusya Devlet Başkanı Putin'i kızdırdı.

Doğu Avrupa ve Kafkasya ülkelerini ziyareti kapsamında Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ziyaretimin amacının, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteklerini teyit etmek olduğunu söyledi.

Clinton, Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, Gürcistan ile Rusya arasında Ağustos 2008'de yaşanan savaşa değindi.

Gürcü halkına seslenerek, "ABD, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini büyük bir kararlılıkla destekliyor ve desteklemeye devam edecektir. Bu tutumumuzu açık bir şekilde bir kez daha teyit etmek için bugün Gürcistan'dayım" diyen Clinton, Gürcistan topraklarının işgali meselesini her fırsatta Rus yetkililerle müzakere ettiklerini belirtti.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edecekleri yönündeki tutumunu bir süre önce ABD'yi ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedyev'e de bildirdiğini kaydeden Clinton, Rus askerlerinin Gürcistan topraklarından çekilmesine ilişkin çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Clinton, Gürcistan ile Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında öngörülen Rus askerlerinin Gürcistan'ın işgal altındaki topraklarından çekilmesi gibi şartların Rusya tarafından yerine getirilmesini talep ettiklerini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, "Rus işgali, Gürcistan'ın demokrasi ve reformlar konusundaki hareketını engelleyemedi, bu çok önemlidir. Çünkü yalnız demokratik ve ekonomik gelişmeler Gürcistan'daki sorunlara çözüm getirebilir, işgal altındaki bölgelerde yaşayan insanlar gelişmiş Gürcistan'a uzanmalıdırlar" diye konuştu.

Gürcistan ile ilişkilerine de değinen Clinton, iki ülke arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması kapsamında işbirliğini geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de ABD'den büyük bir destek aldıklarını ve bu desteğin devam ettiğini, bu sayede Gürcistan'ın "iyimser ve özgür bir ülke" olduğunu söyledi.

ABD'nin her zaman Gürcistan'ı desteklediğini ve bu desteğin özellikle Ağustos savaşından sonra daha da arttığını kaydeden Saakaşvili, iki ülke arasındaki ilişkilerin özel bir niteliğe sahip olduğunu belirtti.

Görüşmede ülkesindeki gelişmelerin yanı sıra demokratik reformları da ele aldıklarını bildiren Saakaşvili, "Gürcistan iyimserlik dolu bir ülkedir ve topraklarımızın işgal altında olmasına rağmen ülke ekonomisinde iyileşme sağlanmaktadır" dedi.

Muhalefet temsilcileriyle de görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, temaslarını tamamladıktan sonra Gürcistan'a ayrıldı.

Putin'den tepki

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Tiflis'in, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Güney Osetya bölgeleriyle ilgili sorunda ABD'den destek arayışına tepki gösterdi.

Putin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Gürcü topraklarındaki "Rus işgalini" eleştiren açıklamalarda bulunduğu Gürcistan ziyaretinden sonra Moskova'da yaptığı konuşmada, Tiflis'in çözümü başkalarına güvenerek değil, ayrılıkçı bölgelerle görüşerek araması gerektiğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89