• BIST 9695.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Chomsky: Türkiye'nin en önemli sorunu 'Kürt meselesi'dir

Chomsky: Türkiye'nin en önemli sorunu 'Kürt meselesi'dir
Öldürülüşünün üzerinden altı yıl geçen gazeteci - yazar Hrant Dink için ünlü düşünür yazar Noam Chomsky Türkiye’ye bir kez daha geldi.

Bugün Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Sosyoloji Bölümü ve Tarih Bölümü ev sahipliğinde her yıl düzenlenen 2013 Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nda “Türkiye ve Oluşan Dünya Düzeni” başlıklı bir konuşma yapan Chomsky’ye Dink ailesi adına Hrant Dink’in eşi Rakel Dink bir plaket sundu.

Öldürülüşünün üzerinden altı yıl geçen gazeteci - yazar Hrant Dink için o dönemde rektör olan Prof.Dr.Ayşe Soysal döneminden beri yapılan konferanslarının altıncısını açan B.Ü.Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, bu konferanslarla, pek çok etkinikle birlikte, yıllardır Hrant’ın katliamının kınandığını ve geciken adalet için mücadele verildiğini dünyaya duyurulduğunu vurgulayarak; “Yapmaya çalıştığımız bilgelik ve deneyimin çoğalmasını sağlamaktır” dedi.

43062

Chomsky, bilimsel dürüstlük ve cesaretiyle sadece Hrant Dink Ödülü’nü kabul eden İsmail Beşikçi’yi anarak başladığı konuşmasında; “Başka hiçbir yerde devlet suçlarına karşı, adalet için böyle gurur veren bir mücadele geleneği olduğunu düşünmüyorum” dedi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bugüne tarihsel süreç içinde özünde değişmeyen ABD iktidarını korumaya endeksli dünya düzenini ABD’nin serbestçe incelenebilen belgelerinden örnekler vererek açıklayan Chomsky, Suriye’de bir düzen sağlanabilirse bugün Ortadoğu’da daha iyi bir düzen için Osmanlı modelinin benzerinin oluşturulmasının çözüm olabileceğini ileri sürdü. ABD’nin Ortadoğu’nun nükleer silahlardan arındırılmasına yanaşmayacağını çünkü İsrail’in nükler silahlarına bakılmasına bile izin vermeyeceğinin altını çizdi. ABD kamuoyunun hiçbir fikri yok çünkü ABD basınında hiçbir haber yer almıyor.” diyerek ABD basınındaki otosansürü mizahi bir dille eleştirdi.

43063

Gorbaçov’a verilen sözlerin aksine “Nato bugün doğuya yayılmaya başladı. Küresel bir mücadele gücü haline geldi. ABD’de başkomutanıdır.” diyen Chomsky en küçük kaybın bile trajedi olarak kabul edildiği ABD’nin geleneksel arka bahçesi olmaktan Güney Amerika ülkelerinin çıkmakta olduğunu belirtti.

ABD’nin küresel hakimiyetine karşı önemli bir rol üstlenebilecek ülkeler arasında Türkiye’yi de sayan Chomsky, ‘Türkiye kendi iç sorunlarını çözebilmeli, dışarıdan bizim gördüğümüz kadarıyla en önemli sorun “Kürt meselesi”dir. Bu sorunun çözümünü içerden yeşertmelisiniz” diyerek konuşmasını noktaladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89