• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 14 °C

Çevik Bir adliyede, 9 kişi tutuklandı

Çevik Bir adliyede, 9 kişi tutuklandı
28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Genelkurmay 2’nci Başkanı Çevik Bir'le birlikte mahkemeye sevk edilen 16 kişiden 9'u tutuklandı.

28 Şubat soruşturması kapsamında başlatılan operasyonda İstanbul'daki evinde gözaltına alındıktan sonra Ankara'ya getirilerek, emniyette sorgulanan emekli Orgeneral Çevik Bir de dün akşam savcılığa gönderilen 16 subayın ardından, adliyeye sevk edildi.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlılardan emekli Orgeneral Çevik Bir ve 5 kişi sağlık kontrolü için Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesine, diğer 6 kişi ise Ulus Devlet Hastanesine götürüldü. Zanlılar, doktor kontrolünün ardından Ankara Adliyesi'ne getirildi. Çevik Bir soruşturmayı yürüten savcılar tarafından sorgulanacak.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlanan 16 emekli asker de dün öğle saatlerinde Ankara Adliyesi'ne gönderilmişti. Aralarında emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın da bulunduğu 16 zanlı, 5 savcı tarafından yürütülen 12 saatlik sorgunun ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen 16 zanlıdan 7'si serbest bırakıldı, 9'u tutuklandı. Mahkemenin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100/3'ünde maddesinde sayılan suçlar kapsamında "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olgular ve şüphelilerin yurt dışına kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak adli kontrolün yetersiz kalacağı" gerekçesiyle tutuklama kararı verdiği öğrenildi.

Savcıların zanlılara ağırlıklı olarak, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) kurulması, faaliyetleri ve raporları hakkında sorular yönelttiği öğrenildi.

Kimler tutuklandı?

Tutuklananların kimlikleri ise şöyle: "Emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp; emekli kurmay albaylar Hüsnü Dağ, Sezai Kürşat Ökte; emekli albaylar Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan, Orhan Nalcıoğlu."

Mahkeme, emekli kurmay albaylar Arslan Daştan, Ahmet Nazmi Solmaz; emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı; emekli albaylar Mustafa Kemal Savcı, Mehmet Şinası Çalış; emekli binbaşı Ahmet Aka ve emekli Astsubay Başçavuş olduğu bildirilen Aydın Karaşahin'in serbest bırakılmasına karar verdi.

Serbest bırakılanlardan emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, "Adalete güveniyoruz" dedi.

Emekli Binbaşı Ahmet Aka da suçlu olmadığının adli makamlar tarafından da onaylandığını belirterek, Türk adaletine teşekkür etti.

Serbest kalan emekli Kurmay Albay Arslan Daştan, "Türk adaletine sonsuz güvenim var. Allah hepsinden razı olsun. Ankara Emniyeti'nden Allah razı olsun. Bize gösterdiği ilgiyi hiçbir zaman unutamam. Suçlamalarla hiç alakam yok. Hak yerini buldu, adalet yerini buldu" diye konuştu.

Sincan Cezaevi'ne gönderildiler

Tutuklanan 9 kişi Sincan Cezaevi'ne konuldu. Aralarında emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in de bulunduğu tutuklular, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden getirildikleri minibüslerle geniş güvenlik önlemleri altında adliyeden çıkarıldı. Tutuklanan bazı sanıklar, adliye önünde bekleyen ailelerine el salladı. Bazı sanık yakınlarının ağladığı ve yakınlarına "Seni çok seviyoruz" diye bağırdıkları duyuldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89