• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

Cengiz Çandar: BDP yasal PKK'dir, PKK dağdaki BDP'dir!

Cengiz Çandar: BDP yasal PKK'dir, PKK dağdaki BDP'dir!
İMC TV ekranlarında Gündem Müzakere Özel'de konuşan Cengiz Çandar, Ayşegül Doğan'ın sorularını yanıtladı...

İMC TV'de konuşan Radikal yazarı Cengiz Çandar son kitabı Mezopotamya Ekspresi’ni,Turgut Özal’dan bugüne Kürt sorununun neden çözülemediğini ve gündemi değerlendirdi.

Kürt Sorunun bir tarifinin de "Kürt sorunu diyememe hali" olduğunu söyleyen Çandar, "Çözüme el atacak siyasi karar vericinin siyasi cesareti herşeyden önemlidir. ’Kürt sorunu’ diyememek, bu sorunu çözmek için bir siyasetçide var olması gereken en önemli özellik olan ’siyasi cesaret’ten yoksunluğu ifade ediyor" dedi.


(x)'e tıklayarak reklamı geçebilirsiniz.

Devletin de, Tayyip Erdoğan’ın içerisinde de farklı eğilimler olduğunu söyleyen Çandar, "Tayyip Erdoğan’ın içerisinde de netleşmiş bir mutabakat yok. O da gidiyor geliyor. Zaten son yıllarda, son aylarda, son haftalarda, hatta son günlerde, Tayyip Erdoğan’ın ağzından bu konuya ilişkin çıkan bir cümle, ertesi gün çıkan bir cümle tam örtüşmüyor" dedi.

"Devletin AK Parti’yi kuşatıp içselleştirdiğini" söyleyen Çandar, "AK Parti kendi devletleşmedi de, bizim bildiğimiz devlet AK Parti’yi kendine giderek uydurdu" dedi.

"BDP SİLAHSIZ YASAL PKK'DİR, PKK İSE DAĞDAKİ BDP'DİR"

Kürt sorunun çözümünün artık Turgut Özal döneminde olduğundan daha zor olduğunu savunan Çandar, Ortadoğu’daki son gelişmelerle birlikte "Kürtlerin yeni bir kimlikle tarih sahnesine çıktığını" söyledi.

Kürt siyasi hareketinin artık Türkiye’nin her tarafında kurumsallaşmış bir yapı içerisine girdiğini söyleyen Çandar, "BDP silahsız yasal PKK’dir, PKK de silahlı, dağdaki BDP’dir" dedi.

İLKER BAŞBUĞ NEDEN CENGİZ ÇANDAR'LA GÖRÜŞTÜ?

"Başbuğ’la görüştüğüm dönem, Türkiye’nin Irak Kürdistanı’yla ilişkilerinin olmadığı bir dönemdi"

Cengiz Çandar, 2008’de dönemin genelkurmay başkanı İlker Başbuğ’la Genelkurmay Başkanlığı’nda yaptığı görüşmeye ilişkin yönetile, "Bir başka şekilde brief mi edildiniz?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Tahmin ediyorum şuydu o; konuşmanın yapıldığı sırada, beni davet edip konuşmak istediğini, görüşlerimi almak istediğini belirttiği sırada, Türkiye’nin Irak Kürdistanı’yla ilişkilerinin olmadığı ve ilişkilerin geliştirilmesinin tasarlandığı bir dönemdi. O da, devletin üst düzey bir yetkilisi olarak Genelkurmay Başkanı da bu görüşte... ’Bu iş sadece Bağdat merkezi hükümetiyle olmaz’ görüşünde... Benim Irak Kürt liderleriyle yakın sıcak ilişkilerim olduğunu bilerek, kendi yaklaşımının onlara nakledilmesini tasarlamış olabilir."

Başbuğ’un kendisini iyi tanıdığını, konuşmalarında Irak’la ilişkiler konusundaki düşüncelerini aktardığını ve iyi ilişkiler kurma talebini dile getirdiğini söyleyen Çandar, "Sanıyorum dolaylı bir şekilde, işte ’Bunları oraya bir naklet’ demiş oldu" dedi.

"ÖCALAN'A TECRİTTE BİR HALKA KIRILDI"

Çandar, cezaevlerindeki açlık grevleri’nin Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla sonlandırılması konusunda ise, "Öcalan’a uygulanan tecritin kaldırılması konusunda bir halkanın kırıldığını" söyledi.

Çandar, Ayşegül Doğan’ın, açlık grevleri sonrasında MİT Müsteşarı’yla Abdullah Öcalan’ın görüşme ihtimallerine ilişkin sorusuna da "Görüşmüş olabilir" diye yanıt verdi.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89