• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

Butto suikasti derin devlet işi mi?

Butto suikasti derin devlet işi mi?
Birleşmiş Milletler'in Benazir Butto suikasti ile ilgili raporu açıkça Pakistan güvenlik güçlerini suçluyor. İşte o rapor.

Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'ya yönelik suikastı araştırmak için kurulan BM komisyonunun raporu bugün açıklandı.

Güvenlik önlemlerinin yeterince alınmış olması durumunda suikastın başarılı olamayacağı ifade edilen raporda, Pakistan güvenlik birimlerinin de suikastla ilgili soruşturma sürecinde kasıtlı olarak zorluk çıkardığı öne sürüldü.

Başkanlığını Harold Wooms'un yaptığı BM Butto Cinayetini Araştırma Komisyonunun 65 sayfalık raporunda, Butto'ya yönelik birçok tehdit bulunduğu , suikastın başarılı olmasının, Pakistan'daki federel hükümet, eyalet ve yerel yönetimin sorumlu olduğu güvenlik zafiyetinden kaynaklandığı ifade edildi.

Dönemin Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in başında olduğu hükümetin, Pencab eyalet yönetiminin ve Ravalpindi bölge polisinin Butto'ya yönelik olası bir suikasta karşı gerekli ve yeterli önlemi alması durumunda suikastın önleneceği vurgulanan raporda, suikastın bir numaralı zanlısının, ordu komutanlarından Beytullah Mesud olduğu kaydedildi.

Beytullah Mesud, Müşerref yönetimince de El Kaide ile bağlantılı olmak ve suikasttan sorumlu olmakla suçlanmıştı. Butto taraftarları ise suikasttan Müşerref ve müttefiklerini sorumlu tutuyordu.

Raporda, ''Komisyon, Butto'ya yapılan suikastı araştırmadaki polisin başarısızlığının kasıtlı olduğuna inanmaktadır. Aralarında bazı istihbarat görevlilerinin de bulunduğundan şüphelenilen bu yetkililer, profesyonel olmalarına rağmen gerekli girişimleri, incelemeleri gerektiği gibi yapmak konusunda emin değillerdi'' denildi.

Butto'ya yönelik suikastın 15,5 yaşındaki birinin taşıdığı patlayıcıyı patlatmasıyla meydana geldiği belirtilen raporda, bu yaştaki bir çocuğun böyle bir eylemi tek başına yapmasına kimsenin inanmadığı vurgulandı.

Pakistan yetkililerine ciddi, güvenilir bir soruşturmanın başlatılması çağrısında bulunulan raporda, ''bu tarihi önemi de bulunan çirkin suçun planını kimin hazırladığı, kimin emir verdiği ve kimin uyguladığının belirlenmesi ve sorumluların adalete teslim edilmesinin talep edildiği'' kaydedildi.

Benazir Butto, 27 Aralık 2007'de Ravalpindi kentinde bir miting sırasında suikasta kurban gitmiş, dönemin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, suikastın soruşturulması amacıyla BM'den yardım istemişti. Konuyu araştıran BM Komisyonu, 30 Martta yapacağı açıklamayı, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'nin talebiyle bugüne ertelenmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89