• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Cezaevlerinde 2057 çocuk var!

Cezaevlerinde 2057 çocuk var!
Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’nin İstanbul’da, 14 Mart’ta Çocuk Hapishanelerine Alternatif Yaklaşım ve Alternatifler adlı panel düzenlendi.

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’nin Çocuk Hapishanelerine Eleştirel Yaklaşım ve Alternatifler panelinde Türkiye’deki cezaevlerinde 2057 çocuğun olduğu, her yıl yaklaşık 200 bin çocuğun da adalet sistemiyle tanıştığı ifade edildi.

Hazal Hürman ve Yüce Yöney’in Bianet’te yer alan haberine göre, panelde çocuk cezaevlerinin genel durumu, çocuk mahpusların hakları, Türkiye’deki çocuk koruma sistemi ve çocuk adalet sistemine evrensel yaklaşımlar tartışıldı.

Panelin kolaylaştırıcılığını Ebru Ergün yaptı, Avukat Selmin Cansu Demir, Yrd. Doç. Dr. Eylem Aksoy, Doç. Dr. Abdullah Karatay ve Prof. Dr. Uğur Tekin konuşmacı olarak katıldı.

Demir: 182 bin çocuk adalet sistemiyle tanıştı

Türkiye’deki cezaevlerinin genel durumu hakkında bilgi veren Avukat Selmin Cansu Demir, 2013 yılında yaklaşık 182 bin çocuğun adalet sistemiyle tanıştığını, bugün cezaevlerinde yaklaşık 2057 çocuk olduğunu, Türkiye’de yalnızca üç çocuk cezaevi olduğundan, bu çocukların büyük kısmının yetişkin cezaevlerinde kaldığını söyledi.

Aksoy: Çocuklar ceza adalet sistemiyle tanışmamalı

Çocukların cezasının cezaevinde değil toplum içerisinde infaz edilmesi gerektiğini ifade eden Eylem Aksoy, tüm bu sorunların esas çözümünün çocukların ceza adalet sistemiyle hiç tanıştırılmaması olduğunu anlattı.

Böylesi bir değişim sağlanana kadar da çocukların cezaevlerindeki haklarının takipçisi olunması gerektiğini vurgulayan Aksoy, uluslararası düzenlemelere referansla, çocukların cezaevlerindeki haklarından ve karşılaştıkları hak ihlallerinden bahsetti.

Karatay: Devlet politika üretmeli

Her yıl adalet sistemiyle tanışan çocuk sayısının yaklaşık 200 bin (2013 için çocuk sanık sayısı 182.308) olduğuna ve bugün cezaevinde bulunan çocuk sayısının 2057 olmasına dikkat çeken Abdullah Karatay, bu arada kalan çocuklar için yaygın koruyucu hizmetler örgütlenmesi gerektiğine, bunun için de yalnızca Adalet Bakanlığı’nın değil, sosyal hizmet alanından sorumlu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın politikalar geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Tekin: Türkiye’deki çocuk adalet sistemi işlemiyor

Panelin son konuşmacısı olan Uğur Tekin ise Türkiye’deki çocuk adalet sistemini evrensel yaklaşımlarla karşılaştırarak Türkiye’deki sistemin işlemediğini, cezaevlerinin suç ve suçlu ürettiğini dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89