• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

Çandar: Şemdinli'de İran diyemedikleri için Suriye diyorlar!

Çandar: Şemdinli'de İran diyemedikleri için Suriye diyorlar!
Radikal yazarı Cengiz Çandar, Habertürk ekranlarında Akşam Raporu'nda Suriye'deki iç savaşı ve Kürt sorununda yaşanan sıcak gelişmeleri değerlendirdi.

Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Çandar, PKK'nın son dönem hamlelerini ve olası sonuçlarını yorumladı.

Suriye'deki iç savaşın giderek mezhepsel bir kimlik kazandığını kaydeden Cengiz Çandar, Türkiye'deki Aleviler ile Suriye Nusayrileri arasında bir duygusal dayanışma olduğuna dikkat çekti. İç savaşın giderek kimlikler üzerinde bir hatta oturmasının Kürtleri de etkilediğini belirten Çandar "Kürtler de Kürtlük üzerine bir konum alıyorlar" dedi.



TÜRKİYE'NİN KÜRT ALERJİSİ BURADAKİ KÜRTLERİ RAHATSIZ EDİYOR
"Kürt ittifakının Suriye'deki Kürt şehirlerinde ymnetimi ele geçirmesiyle Türkiye'de bağımsız Kürt devleti mi kuruluyor korkusu başladı. Bu korku doğru değil, bağımsız Kürt devletinin kurulduğu yok. Esad rejimi devam ediyor. Kaldı ki rejim yıkılsa bile bu olmaz. Ne olabilir? Özerk, federal bir Kürt yönetimi olabilir. Ama Türkiye'nin Kürtlerin her hamlesini tepkiyle karşılaması, adeta bir alerji göstermesi buradaki milyonlarca Kürdü rahatsız ediyor."

İKTİDAR ÇOK GÜÇLÜ DE OLSA KÜRT SORUNU ONU İÇERDEN ÇÖZER

"PKK'nın 2012 hesapları üzerinden düşünmeyelim. AKP'nin yüzde 50'lik oyu var ve bölge çapında okuduğumuzda da böyle bir güçler dengesi yok. Fakat bu sorun doğası gereği çok güçlü bir iktidar da olsanız sizi kemirmeye başlar ve o anlamda sizi çözer. Kimse kimseyi mat edebilir bir durumda değil. Ama Türkiye'de 20 milyona yakın Kürt var. O kimlik duygusu ve bölgesel dayanışma gelişirken siz buna ilgisiz davranırsanız dayanamazsınız."

PKK'NIN HAKKARİ HAMLESİNİ SURİYE'YE BAĞLAMAK ÇOK MANTIKSIZ

"İktidar Hakkari'deki çatışmaları Suriye BAAS'ına bağlıyor. Suriye üzerindeki baskıyı dağıtmak için yapılan bir olduğunu söylediler. Bunu söyledikleri sırada da Halep düştü düşecek sanılıyordu. Suriye'nin Hakkari'deki olayı organize edecek hali yok bir kere. Şam'ı tam sağlama alabilmiş değil. Hal buyken PKK arkasını Suriye'ye dayıyorsa çok çürük bir sırt olur bu. Hakkari neresi Suriye neresi... Mantıklı gözükmüyor, haritayı açıp bakın. Son derece dağlık bir arazi zaten. Zorlu bir coğrafya."

HÜKÜMET İRAN DİYEMEDİĞİ İÇİN SURİYE DİYOR OLABİLİR

"Bir tarafında Kuzey Irak, bir tarafında İran... PKK'nın hareket alanı İran'la çok içiçe bir alan... Benim dediğim bir bilgiye dayanmıyor. Ama Suriye yerine İran bağlantısı üzerine düşünmek çok daha mantıklı olabilir... İran diyemedikleri için Suriye diyorlarsa bilemem tabi, öyle gözüküyor... İran Türkiye çatışması çok ciddi bir unsurdur. Sanmıyorum çatışacaklarını..."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89