• BIST 9582.44
  • Altın 2483.023
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.6213
  • İstanbul 26 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 10 °C

CHP'den Kobani raporu

CHP'den Kobani raporu
Kobani kentine giden ve PYD yetkilileriyle de görüşen CHP heyeti Kobani izlenimlerine ilişkin bir rapor hazırladı.

'Suriye Kürdistanı'nın Kobani kentine giden ve PYD yetkilileriyle de görüşen CHP heyeti Kobani izlenimlerine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda IŞİD tehdididen kaçıp Türkiye’ye gelen sığınmacıların sayısına ilişkin açıklamaların çelişkili olduğu belirtildi. Bölgede ‘tampon bölge’ oluşturulmasına karşı çıkan CHP acil eylem planı önerisinde bulundu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu’na da sunulan raporda CHP heyetinin Kobani’de PYD yetkilileriyle yaptığı görüşmeye ilişkin izlenimlerine de yer verildi. CHP Genel Başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Mehmet Bekaroğlu’ndan oluşan heyet 24 Eylül'de önce Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine yardım konvoyu götürmüş, ardından da Kobani’ye geçmişti.

'Suriyeli sığınmacıların sayısı çelişkili'

CHP’nin Kobani raporunda IŞİD tehdidinden kaçıp Türkiye’ye gelen sığınmacıların sayısı konusunda çelişkili açıklamalar olduğu belirtildi. Hükümet kaynaklarının '150 bin sığınmacı geldi' dediği belirtilen raporda “Suruç’a gelen göçzedeler Süleyman Şah Parkı ve Şanlıurfa’daki YİBO binasında tutulmaktadır. Heyetimiz yüz binler değil, bu bölgelerde on binleri dahi görememiştir. Bu durumda 150 bin kişinin nerede olduğu hükümet açısından bir soru işaretidir” denildi.

PYD: IŞİD’in elindeki silahlar Türkiye’den geldi

CHP’nin Kobani raporunda PYD yetkililerinin iddialarına da yer verildi. Kobani Kantonu Başbakanı Enver Müslüm ile PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ile görüşen CHP heyeti, Müslüm ve Abdullah’ın görüşlerini de aktardı. Raporda “Enver Müslüm IŞİD’in AKP tarafından desteklendiğine inandıklarını belirtmiştir. IŞİD’in elindeki silahtan, üstündeki üniformaya kadar pek çok malzemenin Türkiye’den geldiğine pek çok defa şahit olduklarını belirtmiştir” denildi. PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah’ın ise CHP heyetine “Türkiye de IŞİD tehdidi altında. IŞİD, Kobani’yi ele geçirmesi durumunda Türkiye’ye de girecek” dediği belirtildi.

‘Tampon bölgeden vazgeçilsin’

CHP, raporunda bölgede tampon bölge oluşturulmasına da karşı çıktı. Raporda şu görüşlere yer verildi:

"Tampon bölge oluşturma tezine son verilmelidir. Kobani halkı heyetimize tampon bölgenin kendilerine karşı düşünüldüğünü belirtmiştir. Tampon bölge planının Suriye rejimine ve Kürtlere karşı düşünüldüğü heyetimiz yönünden tartışmasızdır.”

‘Acil eylem planı’ önerisi

Hazırladığı raporda “Bölge için acil eylem planı oluşturulmalı” diyen CHP, bölgeye yapılan insani ve tıbbi yardımın artırılmasını da önerdi.

CHP şu önerileri dile getirdi:

Kobani’ye ambargo acilen kaldırılmalı. Yiyecek ve giyecek satışına, yardımına izin verilmelidir.

IŞİD’in askeri, siyasi, istihbarat desteği olmadan ayakta kalması mümkün değildir. Bu nedenle, bu kaynakların sonlandırılması için her türlü girişimde bulunulmalıdır. Türkiye de bu konuda üstüne düşen sorumluluğu almalıdır. Zira bu yapılmadan sürdürülen insani yardımların hiçbir anlamı olmamaktadır.

Çadırlarda ishal ve göz şikayetleri yaygındır. Tedavi için gönüllü doktorlar ve STK'lar hizmet vermektedir. Resmi doktor ve tedavi imkanı yoktur. Şartlar iyileştirilmelidir.

AFAD’ın çalışmaları saygı duyulacak nitelikte olduğu halde yetersizdir. AFAD yetkilileri de yeterli personel bulunmadığını belirtmişlerdir.” (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89