• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 14 °C

CIA'dan İranlı profesörlere 75 milyon dolar!

CIA'dan İranlı profesörlere 75 milyon dolar!
CIA İranlı profesörlere kaynak ayırarak rejim aleyhinde çalışmaları örgütlüyormuş!

ABD istihbaratının, İran'da, 75 milyon dolarlık bütçe ayırarak yılbaşından bu yana yürüttüğü 'soft devrim' hareketi çökertildi. İran haber ajansı Mehr, projeyi ikisi kamuoyuna deşifre edilen 4 profesörün yürüttüğünü duyurdu

İran'da 12 Haziran seçimlerinden bu yana yapılan gösteriler sü-rerken, kargaşanın ana nedeni olarak öne sürülen bir iddia gözleri CIA'ya çevirdi. İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr, CIA'nın 2009 yılının başından bu yana İran'da 'yumuşak devrim' (soft revolution) yürüttüğünü iddia etti. Mehr'e göre, CIA, bu "yumuşak devrim" projesi çerçevesinde, Dubai'den yönetilen ve İranlılarla ABD arasında birebir ilişkiyi sağlayan bir "network" ağı kurmuştu. Amaçlanan, bu ağ aracılığıyla İran'da muhalefeti yükseltmek, bir renkli devrim yapmaktı.

Bu işin başarılması için; sivil toplum kuruluşları, sendikalar tarafından düzenlenecek şiddet içermeyen gösteriler, sivil itaatsizlik İran'ın her tarafına yayılarak hükümet üzerinde baskı oluşturulacaktı. Mehr'e göre, muhalifler acele edince proje daha 32 milyon dolar harcanmışken çöktü.

Mehr haber ajansına göre, bu projeyi CIA adına dışarıdan yürütenler, Woodrow Wilson Vakfı, Soros Vakfı, Açık Toplum Enstitüsü, AIPAC, Türkiye, Azerbaycan, BAE ve Kuveyt'teki CIA ajanlarıydı.

İran'ın içindeyse CIA, destek alabileceği bilim adamları, sanatçılar, sporcular ve daha pek çok kişinin yer aldığı bir liste hazırlamıştı. Bu listede yer alanlardan 10-15 kişi bilimsel, sanatsal ve başka amaçlı toplantılara katılmak üzere ABD'ye davet edildiler.

Kendilerine Dubai kaynaklı kredi kartları verildi. Masraflarını bu kartlarla karşıladılar. Karşılığında da kendilerinden İran'ın ekonomik, sosyal ve siyasi durumu hakkında raporlar yazmaları istendi. İran'ın içinde bu işi CIA bağlantılı olarak 4 kişi yürütüyordu. Bunlardan ikisi HIV virüsü ve AIDS konusunda uzman olan Dr. Arash ve Dr. Kamyar Alaei kardeşlerdi. Bu dört kişi yakalandı ve tutuklandı. Gözaltına alınan pek çok kişi ise yeterli kanıt olmadığı için serbest bırakıldı. Önümüzdeki günlerde bu yakalanan kişilerin kaydedilen ses kayıtlarının yayınla-nacağı bildirildi.

70 PROFESÖR TUTUKLANDI HABERİ YALAN ÇIKTI

Muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi'ye yakın internet sitesinde yer alan açıklamada, dün 70 profesörün güvenlik güçlerince tutuklandığı iddia edildi. Ancak, yabancı ajansların yerli bazı haber sitelerini kaynak göstererek 70 profesörün tutuklandığı yönündeki haberlerinin gerçek olmadığı bildirildi.

Fars Haber Ajansı, cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musavi'nin dün bir grup öğretim görevlisiyle görüştüğünü, ancak bu görüşmeye katılanların hiçbirinin gözaltına alınmadığını duyurdu. Tahran yönetimi, yalan haberlerle halkın tahrike teşvik edildiğini açıklamıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89