• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Cenevre-2: Kürtler ve İran olmadan çözüm olmaz

Cenevre-2: Kürtler ve İran olmadan çözüm olmaz
Cenevre 2 görüşmeleri nasıl gidiyor? Siyasal konudaki kilit aşılabilecek mi? Fehim Taştekin yanıtladı.

Cenevre 2 görüşmeleri nasıl gidiyor? Tarafların esir takası, yardımlara engellerin kaldırılması gibi jestleri, sorunun çözümünde yardımcı olacak mı? Siyasal konudaki kilit aşılabilecek mi? Bu soruların yanıtını Radikal Dış Haber müdürü ve dış politika yazarı Fehim Taştekin yanıtladı. 

Fehim Taştekin süreci, "Cenevre 2'de şu ana kadar önemli olan tek şey, Şam yönetiminin ve muhalif grupların doğrudan görüşmüş olması. Bu tek başına çözüm getirmez ama olası bir çözüm için önemli bir adım. Ancak çözüm için muhalefet içinde temsiliyeti olan bir yapı çıkması gerekir. Cenevre 2 bunu başarırsa, başarı yolları açılabilir" sözleriyle değerlendirdi.

“MUHALEFET VE HÜKÜMET İLK KEZ BİRBİRİNİ MUHATAP ALDI”

Taştekin, görüşmelerde atılan son adımların aslında dengeleri değiştirmeyecek adımlar olduğunu söyledi. Tarafların argümanlarının birbirine hâlâ fazlasıyla uzak olduğunu söyleyen Taştekin, sözlerine şöyle devam etti: “Her ne kadar Cenevre-1 Antlaşması’nın her iki taraftan da kabul gördüğüne dair El-İbrahimi’den bir açıklama gelse de herkes fi tarihi gibi Cenevre bildirisini farklı şekilde gördüğü için o kadar da kısa sürede bir sonuç elde edeceklerini sanmıyorum. Fakat muhalefeti ilk kez tanıyan bir hükümetten bahsediyoruz, muhalefet de ilk kez muhatap olarak hükümeti aldı. Her iki taraf da bundan çok uzaktı. Bir hafta öncesine kadar ilk kez masaya oturmuş olmaları birbirlerini nispeten tanımış oldukları anlamına gelir. Muhalefet içinden makul bir temsiliyet çıkarılması gibi bir sonuç elde edilirse bu şaşırtıcı gelmeyebilir ve de son derece beklentileri düşük ama ufak bir sonuç olarak da böyle bir adım atılırsa sanırım tarafları tatmin eder.”

“KÜRTLER VE İRAN OLMADAN ÇÖZÜM OLMAZ”

Rusya'nın talebine rağmen İran ve Kürtlerin masada olmamasına da değinen Fehim Taştekin, şunları söyledi: "Kürtler bir bölgeyi tutuyor. Özyönetim oluşturma yolundalar. Suriye'de bir gün çözüm olacaksa, Kürtlerle görüşmeden olması imkansız. Şu anda doğrudan masada değillerse de çözüm için kritik önemdeler. İran ise nihai olarak çözümün olmazsa olmaz bir aktörü. Şu anda ABD'yle yürüttüğü nükleere ilişkin görüşmelerin akibeti İran'ın Suriye'de sürece dahil oluşu açısından etkili. Şam, İran ve Rusya ile işbirliği olmadan bir sonuca yaklaşmak istemez. Tahran doğrudan masada değilse bile dolaylı biçimde görüşmelere ortak aslında. Şam da karşı taraf da çözüm için İran ve Rusya'yı daima dikkate almaya mecbur." (Rusyanın Sesi)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89