• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Cezaevinde ziyaretçi açılımı

Cezaevinde ziyaretçi açılımı
Ziyaretçi kapsamı genişletilirken cezaevi dışında tedavi gören tutuklu ve hükümlülerin yanında refakatçi kalabilmesine olanak sağlandı.

Tutuklu ve hükümlülerin ziyaretlerinde yönetmelik değişikliğiyle yeni düzenlemeye gidildi.  Ziyaretçilerin Türkçe dışında dil kullanılması halinde, bu konuşmalar kayda alınacak ancak, bu kayıtların incelenmesi yönetmelikten çıkartıldı. Ayrıca, insan hakları il ilçe kurulları temsilcileri de izin almak kaydıyla ceza infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlülerle görüşebilecek.

Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik’te kapsamlı bir değişiklik yapıldı.

ZİYARETÇİ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğe göre, hükümlü ve tutuklular; eşi, anne, babası, büyükanne ve büyükbabası, çocuğu, torunu, kardeşi, gelini, damadı, kayınbiraderi, baldızı, yengesi, eniştesi, görümcesi, kayınvalidesi, kayınpederi, kayınvalidesinin annesi ve babası, kayınpederinin anne ve babası, eşinin başkasından olma çocuğu, büyükanne ve büyük babasının anne ve babaları, torun çocuğu, kardeş çocuğu, eşi, amcası, halası, dayısı, teyzesi ve bunların eşleri ile vasisi ve kayyımları dışında da üç ziyaretçiyle ad ve adreslerini bilmeleri koşuluyla görüşebilecek.

Yönetmelikte yapılan başka bir değişikliğe göre, insan hakları il ve ilçe kurulları, Cumhuriyet başsavcılığından izin almak suretiyle ceza infaz kurumlarını ziyaret edebileceği gibi hükümlü ve tutuklularla da görüşebilecek.

REFAKATÇİ DÜZENLEMESİ

Yönetmeliğin “Hastanede ziyaret ve refakati” düzenleyen maddesinde de önemli değişikliğe gidildi. Değişikliğe göre, kurum dışında yatarak tedavileri yapılan hükümlülerin yanında, tedaviyi yapan hekimin raporuyla zorunlu olduğunun bildirilmesi hâlinde, eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğu, bunların olmaması hâlinde de Cumhuriyet başsavcılığının uygun gördüğü bir aile yakını refakatçi olarak bulunabilecek.

KONUŞMA KAYITLARI İNCELENMEYECEK

Cezaevindeki tutuklu ve hükümlüleri ziyaret esnasında görüşmelerin Türkçe yapılması esası korundu. Ancak, hükümlü veya tutuklunun Türkçe bilmemesi veya görüşeceğini bildirdiği yakınının Türkçe bilmediğinin beyan edilmesi halinde, Türkçe’den başka bir dilde konuşmanın yapılmasına izin verilecek ve konuşma kayda alınacak. Bu maddede yapılan düzenleme ile, önceki yönetmelikte varolan, “Kayıtların incelenmesi sonucu, konuşmaların kurum güvenliğini veya kamu düzenini tehlikeye düşürecek nitelikte bulunması halinde haklarında idarî ve adlî işlem yapılır” hükmü yürürlükten kaldırıldı.

YABANCI TUTUKLU HÜKÜMLÜ

Cezaevinde ziyaret edilmek istenen kişi, biri Türk vatandaşlığı olmak üzere birden fazla vatandaşlığa sahip ise, konsolosluk memurunun izin talebi karşılıklılık ilkesi de gözetilerek yerine getirilebilecek. Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler gereğince Türkiye’ye iade edilen Türk uyruklu hükümlü ve tutuklular, Bakanlığın izniyle iade eden ülkenin konsolosluk memurunca ziyaret edilebilecek. Bu ziyaret izninde karşılıklılık aranacak ve tercüman yardımından faydalanılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89