• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 14 °C

CHP bizden 20 militan istedi!

CHP bizden 20 militan istedi!
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la ilgili gensoru görüşmelerine BDP'li Sırrı Sakık'ın sözleri damgasını vurdu.

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay'ın, partisine yönelik suçlamaları üzerine söz alan Sakık, 1999'da Deniz Baykal'ın HADEP ile ittifak yapmak istediğini anlattı. Sakık, dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem'in evindeki görüşmeyi şöyle aktardı: "Erdem ve birkaç kişi, 'İttifak yapmaya hazırız.' dedi. Ben, Ahmet Türk, Murat Bozlak ve CHP'den bir heyet, oturduk konuştuk. Baykal, bize 'Türk'ü, Sakık'ı, Sedat Yurttaş'ı, Bozlak'ı kaldıramam; 20 tane militan gönderin, onları aday yapayım' mesajı gönderdi. Elimizin tersiyle ittik. Canlı tanığımız var." Söz konusu iddiaya, CHP'li Mustafa Özyürek, "Teröre bulaşan hiç kimseyle görüşmeyiz." diye itiraz edince Sakık ikinci kez kürsüye geldi: "Kimin hangi terör örgütüyle ilişki içinde olduğu belli. Sizin yeriniz neresi? Silivri, Erzincan..."

Sırrı Sakık, Meclis'te büyük yankı uyandıran konuşmasını, "Biz o gün neysek, bugün de oyuz. O gün bizimle ittifak kurmak isteyenlerin bugün üstümüzden siyaset yapmalarına izin vermeyiz." sözleriyle tamamladı. Görüşmenin Eşref Erdem'in evinde yapıldığını belirten Sakık, o dönem de PKK'ya 'terör örgütü' demediklerini hatırlattı. CHP'nin BDP geleneğinden gelen partilerle yaptığı tek görüşme 1999'da olmadı. CHP'nin selefi SHP, 1991'de HEP ile uzun görüşmeler sonrası seçim ittifakı yapmıştı. Ayrıca Baykal'ın başdanışmanlığını yapan Murat Karayalçın, CHP'li yöneticilerin 2004 yılında DEHAP yöneticileriyle ittifak görüşmesi yaptıklarını açıklamıştı.

Hakkında gensoru önergesi verilen İçişleri Bakanı Beşir Atalay da 'ittifak' tartışmasına girdi. Atalay, kapatılan DTP'nin lideri Ahmet Türk'le Baykal'ın görüşmelerine ilişkin çok şeyler bildiğini söyledi. Bakan, "Rakılı-ciğerli yemeklerde neler konuşmuşlar? Bunlar anlatılıyor." dedi. Beşir Atalay, hakkında, 'yalanlarla ve iftiralarla gensoru verildiğini' savundu. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay'ın, kapatılan DTP yöneticileri ile 'Habur pazarlığı' yaptıkları iddiasına sert tepki gösteren Bakan, Okay'ın sözlerinin yüzde 90'ının yalan olduğunu söyledi.

Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz ve AK Parti'den ihraç edilen Elazığ Milletvekili Feyzi İşbaşaran, önergeye 'kabul' oyu verdi. AK Parti'de de fire vardı. Ankara Milletvekili Zekai Özcan, kabul oyu kullandı. BDP milletvekilleri ise oylamaya katılmadı.

Baykal, iddiayı kabul etmedi

CHP lideri Deniz Baykal, genel başkan olarak, böyle bir talimat verip, çalışma yapmasının söz konusu olmadığını belirtti. Baykal, "Siyasi yaşamım boyunca, ne ben, ne benim yönetimimdeki CHP, hiçbir şekilde terörle ilişkili, hiçbir kişi ya da partiyle ilişki kurmasını bırakın, projesini, düşüncesini bile aklından geçirmemiştir." sözleriyle kendini savundu.

Başbakan manidar buldu

Başbakan Tayyip Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine iddiaların 'manidar' olduğunu söyledi. Erdoğan, "Sırrı Bey, kendisinin yaşadıklarını anlattı. Biz de yaşananların tanığı olarak olayı bizzat kendisinden dinlemiş olduk. Ben, işin tarafı değilim ama dinlemiş olduklarımız tabii manidardır. Dolayısıyla olayın içerisinde olmayanın, orada çıkıp konuşması, o da manidardır." dedi.

Gensoru reddedildi

CHP'nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması, 146'ya karşı 310 oyla reddedildi. Oylamaya 460 milletvekili katıldı. 4 milletvekilinin oyu ise geçersiz sayıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89