• BIST 10267.09
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 10 °C
  • Berlin 8 °C

CHP, 35. maddeyi Meclis'e sundu

CHP, 35. maddeyi Meclis'e sundu
CHP, askeri darbeye dayanak oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilen TSK İç Hizmet Yasası'nın 35. maddesinin değiştirilmesine yönelik teklifi TBMM Başkanlığı'na sundu.

CHP, TSK İç Hizmet Yasası'nın 35. maddesinde değişiklik öngören teklifi TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifin gerekçesinde, 35. maddenin yanlış yorumlanmasının ve darbeleri meşru kılmaya yönelik değerlendirilmenin önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi. Teklifin gerekçesinde, 35. maddenin askeri müdahalelerin meşruiyetini sağlamak üzere dayanak oluşturacak şekilde yorumlanmasının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtilerek, "Bu doğrultuda Silahlı Kuvvetlere verilen görevin sınırları belirlenmiş, bu görevin parlamenter demokratik sistemin işlerliği çerçevesinde ve Anayasaya bağlı olarak yerine getirilmesi hükmü madde metnine eklenmiştir" denildi. 

"Kollamak" ibaresi çıkarıldı

Değişiklikle; "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" şeklinde olan TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. Maddesi, "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni, parlamenter demokratik sistemin işlerliği çerçevesinde ve Anayasa'ya bağlı olarak korumaktır" olarak değiştirildi. Böylece Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi olarak yer alan "kollamak" ibaresi metinden çıkarıldı.

Teklif gerekçesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ile Grup Başkanvekili Muharrem İnce imzasıyla verilen teklifin gerekçesinde; 35. maddenin yanlış yorumlanmasının ve darbeleri meşru kılmaya yönelik değerlendirilmenin önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi.
35. maddenin yorumlandığında söz konusu hükmün askeri darbeye dayanak oluşturacak bir hüküm niteliğinde olmadığı, ancak buna karşın Türkiye'de gerçekleşen askeri müdahalelerde söz konusu hüküm dayanak gösterilerek darbelere meşruiyet kazandırılmak istendiğine dikkat çekildi. 35. maddenin darbelere yasal dayanak yapıldığı belgelerde açıkça görüldüğüne işaret edilerek; 27 Mayıs müdahalesi, 12 Mart muhtırası ve 12 Eylül darbesi örnek gösterildi. 

35. madde kalkarsa vazife tanımında tereddüt yaşanır

211 Sayılı Yasa'da Silahlı Kuvvetlerin genel görevlerine ilişkin başkaca bir düzenleme bulunmadığından, vazife tanımında tereddüt yaşanmaması amacıyla madde hükmünün yasadan çıkarılması yoluna gidilmediğine dikkat çekildi.  

Anayasa'da yer almayan yetkinin kullanılmasının önüne geçilecek

Silahlı Kuvvetlerin Türk yurdunu ve Türkiye Cumhuriyetini koruma görevini, parlamenter demokratik sistemin işlerliği çerçevesinde ve Anayasaya bağlı olarak yerine getirmesinin hüküm altına alındığının altı çizilerek, "Böylece 35. madde dayanak alınarak, Anayasa'da yer almayan bir yetkinin kullanılmasının önüne geçilerek, parlamenter sistemin işlerliğini kesintiye uğratacak bir yorum yapılması kesin olarak engellenmiştir" denildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89