• BIST 9989.82
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 15 °C

Büyük nükleer tehlike devam ediyor

Büyük nükleer tehlike devam ediyor
Japon hükümetinin yaptığı açıklamada, Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktörünün koruma kabının patlamadan zarar gördüğü bildirildi.

Yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşayan ve ardından oluşan dev tsunamide zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 ve 4 numaralı reaktörlerinde patlama meydana geldi. 4 numaralı reaktöründe çıkan yangın söndürüldü.

Japon haber ajansı Kyodo, yayımladığı haberde, ülkenin orta kesiminde bulunan başkent Tokyo ile kuzeydoğuda yer alan Fukuşima arasında bulunan İbaraki kentinde normal seviyenin üzerinde radyoaktivite tespit edildiğini aktardı. Fukuşima santralinde hidrojen yoğunluğu yüzünden, Cumartesi günü ve dün iki reaktörde daha patlama meydana gelmişti. 

26480

Ölü sayısı 2 bin 400'ü geçti

Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 2 bin 400'den fazla kişinin öldüğü, 3 binden fazla kişinin kayıp olduğu, 2 bine yakın kişinin de yaralandığı bildirildi. Polisin açıkladığı son resmi bilançoya göre, yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da, 2 bin 414 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 118 kişi kayıp ve bin 885 kişi yaralandı. Daha önce yapılan bir açıklamada, bin 647 kişinin öldüğü belirtilmişti. Depremden en fazla zarar gören Miyagi eyaletinin polis şefi ise ölü sayısının 10 bin'i aşacağından emin olduğunu ifade etti.

Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki patlama

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe bugün meydana gelen patlama sırasında, reaktörün koruma kabının zarar gördüğünü, ancak delinmediğini açıkladı. Cumartesi günü ve dün de iki reaktörde patlama meydana geldiğini hatırlatan Edano, bu seferki patlamada, kaza anında meydana gelebilecek radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabının zarar gördüğünü ifade etti.

Edano, koruma kabının alt kısmında yer alan ve sistem basıncını azaltmak üzere tasarlanan havuzun da zarar görmüş olabileceğini söyledi. 

Fukuşima Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe yangın çıktı

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe yangın çıktı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmada, 4 numaralı reaktörde yangın çıktığını ve radyasyon oranının tehlikeli bir şekilde arttığını duyurdu. Naoto Kan, "Santrale 20-30 kilometre yakın mesafede bulanan vatandaşlarımızdan bulundukları ev veya işyerinden dışarıya çıkmamalarını rica ediyorum" diye konuştu.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise santralden atmosfere yayılan hidrojenin radyoaktif madde taşıdığını ve insan sağlığı için tehlike teşkil ettiğini belirtti. Edano, "Nükleer yakıtın kendisi yanmıyor, yangını kontrol altına almak için elimizden geleni yapacağız" dedi. Edano, artan radyasyon oranının insan sağlığı için zararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Yetkililer, Cumartesi günü meydana gelen reaktör patlamasının ardından, santrale 20 kilometre mesafede oturan 200 binden fazla kişinin bölgeyi terk etmesini istemişti.

Fransız Büyükelçiliği

Başkent Tokyo'daki Fransız Büyükelçiliği yetkilileri, radyoaktif bir bulutun başkente doğru yol aldığı yönündeki haberleri yalanladı. Büyükelçilik tarafından yayımlanan yazılı açıklama, meteorolojinin verdiği son habere göre, rüzgarın döndüğü ve radyoaktif bulutun Tokyo'ya doğru yönelmedği belirtildi. Deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe bugün meydana gelen patlamanın ardından, atmosferde oluşan radyoaktif bir bulutun Tokyo'ya doğru yöneldiği bildirilmişti. 

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği'nden çağrı

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği, Japonya'da yaşayan Türk vatandaşlarına, Kanto bölgesi dışına çıkmaları çağrısı yaptı. Tokyo Büyükelçiliği, Japonya'da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik ''acil ve önemli'' duyuru yayımladı. Deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 Nükleer Santralinin 1, 2 ve 3 Nolu reaktörlerinde soğutma ile ilgili sorunun devam ettiği belirtilen duyuruda, Japon makamlarının, soğutma çalışmalarının sürdüğünü, bununla birlikte bir miktar radyasyonun havaya sızmış olduğunu ve sızıntı miktarının artabileceğini söyledikleri ifade edildi.

Bu bilgiler ışığında, Büyükelçilik duyurusunda, Türk vatandaşlarına, ''Kanto bölgesi sınırları içerisinde kalmalarını gerektiren önemli bir sebep bulunmayanların bölge dışına çıkmaları, deprem ve nükleer santral ile ilgili gelişmeler hakkında Japon makamlarının yaptığı açıklamaları takip etmeleri ve Japon makamlarının tavsiye ve talimatlarına titizlikle uymaları, Büyükelçilik tarafından yapılacak duyuruları izlemeleri'' uyarısında bulunuldu. 

4 Numaralı reaktörde çıkan yangın söndürüldü

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe çıkan yangın, söndürüldü. Japon Jiji haber ajansı, yangının Japonya'da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürüldüğünü duyurdu. Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, yaptığı açıklamada, reaktördeki yangının bir hidrojen patlamasından kaynakladığını belirtmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89