• BIST 9760.97
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Büyükanıt’a kötü haber!

Büyükanıt’a kötü haber!
Van Ağır Ceza Mahkemesi’ne dönmesinin ardından müdahil avukatlar, Yaşar Büyükanıt’ın da davaya dahil edilmesi için girişim başlatıyor

Büyükanıt’a kötü haber Şemdinli davasının Van Ağır Ceza Mahkemesi’ne dönmesinin ardından müdahil avukatlar, Yaşar Büyükanıt’ın da davaya dahil edilmesi için girişim başlatıyor

Şemdinli’de 9 Kasım 2005 tarihinde Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz tarafından bombalanmasının ardından, askeri ve sivil mahkeme arasında dosyanın gidip gelmesi nedeniyle bir türlü başlanamayan yargılama, Uyuşmazlık Mahkemesi’nin davanın sivil mahkemede görüşülmesi gerektiğine dair verdiği kararın ardından önümüzdeki günlerde yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülmeye başlanacak.

Uyuşmazlık Mahkemesi’nin gerekçeli kararı on beş gün içerisinde yazması ve dava dosyasını yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesi bekleniyor. Dosyanın gelmesinin ardından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Seferi Yılmaz ve davanın mağdurlarının avukatları Dinçer Aslan ve Murat Timur, daha önce 39 yıl hapis cezasına çarptırılan ancak askeri mahkeme tarafından tahliye edilen tanıklar hakkında verilen mahkûmiyet kararının yinelenmesini isteyecekler.

Büyükanıt yargılansın talebi

Avukatlar ayrıca, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlanan Şemdinli iddianamesinde eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt hakkında ‘yargıyı etkilemeye teşebbüs’, ‘Diyarbakır 7. Kolordu’da görevli olduğu dönemde suç işlemek için örgüt kurmak’, ‘ görevi kötüye kullanmak’ ve ‘evrakta sahtecilik’ suçlarından yargılanmasına yönelik istemi hatırlatarak, mahkemeden Büyükanıt’ın sanık olarak yargılanmasını talep edecekler. Avukatlar Büyükanıt’ın yanı sıra olaylarda ismi geçen ve 2005 yılında Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ve Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk’ün de ‘sanık’ olarak yargılanmalarını ve duruşmalara katılmalarını talep edecekler.

Yeni bir suç duyurusu

Avukatlar, taleplerine gerekçe olarak, Şemdinli iddianamesini hazırlayan Ferhat Sarıkaya’nın ‘olayın arka planının da üst rütbeli isimlerin olduğu’ tespitini ve Askeri Yargıtay Başsavcılığı tarafından 18 Şubat 2011 tarihinde “olayın arka planı iyi incelemeli, olayda tanık ifadelerine göre ve incelendiğinde karmaşık ilişkiler dikkat çekmektedir. Emir komuta zinciri dikkate alındığında olayla ilgili üst düzey komutanların bilgi sahibi olmaması mümkün değildir” şeklindeki görüşlerini gösterecekler. Taraf’a konuşan Avukat Murat Timur, “Emir komuta zinciri içerisinde sorumluların tek tek dosyaya dâhil edilmesi gerekiyor. Çünkü saldırganlar Şemdinli’ye İl Jandarma Komutanlığı’ndan aldıkları resmi izin belgesi ile gidiyorlar. İl Jandarma Komutanlığı, Bölge Asayiş Komutanlığı’ndan onay almadan belge düzenleyemez. Bölge Asayiş Komutanlığı ise o dönemde Büyükanıt’ın başında olduğu 7. Kolorduya bağlı. Mahkemenin bunları dikkate alarak, söz konusu kişileri dosyaya dâhil etmesi gerekiyor” dedi.

Taraf ’a konuşan Şemdinli Davası müdahil Avukatı Dinçer Aslan, “Büyükanıt’ın bu saldırının arkasında olduğu, hem tanık ifadelerinde hem de savcılığa ulaşan ihbar mektuplarında aleni bir şekilde ortadır. İfadesi ilk olarak talimat yoluyla da alınabilir” diye konuştu. Adli kaynaklar ise böyle bir talep gelmesi halinde değerlendirilebileceğini belirtti.

Sarıkaya’nın iddianamesinden

Şemdinli’deki olayın ardından o dönemde Van Cumhuriyet Savcısı olan Ferhat Sarıkaya, 200 sayfalık bir iddianame hazırlamış. İddianamede, saldırının JİTEM tarafından provokasyon amacıyla yapıldığına dair tespitlerde bulunmuştu. Sarıkaya iddianamede ayrıca, olayın arkasından Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilen ihbar mektubu, işadamı Mehmet Ali Altındağ’ın ifadesi ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan Yaşar Büyükanıt’ın olayın ardından saldırganlar için “tanırım iyi çocuklardır” açıklaması iddianameye konu olmuştu. Sarıkaya Büyükanıt’ın ‘adli yargıyı etkilemeye teşebbüs’, ‘Diyarbakır 7. Kolordu’da görevli olduğu dönemde suç işlemek için örgüt kurmak’, ‘ görevi kötüye kullanmak’ ve ‘evrakta sahtecilikten yargılanmasını istemişti. Sarıkaya, iddianamede ayrıca, Büyükanıt’ın aynı dönemde Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ve Hakkâri Dağ Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk’ü de ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ ile suçlamış ve yargılanmalarını istemişti. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89