• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

CAP: ABD'nin Kürdlerin yükünü omuzlama zamanı geldi

CAP: ABD'nin Kürdlerin yükünü omuzlama zamanı geldi
ABD Kalkınma Merkezi adlı bir düşünce kuruluş Kürd sorununa ilişkin 53 sayfalık bir rapor hazırladı.

CAP- Center for American Progress (ABD Kalkınma Merkezi) adlı bir düşünce kuruluşunun Kürd sorununa ilişkin 53 sayfalık bir rapor hazırladığı bildirildi. CAP Obama hükümetine yakınlığı ile biliniyor.

"Eğer ABD, Kürd sorununa gözleri kaparsa bu sorunu çözemez" denilen raporda, ABD'nin artık bu soruna el atmasının ve Kürd ulusal hareketini olumlu bir yönde etkilemesinin zamanının geldiği ifade ediliyor.

Rudaw sitesinde yer alan bir haberde CAP'ın sözkonusu raporunda PKK ve onun Suriye kolu olarak nitelendirdiği PYD'den de bahsediliyor. ABD'nin Türkiye'deki barış sürecinden memnun olduğunun, ABD'nin de Suriye Kürdleri ile ilişki kurabileceğinin belirtildiği raporda şu görüşe yer veriliyor: "Eğer PKK barış sürecine tam katılırsa, o zaman ABD'nin terör listesinden çıkartılabilir."

ABD Türklerinin yayınladığı posta 212 adlı gazetenin muhabiri İlhan Tahir'in bildirdiğine göre, CAP raporu Kürdistan Bölgesi'nin varlığının, Batı Kürdistan'da IŞİD gibi cihatçı guruplara ve mezhep savaşlarına karşı olan Kürd güçlerinin bulunmasını, huzur ve güvenliğin göstergeleri olarak değerlendiriyor.

Raporda ayrıca "ABD Kürd güçlerine karşı politikasını yeniden gözden geçirmelidir" deniliyor.

Raporun öneriler bölümünde Micheal Werz ve Marx Hoffman gibi yazarların "ABD dışarıdan Türkiye'deki barış sürecini desteklemelidir" dedikleri ifade ediliyor.

"ABD ve Türkiye'nin bölgenin huzuru için yeni ortaklara ihtiyaçları var" diyen Micheal Werz, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi ile yakın ilişki içinde olduğunu ve bu yolla Suriye Kürdleri ile de yakınlaşabileceğini belirtiyor.

Max Hoffman da ABD'nin Türkiye, Suriye ve Irak'taki Kürd güçleri ile olan ilişkilerini düzeltmesini öneriyor.

ABD'nin Kürd güçleri ile yakınlaşmasına yönelik raporda yer alan önerilerin bir bölümü şöyle:

ABD PYD'ye ilişkin politikasını değiştirmelidir. ABD ve Türkiye'nin PYD'yi terör listesine almamaları, bu ilişkinin önünde yasal bir engelin bulunmadığını gösteriyor.

Öyle anlaşılıyor ki Suriye Kürdlerine federasyon gibi hakları verilmedikçe bu ülkede uzun bir dönem siyasi anlaşmalar mümkün değil.

PDK ile PYD arasında diyalogu teşvik etmek ABD'nin yararınadır.

ABD Kürd sorununa gözlerini kaparsa bu sorunu çözemez. ABD'nin Kürd sorununa el atmasının, PKK ile Türk hükümeti arasındaki barış sürecini desteklemesinin, Suriye iç savaşını, Irak krizi ile Kürd ulusal hareketini olumlu yönde etkilemesinin zamanı gelmiştir. (Dengê Azad)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89